Részben tévedés miatt lett közutálat tárgya Szendrey Júlia

/ 2015.12.11., péntek 14:20 /

Eldobta az özvegyi fátyolt, amivel az egész országot magára haragította. Pedig halálig Petőfiné maradt. A most kiadott naplóból minden kiderül.

A magyar irodalom legismertebb Júliájával, Petőfi Sándor feleségével bizony nem bánt kesztyűs kézzel a saját kora, sőt, sokáig az utókor sem bocsájtotta meg neki, hogy eldobta az özvegyi fátyolt. Huszonegy évesen maradt magára, a kisbaba Petőfi Zoltánnal, és bár reménykedett férje megmenekülésében és hazatérésében, kilátástalanná vált helyzetében végül 1850-ben feleségül ment Horvát Árpád egyetemi tanárhoz, magára haragítva ezzel szinte az egész országot. Mert személyében senki sem az özveggyé vált anyát látta, hanem kizárólag Petőfi Sándornét, a nagy költő és szabadságharcos özvegyét. Ez pedig, akárhogy is nézzük, súlyos szerep, egyedül, pénz nélkül, a kiutasítással dacolva.

A mai, érzelmileg kevésbé érintett olvasó azonban feltehetően objektívebben ítéli meg Szendrey Júlia helyzetét és motivációit, és talán nem tör pálcát azonnal a fiatal özvegy és anya felett – részben ezt gondolta a két irodalomtörténész, Ajkay Alinka és Szentes Éva, amikor úgy döntöttek, sajtó alá rendezik az asszony naplófeljegyzéseit. A „Naponként árvább” című kötet az Editio Princeps Kiadó gondozásában jelent meg a napokban, a Női tükörben – nők-naplók-vallomások című sorozat első darabjaként.

 

Szendrey Júlia lánykorától fogva írt elbeszéléseket, verseket, de fordítói tevékenysége is jelentős: Andersen meséit például az ő tolmácsolásában olvashatta először a magyar közönség. Naplófeljegyzései életének különböző szakaszaiból származnak, nem folyamatos szövegként maradtak ránk: eseményleírások helyett inkább érzelmeinek, vívódó gondolatainak megfogalmazását olvashatjuk bennük. Utolsó bejegyzése halálos ágyán született.

Júlia fiatalon halt meg, temetéséről atyja, a matuzsálemi kort, 95 évet megélt Szendrey Ignác gondoskodott. Közös koporsóban nyugszik Zoltán fiával a Kerepesi úti temetőben, és egy sírban első férje szüleivel, valamint Petőfi Istvánnal, Sándor öccsével. Sírjára – annak ellenére, hogy Horvát Árpád feleségeként halt meg – ezt vésték fel: „Petőfi Sándorné, Szendrey Júlia, élt 39 évet.”

Ha pedig valaki a naplón kívül még több Szendrey Júliát szeretne, a Hévíz című irodalmi folyóirat legújabb számában bőven talál vele kapcsolatos további olvasnivalókat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.