valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

http://valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

Rock az óra körül a Comets együttessel

/ 2003.06.27., péntek 08:13 /

Idén ötvenéves a XX. század egyik legnagyobb hatású könnyűzenei stílusa, a rock and roll. A szülőatyjának számító Bill Haley hajdani zenekara, a Comets a magyar Mystery Gang Trio meghívására Magyarországon vendégeskedik: július 1-jén este kilenc órától ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban.

Bill Haley csapatának legidősebb tagja ma nyolcvankét éves, de a hatfős zenekar másfél órás színpadi fellépései most is azt bizonyítják, hogy a rock and roll sosem volt korosztályfüggő. Bill Haley olyan csapatot hozott össze az ötvenes évek elején, amely kiforgatta sarkaiból a világot. A népszerű Crazy Man, Crazy című dal előtt egy évvel, 1952-ben született meg az az örökzöld szám, a Rock This Joint, amelyet Alan Freed, a híres rádiós először nevezett műsorában rock and rollnak. Haleyék voltak az elsők, akik világ körüli turnéra indultak, saját kiadót alapítottak, először utaztak együtt fekete zenészekkel, és produkáltak egymillió feletti lemezeladást. Olyan dalok fűződnek a nevükhöz, mint a Rock Around the Clock, a The Saints Rock And Roll, a Shake Rattle and Roll vagy a Rip It Up. Fellépéseikhez általában fiatal tehetségeket is meghívtak: 1955-ben köztük volt egy fiatal memphisi srác, Elvis Presley.

Bill Haley különleges, "szabálytalan" figura volt. Már akkor felforgatta a zenei világot, amikor Elvis Presley még sofőrködött, Chuck Berry pedig még fodrászként kereste a kenyerét. Érte nem rajongtak a tinilányok, mégis muzsikája és zenekarának magával ragadó előadásmódja annyira új volt, hogy forradalmasította a könnyűzenét. Haley sosem hagyta abba a zenélést a Comets együttessel, egészen haláláig, 1981-ig együtt játszottak. Muzsikustársai 1987-ben álltak újra össze, és azóta több mint háromezer koncertet adtak világszerte. Valamennyien hangszerük mesterei: Franny Beecher a gitáré, Marshall Lytle a nagybőgőé, Dick Richards a dobé. Joey D'Ambrosio a "legfeketébb fehér szaxofonosként" lett ismert, Johnny Grande a westernharmonika művészeként, Jacko Buddin pedig az énekhangjával hódította meg a közönséget. A Budapest Kongresszusi Központban az 1998-ban alakult, rockabillyt és rock and rollt játszó Mystery Gang Trio is fellép.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.