Se jobbra, se balra

/ 2013.03.27., szerda 14:30 /
Se jobbra, se balra

Szerinte a politikába az szóljon bele, akinek van jobb ötlete. Neki nincs, ezért aztán inkább nem is „hőzöng”. A friss Kossuth-díjas Kóbor Jánosnak, az Omega együttes frontemberének azonban van véleménye, és ezt el is mondja.

Fotó: Sebestyén László

„El voltunk könyvelve, mint »a« zenekar, de amikor körülöttünk már mindenki megkapta a Kossuth-díjat, elgondolkodtunk: lehet, hogy valamit nem jól csinálunk? A politikusok között is vannak ismerőseink, haverjaink minden irányból, és ők is megerősítették, hogy gyerekek, ti istenigazából nem tartoztok sehová: a Kossuth-díjat nem kapják, hanem adják, és nektek nincs, aki adja" - mondja lapunknak adott interjújában Kóbor János.

Az együttes nemzetközi ismertsége még az idei március 15-én is visszaköszönt. „Mentünk a vihar miatt teljesen kihalt városon keresztül a Parlamentbe a díjátadóra, amikor is beleütköztünk egy csomó, piros-fehér zászlót lengető lengyelbe, akik nagyon megörültek nekünk. [...] Ha már politika és Omega: hihetetlen lehetőségeket rejt az együttes nemzetközi népszerűsége, s ez egyáltalán nincs kihasználva. Pozsonyban teltház előtt játszottunk, és az egész szlovák kormány ott volt. A parlamentbe is meghívtak minket, és nevetve mondták: sokszor van ellentét a szlovák és a magyar honatyák között, de ilyenkor a szünetben az előtérben lévő zongoránál közösen eléneklik a Petróleumlámpát. Szabadkán a választás előtti napon játszottunk - a szerb polgármester engedélyével. Semmi más nem mehetett, de az Omega-koncert igen. A Bálványosi Szabadegyetemre eleinte nem akartunk elmenni, de aztán azt mondtuk, fiatalok vannak ott, miért ne. Le kellett zárni az egész katlant a koncert napján, annyian voltak, én meg kérdeztem: miért nem ma beszél Orbán Viktor? Miért holnap? Ma itt van fél Románia, miért nem lehet kihasználni, hogy több tízezren együtt éneklik a Gyöngyhajú lányt?" 

Kóbor szerint zűrzavar van most Magyarországon. „A régi uralkodó osztályból lett az új elit. Számomra ez a legkevésbé elfogadható: ha valaki korábban a munkásmozgalmi dalokat harsogta, az néhány hónap alatt hogy lehet a legnagyobb kapitalista? Emiatt nem is nagyon tud az ember a politika felé közeledni. Nagy Imre temetésén viszont pont azt éreztem, amit Orbán Viktor mondott. Ha tehát volt erő, amiben az ember bízott, az egyértelműen a Fidesz volt. Utoljára a kilencvenes években voltam szavazni. Akkor a Fideszre adtam a voksom, mert másra nem lehetett. Amióta pedig a Fidesz győzött, úgy éreztem, nem kell a segítségem. Ma megint jönnek elő a múlt nagy szereplői. De hát miért lennének mások, mint eddig? Volt idejük megmutatni, mit tudnak. Nem hiszem, hogy ma mernék szavazni másra."

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz holnapi számában, amely a Digitalstandon keresztül digitális formában is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.