heti-valasz.hu/kultura/milyen-szep-is-a-rut-17159

http://heti-valasz.hu/kultura/milyen-szep-is-a-rut-17159

Seuso-kincs: szenzáció és megoldatlan rejtélyek

/ 2017.07.12., szerda 16:29 /
Seuso-kincs: szenzáció és megoldatlan rejtélyek

Kötelességünket teljesítettük és visszaszereztük a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében. A miniszterelnök a bejelentés után bemutatta a sajtónak a Parlament Vadásztermében kiállított kincseket.

Bátran kijelenthető, hogy az újabb tárgyak hazatérése nagyon jó hír, igazi szenzáció. A Seuso-kincs a legértékesebb régészeti lelet, ami valaha előkerült Magyarországon. A műtárgy-együttes világszinten is jegyzett: ez a létező legértékesebb késő császár-kori ötvösművészeti lelet a Római Birodalom egykori területén (az egyetlen lehetséges „vetélytárs” a British Museumban őrzött Hoxne-kincs). Persze ez akkor igaz, ha az egész kincset egyben nézzük, de Magyarország eddig csak a felét tudta visszaszerezni.

Így néz ki a kincs teljes lajstroma most:
(Zsuppán kolléga korábbi összesítése nyomán)

NYUGATI STÍLUSÚ DARABOK

1. VADÁSZTÁL

A kincs leghíresebb, névadó darabja a nagyméretű ezüsttál, melynek közepét medalionba foglalt vadászjelenet díszíti. A medalion körfelirata tartalmazza Seuso nevét: "Őriztessenek meg neked még sokáig eme edények, Seuso, hogy leszármazottaidnak is javára szolgálhassanak." A medalionban szarvasvadászat, lakoma, horgászat és vadkanvadászat látható. A Balaton stilizált ábrázolásába beleírták a tó latin nevét (Pelso), s egy másik feliratból kiderül, hogy Seuso kedvenc lovát Innocentiusnak hívták. A tál valószínűleg nászajándéknak készült Seuso esküvőjére. KORÁBBAN VISSZAKERÜLT

2. GEOMETRIKUS TÁL

Ételek tálalására szolgáló ezüsttál, középső medalionjában vésett geometrikus mintával, melyet niello (fekete massza) tölt ki. KORÁBBAN VISSZAKERÜLT

3-4. KÉT GEOMETRIKUS KANCSÓ

Kézmosóvíz tárolására használt aranyozott ezüstkancsók geometrikus és növényi díszítéssel. A két ikerdarab valószínűleg összetartozott a kézmosó tállal. KORÁBBAN VISSZAKERÜLT

5. KÉZMOSÓ TÁL

Domborított hullámvonalakkal díszített, hatliteres űrtartalmú ezüsttál, alján medalionba foglalt vésett minta madarak, növények és edények ábrázolásával. KORÁBBAN VISSZAKERÜLT

6. FEDELES EZÜSTKANCSÓ

Tízszögű testű, véséssel gazdagon díszített kancsó összesen 120, embereket, állatokat és vázákat ábrázoló képpel. MOST KERÜLT VISSZA

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

KELETI STÍLUSÚ DARABOK

7. ACHILLES-TÁL

Domborított mitológiai jelenetekkel díszített tál Achilles történetének ábrázolásával. MOST KERÜLT VISSZA

8. MELEAGROSZ-TÁL

Domborított mitológiai jelenetekkel díszített tál többek közt Meleagrosz történetének ábrázolásával. MOST KERÜLT VISSZA

9. AMPHORA

Kétfülű amphora domborított figurális mintával, párducokat formázó fülekkel és láncos kupakkal. MOST KERÜLT VISSZA

10. DIONÜSZOSZ-KANCSÓ

Domborított dionüszoszi jelenetekkel gazdagon díszített, részben aranyozott füles kancsó. KORÁBBAN VISSZAKERÜLT

11. HIPPOLÜTOSZ-KANCSÓ

Karcsú kancsó Hippolütosz történetének ábrázolásával, mely összetartozott a két ezüstvödörrel. MOST KERÜLT VISSZA

12-13. VÖDRÖK

A kincs legkülönlegesebb formájú tárgyai a Hippolütosz történetének jeleneteivel díszített ezüstvödrök. MOST KERÜLT VISSZA

14. ILLATSZERES LÁDIKA

Illatszeres fiolák tárolására szolgáló fedeles ládika, egyik oldalán az úrhölgy, a másikon fürdőző nők ábrázolásával. KORÁBBAN VISSZAKERÜLT

+1. BRONZÜST

Háború idején a kincseket gyakran nagyméretű üstökben rejtették a föld alá. A Seuso-kincset tartalmazó üst készítésének technológiája alapján egyértelműen Pannóniából való. KORÁBBAN VISSZAKERÜLT


A tárgyakat egy Sümegh József nevű amatőr kincskereső fiatalember találta Polgárdi-Szabadbattyán környékén, és az üstöt elrejtette abban a pincében, ahol a kiskatonát leszerelése előtt pár nappal felakasztva találták. Az ügyet akkor eltussolták, de valószínű, hogy Sümeghet meggyilkolták, és ebben szerepe lehetett a Kádár-korszak katonai titkosszolgálatának (vagy önállósult ügynökeinek). A kincs ezt követően Bécsbe került; oda vezető útját nem lehet rekonstruálni, de tudható, hogy keresztülment egy jugoszláv, majd a libanoni kereskedő kezén, és egyes darabjai eltűntek, mire 1990-ben Lord Northampton és társai először bemutatták a 14 darabos együttest New Yorkban, hogy eladják. A magyar fél pert indított a visszaszerzésért, de 1993-ban elvesztette azt.

Mint látható, a Seuso-kincs történetéből játékfilmet kellene forgatni, a sztori két-három thrillerre elegendő muníciót tartalmaz. A 14 tárgy egyesülése jó hír, de vannak még rejtélyek:

Még mindig nem tudjuk, ki ölte meg Sümegh Józsefet.

Nem tudjuk, hogy voltak-e a kincsnek további elemei. Valószínű, hogy Seusonak több ezüstje is volt. Vajon Sümegh József meggyilkolásáig értékesített belőle?

Voltak-e darabok, amiket a jugoszláv, majd a libanoni kereskedők adtak el?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.