valasz.hu/kultura/felreertettek-stephen-hawking-nagy-bejelenteset-ez-tortent-valojaban-114759

http://valasz.hu/kultura/felreertettek-stephen-hawking-nagy-bejelenteset-ez-tortent-valojaban-114759

Sírni csak a díjazottnak szabad

/ 2017.12.13., szerda 16:29 /

A Testről és lélekről című film főszerepéért Borbély Alexandra vehette át az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőnek járó díját december 9-én Berlinben.

Perceken át zokogott az eredményhirdetés után. Azóta sikerült feldolgoznia a Berlinben történteket?

A Katona József Színházban próbáljuk épp az Ascher Tamás Háromszéken című, Pintér Béla rendezte előadást, így a díjátadó másnapján már reggel 10-kor a színházban voltam. Remélem, a december 17-i premier után lesz időm válaszolni a rengeteg levélre és üzenetre, amelyeket kaptam, és szerintem akkor fogok tudni átgondolni mindent, ami velem történt az elmúlt napokban.

Egy ilyen díjat megkapni dicsőség vagy egyben felelősség is? Mennyiben változtatja meg az ember gondolkodását a világról?

Nem érzem, hogy a gondolkodásom megváltozott volna, de annyiban biztos elősegíti az életemet, hogy még céltudatosabban és magamba vetett hittel dolgozzam.

Máriát kellett eljátszania, egy autista nő szerepét, aki nem azonos az ön karakterével. Mennyire hat egy színészre a szerep, mit őriz meg belőle?

Mária őszintesége hatott rám, és talán leginkább ez maradt meg bennem. Izgalmas és nagy kihívás olyan karaktert megformálni, aki látszólag távol áll tőlem, főleg a filmesszakmában. Szerencsés alkatnak tartom magam, mert a jelmezzel együtt a figura viszontagságait is az öltözőben tudom hagyni, és képes vagyok visszatérni magamhoz a játék után is.

Nyitrán született magyar szülőktől, szlovák óvodába járt, de a Színművészeti Egyetemet Budapesten végezte. A szlovákiai híradásokban mint szlovák színésznőről emlékeztek meg önről a díjátadáskor.

Nagyon kedvesek és nyilván jólesik, de én szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű színésznőnek tartom magam. Szlovák az állampolgárságom, felvidéki vagyok, és magyar a nemzetiségem. De mindkét ország fontos számomra, mindkettő az otthonom.

Olvashattuk, hogy amikor hazamegy a szülőfalujába, édesanyja azonnal vesz jegyet a legújabb szlovák mozira. Mennyiben más ott a hazai film és annak fogadtatása?

A szlovákok mindennapjainak ugyanolyan fontos a hazai film, mint egy külföldi. Szeretik, hogy a saját nyelvükön nézhetnek mozikat, és büszkék, hogy vannak remek színészeik és színésznőik. Szlovákiában a művészfilmek iránt is nagy az érdeklődés. Bízom benne és úgy látom, hogy itthon is egyre inkább előtérbe kerülnek a hazai filmek, és külföldön is egyre nagyobb figyelem irányul rájuk, hála az igényes filmremekeknek. Bár Magyarországon pont a művészfilmekre nincs akkora igény – még.

Korábban előfordult, hogy hónapokon át nem volt feladata, most viszont éjjel-nappal dolgozik, alig tudtuk elérni. Véletlen, vagy már az elismerés hatása?

Filmes feladatom nem volt ugyan, de anyaszínházamban, a Katona József Színházban folyamatosan játszom, és szerencsére más felkéréseket is kaptam, sosincs pihenés. Nem is nagyon tetszene. A Testről és lélekről bemutatása után valóban nagyobb lett az élet körülöttem, és biztosan a film hatása is, de merem remélni, hogy a sok év fáradozás gyümölcse lassan beérik a korábbi munkáknak köszönhetően is.

Enyedi Ildikóról, a film rendezőjéről azt nyilatkozta: hiperszenzibilis, miként ön is. A kapcsolatuk megmarad?

Természetesen. Ildikóval nemcsak szakmai, hanem személyes jó viszonyt is ápolok. Magánemberként is sokat találkozunk. Remélem, a későbbiekben is ugyanolyan fontosak maradunk egymás számára. Egyébként épp a héten dedikáltuk közösen a Testről és lélekről DVD-jét is.

Borbély Alexandra
Nyitrán született 1986-ban. 2006–2007 között a Nemzeti Színház stúdiójának tagja volt. 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2012-től a Katona József Színház tagja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.