valasz.hu/kultura/sem-a-jobboldali-sem-a-baloldali-nezo-nem-viseli-el-az-unalmas-szinhazat-59045

http://valasz.hu/kultura/sem-a-jobboldali-sem-a-baloldali-nezo-nem-viseli-el-az-unalmas-szinhazat-59045

Skócia utolsó királya

/ 2007.04.12., csütörtök 16:17 /

Rendező: Kevin Macdonald. Operatőr: Anthony Dod Mantle. Főbb szereplők: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington. Forgalmazó: Intercom.Az elmúlt század tömeggyilkos diktátorainak szégyenletes versenyében az ugandai Idi Amin előkelő helyen szerepelne. Elnökségének nyolc esztendeje alatt több mint háromszázezer embert öletett meg. Pontos adatokat a vérengzésekről nem tudunk, hiszen bukását nem követte semmiféle elszámoltatás; a hatalmát megdöntő puccs után Szaúd-Arábia fogadta be Amint, aki ott is halt meg veseelégtelenségben. A tényfeltárást a legendák helyettesítik: az etnikai és politikai tisztogatás, megtorlás során az egykori profi bokszbajnok puszta kézzel ölte meg ellenfeleit, krokodilok elé vetette őket, mi több, kannibál is volt. Pedig nem így indult... Idi Amin életének két meghatározó élménye a gyermekkori szegénység és a katonaság. Az előbbiből eredeztethető az induló politikus szociális érzékenysége, mely aztán szükségszerűen megtörik a lehetőségek hiányában. A brit alapítású helyi hadseregben eltöltött évek a kiemelkedés lehetőségét biztosítják az ambiciózus fiatalember számára, valamint megalapozzák szinte érthetetlen rajongását Skócia iránt. Amin, uralma idején, gyakran fényképeztette magát skót népviseletben, s a bukása előtti évben Skócia királyának nevezte ki magát. Ez a skótmánia adja Kevin Macdonald tényeken és fikción alapuló filmjének keretét.

Egy skót fiatalember, Nicholas Garrigan befejezte orvosi tanulmányait. A szüleivel folytatott beszélgetés fölvillantja számára lehetséges életútját: apjával együtt viheti a háziorvosi praxist. Ennél már Afrika is jobb lehet, s a kispolgári lét borzalmaitól rettegve repülőre száll, hogy csatlakozzon egy brit orvos házaspárhoz, akik Ugandában folytatnak karitatív tevékenységet. Nicholas késik néhány napot, mert a szó szoros értelmében lenyűgözi őt az ugandai nők szépsége. A hölgyek iránti vonzalma a későbbiekben sem csitul, előbb elszereti kollégája feleségét, majd a későbbiekben - hiába kap szebbnél szebb ágyasokat - Amin egyik feleségét is, akit teherbe ejt. Aztán roppantul fölháborodik, hogy orvoskollégái nem igazán szeretnének neki segíteni a küret elvégzésében... De ne szaladjunk ennyire előre.

Nicholas 1971-ben érkezik Ugandába, amikor Idi Amin katonai puccsal megdönti egykori mentora, Milton Obote uralmát. A fiatalemberre átragad a tömeg lelkesedése, s a rajongás csak fokozódik, amikor személyesen is megismerkedik Aminnal. A találkozást követően Uganda teljhatalmú ura - a fentebb már említett skótmánia jegyében - háziorvosává és tanácsadójává teszi a fiatalembert. Nicholas nem veszi észre, hogy valójában az udvari bolond klasszikus szerepét játssza. S tart ez a komédia öt esztendőn át. Ekkor Amin elköveti történelmi vétségét: a palesztin és német terroristák által eltérített Air France-járat ügyében a géprablók mellé áll. Az izraeli titkosszolgálat nemcsak a túszokat szabadítja ki bravúrosan, hanem a nézők megkönnyebbülésére a skót fiatalembert is magával viszi. Ezt követően - a világ nagyobb dicsőségére - Amin még három évig regnál.

A Skócia utolsó királya az elszalasztott lehetőségek filmje. Sorsa már akkor eldőlt, amikor az alkotók kiválasztották a nézőpontot. Úgy nem lehet bemutatni egy véreskezű diktátor rémuralmát, hogy akinek a szemszögén keresztül látjuk és értékeljük, azzal egyetlen pillanatra sem tudunk azonosulni. Az infantilis és kártékony fiatalember szükségszerűen fölértékeli Afrika mészárosát, amit csak tetéz a két főszereplő játékának minőségi különbsége. James McAvoy külsődleges alakítása megnöveli az Oscar-díjjal jutalmazott Forest Whitaker szerepformálásának értékét. Kevin Macdonald rendező beleesik abba a hibába is, hogy a diktátor emberi arcát is föl akarja mutatni. Azt már nem tudja, hogy annak szemében, aki túl van jón és rosszon, aki felfüggesztette magában az erkölcsi törvényeket, a gyerekekkel focizás és a tömeggyilkosság között nincs értékbeli különbség.

Részletes programajánlóért keresse fel a port.hu weboldalt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.