Szegény, szegény gazdagok

/ 2014.03.05., szerda 16:23 /

Sejtettük, hogy előbb-utóbb Budapesten is feltűnnek Bret Easton Ellis cinikus, kiégett, az élet napos oldalán unatkozó figurái. Egy-egy felkapott fővárosi étterem, klub környékén láttuk már őket, de hogy kik a márkás öltönyös, inges, órás, cipős harminc-negyvenesek, nemigen tudtuk.

Kötter Tamás első novelláskötetének legfőbb erénye, hogy a magyar yuppie-k különös világát szenvtelenül, mégis életszagúan képes bemutatni. Szó sincs itt álszent moralizálásról, társadalomostorozásról, mélylélektanról (ha a lélek elveszett, nincs mit analizálni), csupán pontos leírásról. Kapunk tizennégy novellát, amelyek szereplői olykor átlépnek az egyik történetből a másikba. (Ha Kötter bírja lendülettel, regénnyé szerveződhet az anyag.) Hogy kik ők? Nemzetközi cégek menő jogászai, menedzserei, akik részint tehetségük, részint eltökéltségük és szerencséjük - jókor voltak jó helyen - folytán a harmincas éveik végére eljutottak a csúcsra, már nem beosztottak, hanem "partnerek". Innentől nincs hová törekedniük, nincs ennél magasabb polc. Mindenük megvan, mindent megvehetnek, itthon és a nagyvilágban, nincs az a menő étterem, ahol ne fogadnák őket szívesen reggelire, ebédre, vacsorára. Nincs megfizethetetlen utazás, autó, nő. És mégis, mindennapjaikat látva talán még a gyerek József Attila se szeretne ilyen gazdag lenni. Hogy mivel telik az idejük? Ügyfelekkel reggeliznek, ebédelnek, az irodában fáradtan bámulják a falat, vagy éppen pornót néznek, nem dolgoznak, nem írnak alá, nem intézkednek, személyi edzőjük tablettáival és tanácsaival testüket építik, este lányokat szednek fel, akiktől némi pénzzel és virágcsokorral egy-két hét után elköszönnek. Az esetleges házastársat gálánsan kifizetik. A budai villát otthagyva belvárosi legénylakást rendeznek be.

Nos, ilyen fickókkal nem történnek sorstragédiák, legfeljebb kisebb kellemetlenségek: a tökéletes nő, akire vagyonokat költenek, átveri őket, a munkatárs, akit szenvtelenül elbocsátanak, s ezért egy pillanatra lelkifurdalásuk támad, élelmesebb, mint gondolták. Barátjuk barátnője lóvá teszi őket. A tizenéves lány, akit szolgálataiért kitartanak, egyszerre eltűnik...

Kötter Tamás könyvének vannak világirodalmi előzményei. Bret Easton Ellis, de még Michel Houellebecq magyarul is olvasható könyvei kétségkívül feszesebbek, élesebbek, ezért sokkolóbbak is. De ez nem von le semmit a szerző érdemeiből: elsőként tudósított arról a világról, amelynek szereplői - tetszik, nem tetszik - itt élnek közöttünk is, és nemcsak minket, hétköznapi gondokkal megvert embertársaikat, hanem önmagukat is végtelenül unják.

Kötter Tamás: Rablóhalak
KALLIGRAM, 2013, 2900 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.