Szemben a halállal

/ 2012.09.26., szerda 19:01 /

Az öreg Richard Strauss szembenézett a halállal. Készült rá.

Utolsó "turnéján", 1947 őszén Londonban (ahová életében először repülővel utazott), 84. születésnapjához közeledve cinikus humorral válaszolt az újságíró kérdésére, hogy mik a tervei a jövőben: "Hát, meghalni." És mielőtt a pódiumra lépett, azt mormogta az orra alatt: "A vén paripa még egyszer utoljára kibaktat az istállóból." Strauss 1948-ban súlyos műtéten esett át, és a kórházban lábadozva azon gondolkodott, miért is hívja vissza az élet, amikor ő "már túlélte" önmagát.

Utolsó éveiben írta zenekari kíséretes "hattyúdalait", amelyek életműve megkoronázását jelentik, és amelyeket halála után, 1950-ben Furtwängler mutatott be. A Négy utolsó ének című ciklus dalainak mindegyike a halállal, az elmúlással foglalkozik. Három közülük (a Tavasz, a Szeptember és a Lefekvéskor) Hermann Hesse, egy pedig (az Alkony) Joseph von Eichendorff romantikus versére született.

A dalciklust ritkán tűzik itthon műsorra, szeptember 18-án a Concerto Budapest szimfonikus zenekar különlegesen szép évadnyitó hangversenyén hallhattuk - Wagner Siegfried-idilljének és Mahler IV. szimfóniájának társaságában - a Művészetek Palotájában, Keller András vezényletével, Rost Andrea gyönyörű szopránszólójával. "Már-már a giccs határát súrolja" - súgta fülembe nézőtéri szomszédom az előadást követő tapsvihar alatt, de Straussban éppen az a legzseniálisabb, hogy sosem lépi át ezt a határt.

A zömmel fiatalokból álló zenekar kiváló formában lévő együttes arcát mutatta, jól megdolgoztatott fúvósai remekeltek - és hadd emeljem ki Környei Zsófia koncertmester szép hegedűszólóit. Keller András kitartó műhelymunkája egyre inkább meghozza gyümölcsét. Rost Andrea elbűvölően énekelt, ismét bebizonyítva, hogy Strauss világa nagyon az övé.

A jó teljesítményhez hozzájárulhatott az is, hogy a Concerto Budapest feje fölül elvonultak a viharfelhők. A minisztérium egy hatalmas gesztussal megmentette az életveszélybe sodródott zenekart, amely biztonságba kerül, ha a Zeneakadémia rezidens együttesévé válhat.

Az Alkony utolsó sorában Eichendorff és Strauss feltette a kérdést: "Ez lenne a halál?" A Concerto Budapest csattanós választ adott: nem, ez a feltámadás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.