Szembesítés

Francia és magyar remekművek a Nemzeti Galériában

/ 2013.08.21., szerda 12:34 /

Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai címmel mutatja be október 13-ig a Magyar Nemzeti Galéria azt a közel 120 impresszionista és posztimpresszionista festményt felvonultató válogatást, amely a jeruzsálemi Izrael Múzeum és az egyesített Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria együttműködésének köszönhető. (Részletek a 34. heti lapszámban!)

"Régi Jámborság s te, arany Középszer!" Nem panaszkodhat a múzeumbarát, ha épp mostanában jár Budapesten: a Szépművészetiben Schiele és kortársai, a Nemzeti Galériában Monet, Renoir, Gauguin, Van Gogh, Bonnard művei láthatók, olyan alkotóké tehát, akiknek a nevére mindenütt tódul a publikum. Ráadásul ez utóbbi tárlat igazán érdekes összevetést kínál: a francia és a magyar modernizmus születését szembesíti egymással.

Középre húzva

A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria összevonásának fő indítéka volt, hogy a magyar képzőművészetet kiszabadítsa a karanténból, és nemzetközi kontextusban megméretve tárja a világ elé értékeinket. E koncepció próbakövének is tekinthető a mostani kiállítás, amely döntően a jeruzsálemi Izrael Múzeum és a két magyar nemzeti képtár kollekciójából 52 francia és 75 hazai impresszionista és posztimpresszionista alkotást állít ki.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.