Szentendre turbósebességen

/ 2016.09.02., péntek 16:45 /

Mostanában nem múlik el hét anélkül, hogy Szentendrén ne nyílna kiállítás, úgyhogy már meg se lepődünk azon, hogy holnap, azaz szeptember 3-án délután is hasonló történik: az Art Capital projekt fő tárlata, Elvesztegetett idő címmel a MűvészetMalomban kapott helyet.

Kétszáz kotta és kottaállvány egy autópálya dugó himnuszához, a világhírű szerb-amerikai Marina Abramovič és Bill Viola különleges videómunkái, rengeteg új fal az átalakított MűvészetMalomban – ezt ígéri a kiállítás előzetese. És azt, hogy választ kaphatunk jó néhány, bizonyára többünket is foglalkoztató kérdésre.

Például arra, hogy hogyan változik/változott meg a tempónk a nagyvárosi életforma és a határidők szorításában? Hogyan jár ez együtt az idő felgyorsulásának képzetével, és lehetnek-e olyan kivételes pillanatok, amikor az idő hirtelen mégis lelassul, megáll vagy kitágul? Válhat-e a múlt fikcióvá, a mítoszok és legendák, a tudomány által kanonizált történelem sodrában hogyan él meg/alakul át a privát emlékezet? Okostelefonunkkal ma már mindent megörökítünk, de hogyan viselkednek ezek az „ellesett pillanat” privát képek, amikor tömeget alkotva kerülnek fel az internetes felületekre? Van-e fiatalságkultusz és mennyire van ez barátságos viszonyban az idővel?

Az elmúlt kétezer évben könyvtárnyi bölcseleti értekezés született a metafizikai és hétköznapi időről, és persze a művészetet is folyamatosan foglalkoztatta az aktuális időtapasztalat: „mintha dadogna az öröklét” – Umberto Eco találó hasonlata lehetne a mottó az Art Capital központi, az Elvesztegetett idő című kiállításához.

Az átalakított MűvészetMalomban több mint ezer négyzetméteren épült fel a tárlat, ahol új falakat is kellett építeni a művek számára, és egy újonnan kialakított útvonalon lehet majd bolyongani a kiállítás időlabirintusában. A Londonban élő szerb Jelena Bulajič, a Párizsban élő Reigl Judit vagy az osztrák Peter Kogler munkái mellett újabb művel mutatkozik be a Velencei Biennále legnagyobb magyar sikerét elérő, Arany Oroszlán-díjas Andreas Fogarasi, a szintén a Velencei Biennálén ismertté vált ukrán Viktor Sydorenko – és természetesen a hazai alkotók is, Bukta Imrétől Szűcs Attiláig, Bak Imrétől Fehér Lászlóig. A központi kiállítás kurátora Gulyás Gábor, az Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, a kiállítást Gaál József képzőművész nyitja meg szombaton délután hatkor.

És ha ez még nem lenne elég, akkor szombaton több kisebb kiállítás is nyílik az Art Capital friss hagyománya jegyében, Szentendre történelmi belvárosában:

10.00: Bűnbezárás – pop-up kiállítás a Városi Vendégházban (Fő tér 12.)

15.00: Köztünk marad – Fátyol Viola kiállítása a Ferenczy Múzeumban (Kossuth L. utca 5)

16.00: Városvégi filmek – Szigethy Anna kiállítása az Ámos Imre-Anna Margit Emlékmúzeumban (Bogdányi utca 10.)

17.00: Majdnem tárgyak – Művek Kolozsvárról és az Ecsetgyárból a Vajda Lajos Múzeumban (Hunyadi utca 1.)

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.