Szenzáció! Római települést találtak a Dunántúlon

/ 2016.06.18., szombat 20:00 /
Szenzáció! Római települést találtak a Dunántúlon

Légi felvételek segítségével találták meg a Dunántúl elveszett római települését, Ioviát, amelynek 270 méter hosszú, oszlopsoros főutcája, freskós épületei voltak. A nagy tudományos jelentőségű lelőhelyen az első ásatásra idén tavasszal került sor, de még több évtizedekre tartogat meglepetéseket. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Elveszett város – ennél kevés romantikusabb, filmvászonra kívánkozó régészeti felfedezés létezik. A Tolna megyei Kocsola melletti Gölösi-dűlőnél azonban nehezen lehetne kevésbé romantikus helyet elképzelni. A poros dűlőúttól jobbra az alacsony dombhátat kukorica-, napraforgó- és búzatáblák borítják, balra egy bozótos árok alján patak csordogál. A földet idén nem vetették be, ezért mindent elborít a magról nőtt kender. „Megjöttünk, ez Iovia”, mondja Bertók Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régésze, amikor kiszállunk a kocsiból.

Pedig az egyik legizgalmasabb magyarországi régészeti felfedezés helyszínén járunk: a lelőhely Bertók feltételezése szerint azonos a Dunántúl elveszett, csak két írásos említésből ismert római településével, Ioviával. A régész az ezredforduló táján saját légi fotóit, valamint pár évvel korábbi felvételeket összevetve valami egészen lenyűgözőt talált a Gölösi-dűlőben: a növényzetben kirajzolódott egy eltűnt település alaprajza, városfallal, tornyokkal, fórummal, oszlopsoros főutcával. Mégis eltelt tizenöt év, mire idén ásatást kezdhettek az addig soha meg nem kutatott lelőhelyen.

 

 

 

 

Részletes háttér a június 16-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.