Bányai Kelemen Barna kapta a Kaszás Attila-díjat

/ 2012.09.08., szombat 09:55 /
Bányai Kelemen Barna kapta a Kaszás Attila-díjat

Bányai Kelemen Barnának, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat színművészének ítélték idén a Kaszás Attila-díjat.

 

Az idén ötödik alkalommal megrendezett ünnepélyes díjátadó, egyben a Vidéki Színházak Fesztiváljának nyitánya is volt péntek este a budapesti Thália Színházban.

A Kaszás Attila-díjat 2008-ban alapította Pokorni Zoltán fideszes politikus, a XII. kerület polgármestere és a MOZAIK Művészegyesület. A díj a magyar nyelven játszó színészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja. Odaítélésének egyik fő kritériuma - a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett - az adott társulatban vállalt közösségépítő szerep.

A szavazás első körében a társulatok jelölték színészeiket, majd a második fordulóban a huszonkét kiválasztott művész maguk közül titkos szavazással emelt ki négyet, akik a harmadik körben már nemcsak a szakma, hanem a közönség szavazatai alapján nyerhették el a díjat.

Az idei nyertes, Bányai Kelemen Barnát az év egyik legnagyobb színházi sikerében, Székely Csaba Bányavirág című drámájában ismerhette meg a nagyközönség. A huszonkilenc éves marosvásárhelyi színész alakításáért a POSZT-on elnyerte a legjobb férfialakítás díját a színészzsűritől.

Az elmúlt évad végén emellett megkapta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kovács György-díját is, amellyel eddigi kiemelkedő színészi munkáját és a szakmához való hozzáállását ismerték el.

Bányai Kelemen Barna hat éve végezte el a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet, amelynek ma óraadó tanára. Az egyetem után azonnal a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatához került, ahol számos sikeres előadásában játszik.A Bányai Kelemen Barnával készült rövid interjúnk a díjátadó után készült:

Az átadáskor óriási meglepetést lehetett látni az arcán. Ennyire nem számított a díjra?

Nem, tényleg annyira szépen "átvertek" a szervezők, hogy amikor a szállásomról, a következő napi programok egyeztetéséről beszéltünk, akkor sem sejtettem semmit.

Kubik Anna, Kálid Artúr, Keresztes Tamás mellett a legfiatalabbként és egyetlen határon túli jelöltként nyerni milyen érzés?

Még mindig össze van szorulva a torkom. Azóta amióta meghallottam a gálán az eredményhirdetés előtt a Fényév távolság című dalt, amit Kaszás Attila énekelt A padlásban... Nekem ettől a daltól mindig gombóc lesz a torkomban. Úgy érzem csak holnap tudom igazán feldolgozni az élményt, de nagyon örülök ma is természetesen.

Mit gondol, kik szavaztak Önre? Volt egy erős rajongói csapata?

Nekem nincs Facebook-profilom, vagy rajongói oldalam, de a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház irodalmi titkára, ha jól emlékszem naponta videó felvételekkel, megjelent írásokkal buzdította a nézőket, az internetezőket a szavazásra. És persze az is közrejátszhatott, hogy otthon Erdélyben, tulajdonképpen egy emberre szavaztak, egyfajta erdélyi összetartozásként, míg itthon három zseniális színész közül kellett választaniuk a rajongóknak.

A ifjú marosvásárhelyi színésszel készült korábbi, hosszabb interjúnkat ide kattintva olvashatja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.