Szexizmus, bojkott, testszégyenítés – egy bugyuta szuperhősfilm miatt

/ 2017.06.22., csütörtök 18:03 /

Az első két hét alatt több mint 90 ezren látták a magyar mozikban a Wonder Womant, az első olyan szuperhősfilmet a 2004-es Macskanő óta, amelynek női főszereplője van.

Évente két-három nagy költségvetésű képregény-adaptáció készül Hollywoodban, ezért a rajongók egy része már évek óta követeli, hogy a sok jelmezes férfi után végre egy női szuperhős is kapjon önálló filmet. Ez most megtörtént, de 2017-ben nem lehet amazonokról forgatni politika nélkül, főleg, ha a főszereplő az izraeli haderő veteránja. Összeszedtük az öt legnagyobbat szóló botrányt a Wonder Woman körül.

Wonder Woman

Wonder Woman

1) Tárgyiasítás

Fél évvel a bemutató előtt az ENSZ a nemek egyenlőségét és nők felemelkedését hirdető tiszteletbeli nagykövetté nevezte ki Wonder Womant. Néhány héten belül azonban 45 ezer aláírás gyűlt össze, hogy vonják vissza a megbízását. És nem azért, mert baromság egy fiktív képregényhőst tiszteletbeli ENSZ-nagykövetnek nevezni, hanem mert az aláírók szerint a lenge öltözetű és attraktív karakter túlzottan „szexualizált”, és tárgyiasítja a női nemet. „Annyi szörnyűség történik a világban, biztos, hogy ez ellen a legfontosabb most tiltakozni? – tette fel a kérdést a Csodanőt megformáló színésznő, Gal Gadot. – Amikor azt mondják, hogy kevesebbet kellene megmutatnom a testemből, azzal azt üzenik, hogy aki okos és erős, az nem lehet szexi. Miért ne lehetne egy nő egyszerre mind a három?”

2) Testszégyenítés

A filmet készítő Warner Bros. marketingmegállapodást kötött egy organikus élelmiszereket gyártó céggel, és értelemszerűen Gal Gadot lett a kampány reklámarca. Csakhogy a céget úgy hívják, hogy Think Thin (magyarul kábé: gondolkozz karcsún). Ezen az amerikai feministák kiakadtak, mivelhogy épp az ellenkező üzenetet közvetíti, amit a testképükkel küszködő fiatal nőknek közvetíteni kellene, vagyis kimeríti a body shaming (testszégyenítés) fogalmát.

3) Arab bojkott

Gal Gadot alighanem az eddigi leghitelesebb szuperhős, hiszen nemcsak a vásznon harcos amazon, hanem a valóságban is megfordult már fegyveres testületben. Mint minden izraeli állampolgár, ő is lehúzott két évet az Izraeli Védelmi Erőkben, ráadásul 2014-ben támogatta a Gáza elleni csapást Twitter-csatornáján. Az arab világban ezért nem fogadta nagy lelkesedés a filmet. Libanonban – amely hivatalosan hadban áll Izraellel – a film bojkottjára szólított fel egy szervezet. Egy algériai filmfesztivál programjából törölték a művet. Jordániában először betiltották a Wonder Womant, majd a felháborodás miatt mégis engedélyezték, Tunéziában pedig felfüggesztették a bemutatását a France 24 beszámolója szerint.

4) Női jövedelemhátrány

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót, hogy Gadot mindössze 300 ezer dolláros gázsit kapott a szerepért, míg Henry Cavill 14 millió dollárért játssza el Supermant ugyanabban a filmsorozatban, aminek a Wonder Woman is része. „A DC képregényuniverzumában a gender pay gap a leggonosszabb főellenség” – szólt a baloldal ítélete. A valóság árnyaltabb. Cavill ugyanis HÁROM filmért kapott 14 milliót, és ebben az összegben már benne vannak a jegyeladásokból és ajándéktárgy-értékesítésből származó bónuszok is, míg Gadot 300 ezer dollárja csak az alapfizetés, ami szintén jóval magasabb lesz, ha a film sikeres a pénztáraknál. Ráadásul nagyságrendileg pont annyi, amennyit Chris Hemsworth kapott az első Thor-filmért (200 ezer dollár) és Chris Evans az első Amerika kapitányért (300 ezer dollár).

5) Belépés csak nőknek!

Egy texasi mozilánc bejelentette, hogy öt alkalommal csak nőknek vetíti le a Wonder Womant. Mekkora lenne a felháborodás, ha a Thor harmadik részét csak férfiaknak vetítenék? – tették fel a kérdést az antifeministák, miközben háborogtak. Pedig csak egy kis fifikára lett volna szükségük, hogy ők is besurranjanak a terembe. A vetítésekre ugyanis nem csak nőket engedtek be, hanem bárkit, „aki nőként azonosítja magát”.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.