Szexizmus, bojkott, testszégyenítés – egy bugyuta szuperhősfilm miatt

/ 2017.06.22., csütörtök 18:03 /

Az első két hét alatt több mint 90 ezren látták a magyar mozikban a Wonder Womant, az első olyan szuperhősfilmet a 2004-es Macskanő óta, amelynek női főszereplője van.

Évente két-három nagy költségvetésű képregény-adaptáció készül Hollywoodban, ezért a rajongók egy része már évek óta követeli, hogy a sok jelmezes férfi után végre egy női szuperhős is kapjon önálló filmet. Ez most megtörtént, de 2017-ben nem lehet amazonokról forgatni politika nélkül, főleg, ha a főszereplő az izraeli haderő veteránja. Összeszedtük az öt legnagyobbat szóló botrányt a Wonder Woman körül.

Wonder Woman

Wonder Woman

1) Tárgyiasítás

Fél évvel a bemutató előtt az ENSZ a nemek egyenlőségét és nők felemelkedését hirdető tiszteletbeli nagykövetté nevezte ki Wonder Womant. Néhány héten belül azonban 45 ezer aláírás gyűlt össze, hogy vonják vissza a megbízását. És nem azért, mert baromság egy fiktív képregényhőst tiszteletbeli ENSZ-nagykövetnek nevezni, hanem mert az aláírók szerint a lenge öltözetű és attraktív karakter túlzottan „szexualizált”, és tárgyiasítja a női nemet. „Annyi szörnyűség történik a világban, biztos, hogy ez ellen a legfontosabb most tiltakozni? – tette fel a kérdést a Csodanőt megformáló színésznő, Gal Gadot. – Amikor azt mondják, hogy kevesebbet kellene megmutatnom a testemből, azzal azt üzenik, hogy aki okos és erős, az nem lehet szexi. Miért ne lehetne egy nő egyszerre mind a három?”

2) Testszégyenítés

A filmet készítő Warner Bros. marketingmegállapodást kötött egy organikus élelmiszereket gyártó céggel, és értelemszerűen Gal Gadot lett a kampány reklámarca. Csakhogy a céget úgy hívják, hogy Think Thin (magyarul kábé: gondolkozz karcsún). Ezen az amerikai feministák kiakadtak, mivelhogy épp az ellenkező üzenetet közvetíti, amit a testképükkel küszködő fiatal nőknek közvetíteni kellene, vagyis kimeríti a body shaming (testszégyenítés) fogalmát.

3) Arab bojkott

Gal Gadot alighanem az eddigi leghitelesebb szuperhős, hiszen nemcsak a vásznon harcos amazon, hanem a valóságban is megfordult már fegyveres testületben. Mint minden izraeli állampolgár, ő is lehúzott két évet az Izraeli Védelmi Erőkben, ráadásul 2014-ben támogatta a Gáza elleni csapást Twitter-csatornáján. Az arab világban ezért nem fogadta nagy lelkesedés a filmet. Libanonban – amely hivatalosan hadban áll Izraellel – a film bojkottjára szólított fel egy szervezet. Egy algériai filmfesztivál programjából törölték a művet. Jordániában először betiltották a Wonder Womant, majd a felháborodás miatt mégis engedélyezték, Tunéziában pedig felfüggesztették a bemutatását a France 24 beszámolója szerint.

4) Női jövedelemhátrány

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót, hogy Gadot mindössze 300 ezer dolláros gázsit kapott a szerepért, míg Henry Cavill 14 millió dollárért játssza el Supermant ugyanabban a filmsorozatban, aminek a Wonder Woman is része. „A DC képregényuniverzumában a gender pay gap a leggonosszabb főellenség” – szólt a baloldal ítélete. A valóság árnyaltabb. Cavill ugyanis HÁROM filmért kapott 14 milliót, és ebben az összegben már benne vannak a jegyeladásokból és ajándéktárgy-értékesítésből származó bónuszok is, míg Gadot 300 ezer dollárja csak az alapfizetés, ami szintén jóval magasabb lesz, ha a film sikeres a pénztáraknál. Ráadásul nagyságrendileg pont annyi, amennyit Chris Hemsworth kapott az első Thor-filmért (200 ezer dollár) és Chris Evans az első Amerika kapitányért (300 ezer dollár).

5) Belépés csak nőknek!

Egy texasi mozilánc bejelentette, hogy öt alkalommal csak nőknek vetíti le a Wonder Womant. Mekkora lenne a felháborodás, ha a Thor harmadik részét csak férfiaknak vetítenék? – tették fel a kérdést az antifeministák, miközben háborogtak. Pedig csak egy kis fifikára lett volna szükségük, hogy ők is besurranjanak a terembe. A vetítésekre ugyanis nem csak nőket engedtek be, hanem bárkit, „aki nőként azonosítja magát”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.