Szkoro damoj!

/ 2017.06.07., szerda 18:55 /

„A hadifogoly itt Tusinóban mindig főz. Főz délelőtt, mert már alig várja az ebédet, főz közvetlenül ebéd után, mikor jön: »Tudod, mit ennék még meg most?« Főz délután és a valóságban, főz néha este egy kis krumplit vízben, só nélkül és fogyasztja, mint a legjobb csemegét, mint a napközben elmondott receptek legjobbikát. Talán még jobb étvággyal, mint a legfinomabb ételeket valamikor.”

Majd így tér rá a valóságra: „…ma délután az Apolikában Papp Pistával megettünk egy kb. 2 kg-os nyers káposztát. Nagyszerű volt. – Így étkezünk mi az Úr 1946. esztendejének szeptember havában a Tusinói fogolytábor (76. sz. láger) »fácánleveseit« valamiképp pótolni akarván. Minden jó ételt elkészítünk elméletben.” Ahogy annyi minden más is elméletben zajlik a fogolytáborban Szoboszlay György főhadnagy számára, aki 1945. május 10-én esett szovjet fogságba az ausztriai Stockeraunál, hogy aztán sorstársaival Magyarországon és Románián keresztül előbb az Azovi-tenger partján lévő Taganrogba, majd a Moszkva melletti Tusinóba vigyék. Bár sok minden fejben történik: a lakomák, a kapcsolattartás a családdal, és természetesen a séta a felsőnyárádi otthonban, azért vannak valóságos dolgok is: éhgyomorra, havas esőben vagy éppen elcsigázva dolgozni. És persze a lágerélet egyéb sajátosságai sem kitalációk: lyukas bakancs, bronchitis, kilátástalanság.

Hiánypótló Szoboszlay György hadifogolynaplójának kiadása, hiszen a szovjet táborokban nem volt ildomos feljegyzéseket készíteni. A Gulag-emlékbizottság támogatásával készült kötet azonban nemcsak emiatt kuriózum, a fogolynaplót követő személyes hangvételű utószóban Szoboszlay György gyermeke, Ágnes emlékszik vissza arra, milyen volt apa nélkül felnőni, vagy éppen mindhalálig titokban cipelni az egykori raboskodás terhét. Így teljes a Gulag-napló.

Gyorsan haza!
Szoboszlay György főhadnagy szovjet hadifogságban írt naplója, 1946–1947
Magánkiadás
Debrecen, 2017
1990 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.