valasz.hu/kultura/tiltakozik-a-csalad-az-olaszliszkai-cimu-darab-ellen-frissitve-115473

http://valasz.hu/kultura/tiltakozik-a-csalad-az-olaszliszkai-cimu-darab-ellen-frissitve-115473

Szombat este diákok veszik át az irányítást a Magyar Nemzeti Galériában

/ 2017.05.17., szerda 20:28 /

Úttörő szerepet vállalt a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum, amikor pár éve útjára indította a népszerű Múzeum+ sorozatot. Hírességek tárlatvezetéseivel, zenével és borral olyan látogatók tömegeit is bevonzották az épületbe, akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna múzeumba menni.

A pimaszul fiatal zenekar missziója, hogy a fiatalok rákapjanak a bluesra. Fotó: Facebook/MNG

Szombat este rendhagyó állomásához ér a sorozat: először rendezik meg stART Fesztivált, amely a megszokottnál is színesebb programmal várja az érdeklődőket, de ezúttal nem a Magyar Nemzeti Galéria munkatársai szervezték estet, hanem 14 önkéntes, főleg gimnazista, valamint néhány egyetemista és már végzett fiatal.

Hat hónapon át minden kedd estéjüket a fesztiválra áldozták: ők találták ki a programokat, ők keresték meg a fellépőket, ők alkották meg az arculatot, és ők intézték a kommunikációt, hiszen ők tudják, hogy lehet megszólítani saját korosztályukat. Merthogy elsősorban fiatalokat várnak az estre, olyanokat is, akik nemhogy nem érdeklődnek kifejezetten a képzőművészet iránt, de lehet, hogy a hátuk közepére kívánják a múzeumlátogatást.

„A magyar átlagember hétköznapjaiban nincs benne, hogy múzeumba jár, mivel fiatal korban nem épül be szokásaik közé. A köznevelésben nem kap kellő hangsúlyt a képzőművészet szeretetére való nevelés, és ha el is viszik a diákokat múzeumba, nem mindenhol várják őket érdekes tárlatvezetésekkel. Ezért sok emberben olyan emlék él a múzeumról, hogy unalmas és még a lába is megfájdul a sok terem bejárásától” – magyarázza a Válasz.hu-nak a stART egyik önkéntes szervezője, Bárdi Sára végzős művészettörténész-hallgató.

„Le akarjuk bontani a fiatalok fejében rögzült sztereotípiákat. Nem arról szól a múzeum, hogy karót nyelten végig kell járni a képeket. Minden festmény mögött érdekes történetek várnak kibontásra a művészről vagy az alanyról, erre teszünk kísérletet” – árulja el Kovács Kitti Zita fotóművész, egy másik ifjú önkéntes. Hozzáteszi: a programszervezésnél a zene jelentette a kiindulópontot, elsősorban a zenén keresztül próbálták megszólítani a fiatalokat.

Az este hattól tíz óráiig zajló fesztiválon fellép többek között a népszerű The Luckies zenekar, az „instrumentális surf supergroup” The Keeymen és a The Best Bad Trip. A késő reneszánsz és barokk tárlaton akusztikus koncertet tart Bittner Dániel gitárművész, a Soundflash Memory nevű alternatív rockegyüttes, a gimis barátokból formálódott Emmaléna és Tim Atkins, a The Luckies frontembere.

A legtöbb fellépőt ismerőseik közül verbuválták a fesztivált szervező gimnazisták. Van olyan zenész, aki azért nem tudta vállalni a koncertet, mert az előző nap érettségizik.

De nemcsak zene várja a fiatalokat. Lesznek tárlatvezetések az állandó gyűjteményben és Georg Baselitz világhírű német festőművész időszaki kiállításán egyaránt, nem egyet gimnazisták tartanak. Jönnek slammerek (Basch Péter, Galló Bence, Kemény Zsófi, Mészáros Péter), műsoruk zenei aláfestését „DJ Petrányi”, azaz Petrányi Zsolt, a Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője produkálja. Fellép a Spirita Társulat is, amelynek előadásában a színészek ikonikus világirodalmi monológokat adnak elő egy-egy festmény előtt.

Hat hónapon át minden kedd estéjüket a projektre áldozták a fiatalok. Forrás: Facebook/MNG

Az alkotni is vágyók több izgalmas workshop munkájába is bekapcsolódhatnak. „A Kupolatérben a Papp László Budapest Sprotarénától kapott hatszáz műanyag flakonból építünk kinetikus szobrot. Ezekből végül egy alagút áll majd össze, melyben végigsétálva több érzékszervre ható élményben lehet részünk. Lesz közös rajzolás zenei aláfestéssel, és kitűzőket is készítünk” – avat be a részletekbe Cseke Zsófia, egy fiatal védőnő, akit a művészet szeretete és személyes ismeretség vonzott a programba.

A kezdeményezés ötletgazdája Földváry Piroska, az MNG múzeumpedagógiai osztályának munkatársa volt. Elsősorban környékbeli középiskolákat keresett meg a fesztivál ötletével, és mindenhol pozitív fogadtatásra talált, hiszen egy ilyen projektben való részvétel jól kiegészíti az iskolában folyó elméleti oktatást. Hiszen a diákoknak élesben kell értéket teremteniük egy patinás intézmény falai között, csapatmunkában, ráadásul a részvétellel a kötelező közösségi munkát is elvégezhették a tanulók.

„Soha nem vettem még részt ehhez fogható munkában. Előfordul, hogy csapatban kell megoldanunk valamit az iskolában, de ezzel nem hasonlítható össze. Nagyon jó volt látni, hogy a kezünk alatt létrejött valami, és biztos vagyok benne, hogy később, az egyetemen is hasznosítani tudom az itt tanultakat” – mondja Czeizel Jakab, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium 18 éves diákja.

A stART Fesztiválra a 26 év alatti fiatalok 2000, az idősebbek 2800 forintért válthatnak belépőt, a Múzeum+ programsorozatra váltott bérletek ide is érvényesek.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Végre itt az első hazai családbarát genderbiblia!

Kovács Ákos, Puzsér Róbert, Ókovács Szilveszter, Skrabski Fruzsina, Süveges Gergő és mások ajánlásával. Ezer hála, hogy olyan ügyhöz adták a nevüket, amiből még bajuk is lehet.

Bor világnapja: online borpiactér indult

Nemrég indult el a Wineliner.com online borpiactere, amely versenytársaihoz képest új alapokra helyezi az online borpiacot: családi és réteg pincészetek boraihoz enged országos hozzáférést, eddig nem ismert borászatokat tesz elérhetővé bárki számára.

Meddig számíthat az Orbán-kormány Angela Merkelékre?

Nem a valószínűtlen szankciók miatt érdekes, hogy az Európai Parlament elmarasztalta a magyar kormányt, hanem mert a határozatot a sokáig bajtárs lengyelek is megszavazták. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A cél: legyen egy világszerte jegyzett szellemi csúcstalálkozónk!

Mit keres egy programban konzervatív filozófus és szoftmarxista „internetkalóz”? A Brain Bar Budapest nevű „jövőfesztivál” alapító-szervezőjét, Böszörményi Nagy Gergelyt a techvilág közhelyeiről és veszélyeztetett állásokról is kérdezzük. Interjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Müller Péter a kommunista sztárrá vált Soós Imre tragédiájáról

Cannes-ban idén újravetítették a Körhinta című filmet, amelynek férfi főszereplője az 1956-os siker után néhány hónappal öngyilkos lett. A kommunista sztárrá lett Soós Imre tragédiáját Müller Péter írta meg Részeg józanok címmel. Nagyinterjúnk a szerzővel a csütörtöki Heti Válaszban.

Borbás Marcsi: „Soha nem tudtak rám kényszeríteni szerepeket”

„Az a titok, hogy nincs titok. Mert ha van, az előbb-utóbb kiderül, és hitelét veszti az ember. Akartak, de nem tudtak rám kényszeríteni szerepeket, mert felálltam” – mondja Borbás Mária. A Gasztroangyal műsorvezetője hitelességről, önazonosságról, a táplálkozás helyes arányairól és a reflektorfényt kerülő férjéről is beszél a Heti Válasz Esszencia című mellékletének adott interjúban.

Lengyel politikus: „Nem fogadtuk el Orbán érvelését Putyinról”

A magyar politikusok kihasználják, hogy az EU a lengyelekkel foglalkozik Magyarország helyett – állítja a lengyel ellenzék vezetője. Grzegorz Schetyna emellett alig burkolt ellenszenvvel néz Budapest és Moszkva közeledésére. Exkluzív nagyinterjú a csütörtöki Heti Válaszban.