Szombat este diákok veszik át az irányítást a Magyar Nemzeti Galériában

/ 2017.05.17., szerda 20:28 /

Úttörő szerepet vállalt a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum, amikor pár éve útjára indította a népszerű Múzeum+ sorozatot. Hírességek tárlatvezetéseivel, zenével és borral olyan látogatók tömegeit is bevonzották az épületbe, akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna múzeumba menni.

A pimaszul fiatal zenekar missziója, hogy a fiatalok rákapjanak a bluesra. Fotó: Facebook/MNG

Szombat este rendhagyó állomásához ér a sorozat: először rendezik meg stART Fesztivált, amely a megszokottnál is színesebb programmal várja az érdeklődőket, de ezúttal nem a Magyar Nemzeti Galéria munkatársai szervezték estet, hanem 14 önkéntes, főleg gimnazista, valamint néhány egyetemista és már végzett fiatal.

Hat hónapon át minden kedd estéjüket a fesztiválra áldozták: ők találták ki a programokat, ők keresték meg a fellépőket, ők alkották meg az arculatot, és ők intézték a kommunikációt, hiszen ők tudják, hogy lehet megszólítani saját korosztályukat. Merthogy elsősorban fiatalokat várnak az estre, olyanokat is, akik nemhogy nem érdeklődnek kifejezetten a képzőművészet iránt, de lehet, hogy a hátuk közepére kívánják a múzeumlátogatást.

„A magyar átlagember hétköznapjaiban nincs benne, hogy múzeumba jár, mivel fiatal korban nem épül be szokásaik közé. A köznevelésben nem kap kellő hangsúlyt a képzőművészet szeretetére való nevelés, és ha el is viszik a diákokat múzeumba, nem mindenhol várják őket érdekes tárlatvezetésekkel. Ezért sok emberben olyan emlék él a múzeumról, hogy unalmas és még a lába is megfájdul a sok terem bejárásától” – magyarázza a Válasz.hu-nak a stART egyik önkéntes szervezője, Bárdi Sára végzős művészettörténész-hallgató.

„Le akarjuk bontani a fiatalok fejében rögzült sztereotípiákat. Nem arról szól a múzeum, hogy karót nyelten végig kell járni a képeket. Minden festmény mögött érdekes történetek várnak kibontásra a művészről vagy az alanyról, erre teszünk kísérletet” – árulja el Kovács Kitti Zita fotóművész, egy másik ifjú önkéntes. Hozzáteszi: a programszervezésnél a zene jelentette a kiindulópontot, elsősorban a zenén keresztül próbálták megszólítani a fiatalokat.

Az este hattól tíz óráiig zajló fesztiválon fellép többek között a népszerű The Luckies zenekar, az „instrumentális surf supergroup” The Keeymen és a The Best Bad Trip. A késő reneszánsz és barokk tárlaton akusztikus koncertet tart Bittner Dániel gitárművész, a Soundflash Memory nevű alternatív rockegyüttes, a gimis barátokból formálódott Emmaléna és Tim Atkins, a The Luckies frontembere.

A legtöbb fellépőt ismerőseik közül verbuválták a fesztivált szervező gimnazisták. Van olyan zenész, aki azért nem tudta vállalni a koncertet, mert az előző nap érettségizik.

De nemcsak zene várja a fiatalokat. Lesznek tárlatvezetések az állandó gyűjteményben és Georg Baselitz világhírű német festőművész időszaki kiállításán egyaránt, nem egyet gimnazisták tartanak. Jönnek slammerek (Basch Péter, Galló Bence, Kemény Zsófi, Mészáros Péter), műsoruk zenei aláfestését „DJ Petrányi”, azaz Petrányi Zsolt, a Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője produkálja. Fellép a Spirita Társulat is, amelynek előadásában a színészek ikonikus világirodalmi monológokat adnak elő egy-egy festmény előtt.

Hat hónapon át minden kedd estéjüket a projektre áldozták a fiatalok. Forrás: Facebook/MNG

Az alkotni is vágyók több izgalmas workshop munkájába is bekapcsolódhatnak. „A Kupolatérben a Papp László Budapest Sprotarénától kapott hatszáz műanyag flakonból építünk kinetikus szobrot. Ezekből végül egy alagút áll majd össze, melyben végigsétálva több érzékszervre ható élményben lehet részünk. Lesz közös rajzolás zenei aláfestéssel, és kitűzőket is készítünk” – avat be a részletekbe Cseke Zsófia, egy fiatal védőnő, akit a művészet szeretete és személyes ismeretség vonzott a programba.

A kezdeményezés ötletgazdája Földváry Piroska, az MNG múzeumpedagógiai osztályának munkatársa volt. Elsősorban környékbeli középiskolákat keresett meg a fesztivál ötletével, és mindenhol pozitív fogadtatásra talált, hiszen egy ilyen projektben való részvétel jól kiegészíti az iskolában folyó elméleti oktatást. Hiszen a diákoknak élesben kell értéket teremteniük egy patinás intézmény falai között, csapatmunkában, ráadásul a részvétellel a kötelező közösségi munkát is elvégezhették a tanulók.

„Soha nem vettem még részt ehhez fogható munkában. Előfordul, hogy csapatban kell megoldanunk valamit az iskolában, de ezzel nem hasonlítható össze. Nagyon jó volt látni, hogy a kezünk alatt létrejött valami, és biztos vagyok benne, hogy később, az egyetemen is hasznosítani tudom az itt tanultakat” – mondja Czeizel Jakab, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium 18 éves diákja.

A stART Fesztiválra a 26 év alatti fiatalok 2000, az idősebbek 2800 forintért válthatnak belépőt, a Múzeum+ programsorozatra váltott bérletek ide is érvényesek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.