valasz.hu/kultura/beremenyi-geza-cseh-tamas-azt-hitte-besugo-vagyok-127023

http://valasz.hu/kultura/beremenyi-geza-cseh-tamas-azt-hitte-besugo-vagyok-127023

Szombat este diákok veszik át az irányítást a Magyar Nemzeti Galériában

/ 2017.05.17., szerda 20:28 /

Úttörő szerepet vállalt a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum, amikor pár éve útjára indította a népszerű Múzeum+ sorozatot. Hírességek tárlatvezetéseivel, zenével és borral olyan látogatók tömegeit is bevonzották az épületbe, akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna múzeumba menni.

A pimaszul fiatal zenekar missziója, hogy a fiatalok rákapjanak a bluesra. Fotó: Facebook/MNG

Szombat este rendhagyó állomásához ér a sorozat: először rendezik meg stART Fesztivált, amely a megszokottnál is színesebb programmal várja az érdeklődőket, de ezúttal nem a Magyar Nemzeti Galéria munkatársai szervezték estet, hanem 14 önkéntes, főleg gimnazista, valamint néhány egyetemista és már végzett fiatal.

Hat hónapon át minden kedd estéjüket a fesztiválra áldozták: ők találták ki a programokat, ők keresték meg a fellépőket, ők alkották meg az arculatot, és ők intézték a kommunikációt, hiszen ők tudják, hogy lehet megszólítani saját korosztályukat. Merthogy elsősorban fiatalokat várnak az estre, olyanokat is, akik nemhogy nem érdeklődnek kifejezetten a képzőművészet iránt, de lehet, hogy a hátuk közepére kívánják a múzeumlátogatást.

„A magyar átlagember hétköznapjaiban nincs benne, hogy múzeumba jár, mivel fiatal korban nem épül be szokásaik közé. A köznevelésben nem kap kellő hangsúlyt a képzőművészet szeretetére való nevelés, és ha el is viszik a diákokat múzeumba, nem mindenhol várják őket érdekes tárlatvezetésekkel. Ezért sok emberben olyan emlék él a múzeumról, hogy unalmas és még a lába is megfájdul a sok terem bejárásától” – magyarázza a Válasz.hu-nak a stART egyik önkéntes szervezője, Bárdi Sára végzős művészettörténész-hallgató.

„Le akarjuk bontani a fiatalok fejében rögzült sztereotípiákat. Nem arról szól a múzeum, hogy karót nyelten végig kell járni a képeket. Minden festmény mögött érdekes történetek várnak kibontásra a művészről vagy az alanyról, erre teszünk kísérletet” – árulja el Kovács Kitti Zita fotóművész, egy másik ifjú önkéntes. Hozzáteszi: a programszervezésnél a zene jelentette a kiindulópontot, elsősorban a zenén keresztül próbálták megszólítani a fiatalokat.

Az este hattól tíz óráiig zajló fesztiválon fellép többek között a népszerű The Luckies zenekar, az „instrumentális surf supergroup” The Keeymen és a The Best Bad Trip. A késő reneszánsz és barokk tárlaton akusztikus koncertet tart Bittner Dániel gitárművész, a Soundflash Memory nevű alternatív rockegyüttes, a gimis barátokból formálódott Emmaléna és Tim Atkins, a The Luckies frontembere.

A legtöbb fellépőt ismerőseik közül verbuválták a fesztivált szervező gimnazisták. Van olyan zenész, aki azért nem tudta vállalni a koncertet, mert az előző nap érettségizik.

De nemcsak zene várja a fiatalokat. Lesznek tárlatvezetések az állandó gyűjteményben és Georg Baselitz világhírű német festőművész időszaki kiállításán egyaránt, nem egyet gimnazisták tartanak. Jönnek slammerek (Basch Péter, Galló Bence, Kemény Zsófi, Mészáros Péter), műsoruk zenei aláfestését „DJ Petrányi”, azaz Petrányi Zsolt, a Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője produkálja. Fellép a Spirita Társulat is, amelynek előadásában a színészek ikonikus világirodalmi monológokat adnak elő egy-egy festmény előtt.

Hat hónapon át minden kedd estéjüket a projektre áldozták a fiatalok. Forrás: Facebook/MNG

Az alkotni is vágyók több izgalmas workshop munkájába is bekapcsolódhatnak. „A Kupolatérben a Papp László Budapest Sprotarénától kapott hatszáz műanyag flakonból építünk kinetikus szobrot. Ezekből végül egy alagút áll majd össze, melyben végigsétálva több érzékszervre ható élményben lehet részünk. Lesz közös rajzolás zenei aláfestéssel, és kitűzőket is készítünk” – avat be a részletekbe Cseke Zsófia, egy fiatal védőnő, akit a művészet szeretete és személyes ismeretség vonzott a programba.

A kezdeményezés ötletgazdája Földváry Piroska, az MNG múzeumpedagógiai osztályának munkatársa volt. Elsősorban környékbeli középiskolákat keresett meg a fesztivál ötletével, és mindenhol pozitív fogadtatásra talált, hiszen egy ilyen projektben való részvétel jól kiegészíti az iskolában folyó elméleti oktatást. Hiszen a diákoknak élesben kell értéket teremteniük egy patinás intézmény falai között, csapatmunkában, ráadásul a részvétellel a kötelező közösségi munkát is elvégezhették a tanulók.

„Soha nem vettem még részt ehhez fogható munkában. Előfordul, hogy csapatban kell megoldanunk valamit az iskolában, de ezzel nem hasonlítható össze. Nagyon jó volt látni, hogy a kezünk alatt létrejött valami, és biztos vagyok benne, hogy később, az egyetemen is hasznosítani tudom az itt tanultakat” – mondja Czeizel Jakab, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium 18 éves diákja.

A stART Fesztiválra a 26 év alatti fiatalok 2000, az idősebbek 2800 forintért válthatnak belépőt, a Múzeum+ programsorozatra váltott bérletek ide is érvényesek.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.