valasz.hu/kultura/alfoldi-szekelye-vidnyanszky-szekelye-ezen-legfeljebb-kuncogni-lehet-129084

http://valasz.hu/kultura/alfoldi-szekelye-vidnyanszky-szekelye-ezen-legfeljebb-kuncogni-lehet-129084

Sztárgázsik Amerikában

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

Az amerikai szimfonikus zenekarokat többnyire alapítványokból, magán- és vállalati adókból, kismértékben városi támogatással vagy a koncertek bevételéből tartják fenn. Egy zenekar kezdő tagjainak fizetése évi 50 ezer dollár, a szólamvezetők bére eléri a 100 ezret, míg a koncertmester ennek a kétszeresét kapja. A kiemelt zenekarok (Boston, Chicago, Philadelphia, New York) tuttistáinak fizetése 75 ezer dollárnál kezdődik.
A zenekarok élére többnyire az úgynevezett igazgatótanács nevezi ki a zeneigazgatót, akinek a hagyományos művészeti irányításon kívül az is a feladata, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a zenekar anyagi támogatóival. A legtöbb karmester nagy ellenérzéssel vesz részt a gazdag patrónusokkal való kötelező vacsorákon, fogadásokon, összejöveteleken, pénzgyűjtő akciókon. A zeneigazgató hajdanán az évad kétharmadát töltötte zenekarával, ma jó, ha a koncertek felét vezényelheti. (Bár az e cikkben szereplő összes fizetés, honorárium hiteles forrásból származik, meg kell említeni, hogy az egyetlen hivatalos dokumentum, az adóbevallás természetesen titkos.) A legnevesebbek évi fizetése 700 ezertől 2 millió dollárig terjed. James Levine (Metropolitan) és Lorin Maazel (New York-i Filharmonikusok) fizetése csaknem 2 millió. Ezek a honoráriumok meg is kétszereződhetnek, hiszen számos karmester egy időben két zenekarnak az igazgatója. A sok példa közül csak azok szerepelnek itt, akiknek legalább az egyik zenekara működik az Egyesült Államokban. Daniel Barenboim: Chichagói Szimfonikusok és a berlini Staatsoper Szimfonikus Zenekara; Leonard Slatkin: Nemzeti Szimfonikus Zenekar, Washington és BBC Szimfonikusok, London; Jurij Temirkanov: Szentpétervári Filharmonikusok és Baltimore-i Szimfonikusok; Mariss Jansons: Pittsburghi Szimfonikusok és Oslói Filharmonikusok; Michael Tilson Thomas: San Franciscó-i Szimfonikusok és Újvilág Szimfonikus Zenekar, Miami. A jövedelmet tovább növelheti a vendégkarmesteri gázsi. A legrangosabb vendégkarmesterek legalább 30 ezer dollárt kapnak, ami általában a próbákért és három koncert vezényléséért jár.
A szólisták honoráriuma változó. Egy jó nevű, de nem sztárkategóriába tartozó zenész fellépti díja 5 ezer dollár körül van. Néhány adat a leggyakrabban fellépő sztárok szólóestjeinek díjazásáról: Itzhak Perlman (szupersztár hegedűs): 100 ezer; Yo-Yo Ma (csellista), Maurizio Pollini (zongorista), Jevgenyij Kissin (zongorista), Anne-Sophie Mutter (hegedűs): 40-50 ezer; Emanuel Ax (zongorista), Gil Shaham (hegedűs), Sarah Chang (hegedűs): 20-25 ezer. A korára való tekintettel Isaac Stern (hegedűs) nagyon ritkán vállal fellépést, ha vállal, akkor 75 ezer dollárért. Ezek a gázsik csökkennek, ha a sztár nagyzenekarral lép fel. A számára írt új mű világpremierjén vagy lemezfelvételnél például Yo-Yo Ma díja nem több 20 ezer dollárnál. A vonósnégyesek közül a legjobban fizetett a kortárs zenét játszó Kronos vonósnégyes: 25 ezer dollárt kapnak. Az Alban Berg 18 ezer, az Emerson kvartett csaknem 14 ezer dollárt kap egy-egy koncertért.
A klasszikus zene sztárjai tehát nem panaszkodhatnak az Egyesült Államokban, bár tiszteletdíjuk meg sem közelíti a tinipopsztár, Britney Spears honoráriumát, néhányan azonban már versenyre kelhetnek a Los Angeles Lakers kosárlabdázójával, Shaquille O'Neallel. De hogy a sok kiváló zenész közül kiből és hogyan lesz sztár, az már egy teljesen más kérdés...

B. E.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.