Születésnap a sírnál

/ 2011.10.26., szerda 19:04 /

Életem egyik legfelemelőbb zenei élményében volt részem október 22-én, a Liszt-születésnapon.

Soha nem gondoltam, hogy éppen egy temetőben ér majd ez a hatás, és azt sem álmodtam, hogy kórusművek fognak így megérinteni. Elkísérhettem a Zeneakadémia zenekarát és énekkarát Bayreuthba, Wagner városába, ahol Liszt Ferenc is nyugszik, és ahol a Stadthalléban a Krisztus című oratórium részleteit szólaltatták meg Kovács László vezényletével a 200. évforduló, a World Liszt Day estéjén. A koncert előtt a csapat megkoszorúzta Liszt "Tudom, hogy a Megváltóm él" feliratú síremlékét a városi temetőben. A koszorúzásból rövid "mennyei hangverseny" kerekedett. Ennyire szívből énekelni ritkán hall énekkart az ember. A Zeneakadémia Erdei Péter vezette kórusa a lemenő nap fényénél, dacolva az őszi hideggel, Liszt két a cappella művét, a Salve Reginát és az Ave Mariát énekelte áhítattal, majd felhangzott Kodály alkotása, a Vörösmarty versére írott Liszthez, végül pedig a Himnusz.

Megható percek voltak. A világ Lisztet ünnepelte aznap a földkerekség számos pontján, de mi ott azt éreztük, hogy Liszt, aki magyarnak vallotta magát, hallja az énekünket, és ránk tekint. A zeneakadémiai diákság egész Magyarország köszöntését, háláját, tiszteletét hozta, olyan mély lélekkel, amit csak dallamokkal lehet kitárni. Erdei Péter öt év alatt csodát tett a Zeneakadémia kórusával, melyre most Európa is felfigyel. Mert az esti koncert hatalmas sikert hozott, köszönhetően persze a zenekarnak és a kitűnő szólistáknak, Rácz Ritának, Balogh Eszternek, Pataki Potyók Dánielnek, valamint a Krisztust éneklő Szegedi Csabának is. A bayreuthiak máris jelezték: lesz folytatás. A síremléknél a fiatalok hozzáállását megtapasztalva pedig a Liszt Ferenchez költemény sorai visszhangozhatnak bennünk: "És ha hallod, zengő húrjaiddal / Mint riad föl e hon a dalon, / Melyet a nép millió ajakkal / Zeng utánad bátor hangokon, / Állj közénk és mondjuk: hála égnek! / Még van lelke Árpád nemzetének."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.