Születésnapi koncerttel kezdi az új évet a Ghymes

/ 2013.12.28., szombat 15:15 /
Születésnapi koncerttel kezdi az új évet a Ghymes

A január 4-i születésnapi, jótékonysági koncertről, a 30 éves Ghymes együttes elmúlt évéről és a hátrányos helyzetű, fiatal tehetségek felkarolásáról kérdeztük Szarka Gyulát a zenekar egyik alapítóját.

Hogy sikerült a 30 éves Ghymes számára a 2013-as év? Minden a terv szerint alakult?

Úgy érzem, jó évet zártunk. Hatvan-hetven koncertet szoktunk egy-egy évben tervbe venni, és ezt a számot idén is tartottuk. Sikerrel szerveztük meg nyáron a már több éves hagyományra visszatekintő fesztiválunkat is. Több ezren jöttek el a Szentgyörgy-hegyre, aminek külön örültem.  Idén adtuk ki életünk első válogatás lemezét is. Ez a négy lemezes kiadvány, és a teltházas karácsonyi koncertek mind-mind sok örömet adtak. De már gőzerővel készülünk az újévi, születésnapi koncertünkre is, természetesen.

December 15-ig a rajongók megírhatták, hogy mely dalokat szeretnék mindenképpen hallani az év eleji koncerten. Kialakult már a repertoár? Mire számíthat a születésnapi koncerten a közönség?

Volt már rá példa egyszer, hogy „kívánságműsort" tartottunk.  Amikor 25 éves volt a zenekar szintén megkérdeztük a közönséget, mely dalokat szeretnék hallani. Múltkor is és most is nagyjából egybecsengett a véleményünk a közönségével. Nyilván vannak az örökzöldek, közönségkedvencek a zenekar életében: a Tánc a hóban, a Rege vagy a Január nélkül elképzelhetetlen lenne egy-egy koncert. A közönség szinte már össze tudja állítani a repertoárt, de persze nekünk is vannak elképzeléseink, amiket meg szeretnénk valósítani a színpadon. Remélem mindenki örömmel fogadja majd a játékunkat, ráadásul olyan illusztris vendégekkel zenélünk majd együtt mint a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara és a Gyermekkórusa, de vendégeink lesznek a Nemzeti Színház színészei, akik Tamás egy versét fogják elmondani.

A januárt 4-i alkalom jótékonysági koncert is egyben. A bevétel egy részét az Istenadta Tehetség Alapítvány kapja. Miért választották a hátrányos helyzetű, ám kiemelkedő tehetségeket felkaroló szervezetet?

Azért, mert valahogy mi is így indultunk el a pályán. Valahonnan messze Budapesttől, a határon túlról Királyrévből, egy kis faluból. Tudom azt, hogy mennyire fontos és mennyire jól esik az, hogy a tehetséges emberek nem csak önerőből küzdenek, hanem kapnak támogatást a céljaik eléréséhez. Ezáltal nem teljesen reménytelen, hogy sikert érjenek el, vagy bármilyen szinten előre tudjanak lépni. Nagyon jó, ha akár anyagilag, akár más formában támogatást kaphat valaki és megmutathatja  a tehetségét, elindulhat a célja felé, a saját sikere felé. Úgy gondolom, rengeteg tehetséges embert nem veszünk észre a távolság, a körülmények miatt. Egy kicsit rólunk is szól így a választásunk.

A Toldi című zenés színdarabját játsszák a Ram Colosseumban. A Mária című musicalt ősszel játszották a Nemzeti Színházban. Most több színész fellépőjük lesz januárban, de ezen kívül terveznek más színházi, a Nemzetivel közös munkát is jövőre?

Konkrétumot még nem tudok mondani, de biztosan lesz közös munkánk még. Annyit tudok, hogy valóban játszották a Máriát Debrecen után most már a Nemzetiben is. A Toldit játsszák most is a Ramban, és biztos, hogy nem kerül minket el a színház, a színházi munka jövőre sem. Nagyon szívesen dolgozunk ott.

Milyen terveik vannak még jövőre a színházon kívül?

Elsődleges tervünk az említett válogatás lemez bemutatása, de szeretnénk újra megszervezni a fesztiválunkat, hiszen ott színházról, irodalomról, történelemről és persze jó zenékről szól minden. Persze várjuk a meglepetéseket is, mert azok mindig vannak, és örülünk az új feladatoknak is, amiket meg kell valósítani. Az év mindenesetre jól indul, mert egy számunkra nagyon fontos koncerttel kezdünk.

A turnéval az egész Kárpát-medencét érintik?

Örülünk, hogy Kárpát-medence szerte mindenütt otthon vagyunk, és most már Erdélyben is megmutathatjuk a zenénket. Sőt Szlovákiába is van meghívásunk, Pozsonyba. Bevallom, számomra az még mindig egy csoda, hogy elindulunk a turnén valahonnan innen Fölvidékről, és utazunk akár 1000 kilométert is, és még mindig magyarul beszélnek az emberek, és ezen tudunk mi is segíteni, meg tudjuk őrizni ezt a nyelvet, kultúrát, és ez nagyon jó érzés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.