Szuperszámítógép a rákkutatáshoz

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

Az Oxfordi Egyetem és az amerikai United Devices az Intel cég szponzorálásával olyan számítógépes vállalkozást indított el, amelynek segítségével egyszerű személyi számítógép-használók milliói segíthetnek a rák gyógymódját megtalálni. Szakértők, kutatók szerint egy átlagos hivatali alkalmazott PC-je kapacitásának csupán 20 százalékát használja ki.

Az elképzelés arra épít, hogy a fennmaradó kihasználatlan erőforrásokat fel lehet használni egyes részszámítások elvégzésére, jelen esetben molekulák működésének modellezésére. Az United Devices honlapjáról letölthető program képernyővédőként funkcionál, vagyis akkor működik, amikor a számítógép be van kapcsolva, de a felhasználója nem dolgozik rajta. A program az első indításkor száz tesztelni kívánt molekula és egy rákkeltő hatású célfehérje adatait tölti le egy adatbázisból, elemzi a lehetséges hatásokat, a számítások végeztével visszaküldi az adatokat a központba, majd újabb molekulák adatait hívja le. Körülbelül egymillió PC hálózatba kapcsolásával olyan virtuális szuperszámítógépet lehet létrehozni, amely lehetségessé teszi 250 millió molekula tesztelését egy éven belül. Az ingyenes program letölthető az United Devices internetes lapjairól:

http://www.ud.com.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.