A Média Építészeti Díja 2012

/ 2012.09.07., péntek 13:48 /

Hat épületet és öt tervet talált érdemesnek a nemzetközi előzsűri arra, hogy megmérkőzzön a Média Építészeti Díjára. A munkákat a tervezőik október 25-én, a megújult Katona József Színházban mutatják majd be a vezető magyarországi médiumok képviselőiből álló zsűrinek.


Az előzsűri meghozta döntését, amely szerint idén hat épület és öt terv indulhat a Média Építészeti Díjáért. A tavalyi tagok - Jan Kratochvíl, a legismertebb cseh építészeti napilap, az archiweb.cz főszerkesztője, Arpad Zachi PhD, az egyik legrégebbi román építészeti folyóirat, az Arhitext főszerkesztője, valamint Kazimierz Kwasek, a sikeres lengyel építészeti könyvesbolt, a w-a.pl tulajdonosa - mellett a zsűri idén két új taggal bővült: Maruša Zorec szlovén építészt és Götz Esztert is sikerült megnyerni.

Választásuk alapján a díjra regisztrált 47 épület közül a döntőben az elmúlt évek egyik legnagyobb szabású revitalizációs projektje, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Szathmáry-Palota romjait újraértelmező rekonstrukció, a Győr-Kismegyeren épült, a kortárs szakralitást megtestesítő bencés templom, az európai színvonalú algyői Fehér Ignác Általános Iskola, egy erdő szélén álló egyszerű, mégis nagyvonalú családi ház, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem csapata által épített Odoo-napház került. Az öt döntős tervet 77 projekt közül választották ki.

Az október 25-i díjátadó est folyamán - a benevezett épületek tervezői között - két különdíjat is kiosztanak. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület idén második alkalommal jutalmazza azt a legjobb privát fejlesztést, amelyet nem az Egyesület tagjai - Magyarország legnagyobb, vezető ingatlanfejlesztői - valósítottak meg. Az IFK különdíj egyben jelzi azt is, hogy az építészeti minőség és siker közös munka eredménye, a fejlesztő hozzáállásán, tudásán és nyitottságán múlik. Idén először osztják ki a Holcim „Fenntartható építészetért" különdíját, amelyet annak az építésznek ítélnek oda, aki innovatív, fenntartható megoldásokat használt. Október 25-én a Katona József Színházban megrendezendő díjátadásra a szervező építészfórum.hu csapata vár mindenkit, aki érdeklődik a kortárs hazai építészet iránt.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.