A Média Építészeti Díja 2012

/ 2012.09.07., péntek 13:48 /

Hat épületet és öt tervet talált érdemesnek a nemzetközi előzsűri arra, hogy megmérkőzzön a Média Építészeti Díjára. A munkákat a tervezőik október 25-én, a megújult Katona József Színházban mutatják majd be a vezető magyarországi médiumok képviselőiből álló zsűrinek.


Az előzsűri meghozta döntését, amely szerint idén hat épület és öt terv indulhat a Média Építészeti Díjáért. A tavalyi tagok - Jan Kratochvíl, a legismertebb cseh építészeti napilap, az archiweb.cz főszerkesztője, Arpad Zachi PhD, az egyik legrégebbi román építészeti folyóirat, az Arhitext főszerkesztője, valamint Kazimierz Kwasek, a sikeres lengyel építészeti könyvesbolt, a w-a.pl tulajdonosa - mellett a zsűri idén két új taggal bővült: Maruša Zorec szlovén építészt és Götz Esztert is sikerült megnyerni.

Választásuk alapján a díjra regisztrált 47 épület közül a döntőben az elmúlt évek egyik legnagyobb szabású revitalizációs projektje, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Szathmáry-Palota romjait újraértelmező rekonstrukció, a Győr-Kismegyeren épült, a kortárs szakralitást megtestesítő bencés templom, az európai színvonalú algyői Fehér Ignác Általános Iskola, egy erdő szélén álló egyszerű, mégis nagyvonalú családi ház, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem csapata által épített Odoo-napház került. Az öt döntős tervet 77 projekt közül választották ki.

Az október 25-i díjátadó est folyamán - a benevezett épületek tervezői között - két különdíjat is kiosztanak. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület idén második alkalommal jutalmazza azt a legjobb privát fejlesztést, amelyet nem az Egyesület tagjai - Magyarország legnagyobb, vezető ingatlanfejlesztői - valósítottak meg. Az IFK különdíj egyben jelzi azt is, hogy az építészeti minőség és siker közös munka eredménye, a fejlesztő hozzáállásán, tudásán és nyitottságán múlik. Idén először osztják ki a Holcim „Fenntartható építészetért" különdíját, amelyet annak az építésznek ítélnek oda, aki innovatív, fenntartható megoldásokat használt. Október 25-én a Katona József Színházban megrendezendő díjátadásra a szervező építészfórum.hu csapata vár mindenkit, aki érdeklődik a kortárs hazai építészet iránt.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.