valasz.hu/kultura/mit-tud-az-l-simon-altal-megmentett-kastely-119672

http://valasz.hu/kultura/mit-tud-az-l-simon-altal-megmentett-kastely-119672

Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

/ 2018.04.11., szerda 18:14 /
Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

Bartók örököse bezúzatta a lemezüket a hetvenes években, április 19-én ezért az A38 színpadán vesz késői elégtételt a Panta Rhei. A progresszív rock, majd az elektronikus zene magyar úttörőinek lélegzetelállító története a csütörtöki Heti Válasz hasábjain.

A Szalay-testvérpár. Fizikusok és mindketten világhírűek a maguk területén. András, a fiatalabb már a nyolcvanas években olyan gitárszintetizátort alkotott, amellyel az egész világpiacra rávert minőségben, legutóbbi basszusszintetizátorát világsztárok vásárolják. Sándor pedig... Nos, ő az egyik legnagyobb idézettségű magyar tudós, a Johns Hopkins Egyetem professzora. Épp csak megérkezett Amerikából, amikor Margit körúti lakásában találkozunk. Nem tudományos ügyben jár itthon. A galaxiskeletkezés nemzetközi hírű kutatója elektromos gitárral a nyakában fog koncertezni április 19-én az A38 hajón. Öccse basszusgitárral. Zenekaruk, a reaktivált Panta Rhei a hetvenes-nyolcvanas évek legendás együttese: itthon ők játszottak először Bartókot progresszív rockzenekari felállásban, saját készítésű szintetizátoron, s az első magyar elektronikus poplemez is nevükhöz kötődik.

De ez még semmi. Sándor 1963-ban élőben látta a Beatlest Svédországban, az indította a könnyűzene felé a debreceni atommagkutatóban felnőtt testvérpár idősebbik tagját. Ma a legmenőbb gitárkészítő jóbarátja és üzlettársa is Amerikában: a koncerten is a legújabb PRS gitár prototípusával játszik majd.

 

 

 

Emellett a neutrínók tömegéről is szó esik a Heti Válasz páros interjújában, amely az április 12-én megjelenő számban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.