Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

/ 2018.04.11., szerda 18:14 /
Tényleg elégtételt vesznek a választás után – a Panta Rhei

Bartók örököse bezúzatta a lemezüket a hetvenes években, április 19-én ezért az A38 színpadán vesz késői elégtételt a Panta Rhei. A progresszív rock, majd az elektronikus zene magyar úttörőinek lélegzetelállító története a csütörtöki Heti Válasz hasábjain.

A Szalay-testvérpár. Fizikusok és mindketten világhírűek a maguk területén. András, a fiatalabb már a nyolcvanas években olyan gitárszintetizátort alkotott, amellyel az egész világpiacra rávert minőségben, legutóbbi basszusszintetizátorát világsztárok vásárolják. Sándor pedig... Nos, ő az egyik legnagyobb idézettségű magyar tudós, a Johns Hopkins Egyetem professzora. Épp csak megérkezett Amerikából, amikor Margit körúti lakásában találkozunk. Nem tudományos ügyben jár itthon. A galaxiskeletkezés nemzetközi hírű kutatója elektromos gitárral a nyakában fog koncertezni április 19-én az A38 hajón. Öccse basszusgitárral. Zenekaruk, a reaktivált Panta Rhei a hetvenes-nyolcvanas évek legendás együttese: itthon ők játszottak először Bartókot progresszív rockzenekari felállásban, saját készítésű szintetizátoron, s az első magyar elektronikus poplemez is nevükhöz kötődik.

De ez még semmi. Sándor 1963-ban élőben látta a Beatlest Svédországban, az indította a könnyűzene felé a debreceni atommagkutatóban felnőtt testvérpár idősebbik tagját. Ma a legmenőbb gitárkészítő jóbarátja és üzlettársa is Amerikában: a koncerten is a legújabb PRS gitár prototípusával játszik majd.

 

 

 

Emellett a neutrínók tömegéről is szó esik a Heti Válasz páros interjújában, amely az április 12-én megjelenő számban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.