valasz.hu/kultura/ez-is-libsi-mantra-tusvanyos-mellett-a-heti-valaszban-is-vitazott-a-magyar-idok-kulturharcosa-129181

http://valasz.hu/kultura/ez-is-libsi-mantra-tusvanyos-mellett-a-heti-valaszban-is-vitazott-a-magyar-idok-kulturharcosa-129181

Teodóra tornya

/ 2012.05.03., csütörtök 07:59 /

Nagy csinnadrattával nyitott meg újra a felújítás miatt egy évre bezárt Margitszigeti Víztorony, hazánk egyik legrégibb ipari műemléke, melynek tervezője a vasbeton atyjaként is emlegetett Zielinski Szilárd.

Látogatók az újra megnyitott margitszigeti víztoronyban (fotó: MTI)

Kívülről nem látszik nagy változás, egyrészt, mert a nap és az eső ellen a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra érkező látogatókat védeni hivatott sátorponyvák szinte teljesen eltakarják az épületet, másrészt mert a homlokzat felújítása még várat magára – igaz, az életveszélyes, több tonnás épületdíszeket eltávolították.

Belülről viszont megújult a korábban veszélyesnek mondott tartószerkezetű torony, sőt új, színes éjszakai díszkivilágítást is kapott.

A közönség május 2. és október 31. között látogathatja az új kulturális teret, amelyben jelenleg Visual Art, azaz vetített technikát alkalmazó kiállítások kaptak helyet. A földszinten animációs képek váltakoznak, az első szinten Mervai Márk a Margitszigetet és budapesti körpanorámát megörökítő felvételei láthatók, a második emeleten pedig epizódok villannak fel Jankovics Marcell két filmjéből: Az ember tragédiájából és az Ének a csodaszarvasból. A vetítés miatt letakarták az ablakokat, így egy kis időbe telik, míg az ember szeme annyira hozzászokik a fényviszonyokhoz, hogy bátran nekivág a csigalépcsőnek, melynek a torony tetejébe felvezető szakasza sajnos még mindig lakat alatt van. A körteraszról viszont újra látható Budapest 360 fokos, lenyűgöző panorámája.

A víztornyot hosszas pereskedés után egy éve csatolták a Főváros tulajdonában lévő Szabad Tér Színház Kht-hoz. Az elmúlt negyedszázad alatt a Göncöl Alapítvány működtette a tornyot, szerényebb méretű kiállításokat rendezve benne. Amint azt tavaly augusztusban megírtuk, 25 évvel ezelőtt a Göncöl tulajdonképpen megnyerte a víztorony tulajdonjogát, ami hosszú távú bérleti joggá változott, mire kulcsot kaptak az építményhez.

Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész Ének a csodaszarvasról című animációs filmjeinek képei az újra megnyílt margitszigeti víztoronyban (fotó: MTI)

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Kht. igazgatója még évekkel ezelőtt, a tulajdonjogi viták csatazajában kidolgozott egy koncepciót arra vonatkozóan, miként lehetne a színház mellett igényes környezetben komplex szolgáltatási csomagot kínálni a közönségnek. Idézett cikkünkben úgy fogalmazott: logikus együtt kezelni a két létesítményt, hiszen a „víztorony amúgy is a színház területén áll”. Az alapítvány viszont nem mondott le egykönnyen szerzett jogáról, végül bíróság ítélte a színháznak a tornyot.

Zoboki Gábor építészirodája – szintén évekkel ezelőtt – impozáns terveket készített a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a víztorony revitalizációjára, amely szerint a toronyban még egy forgó kávézó is helyet kapott volna. A terv kezdetben kiemelt uniós projectként futott, megvalósítását viszont a válság elsodorta. Bán Teodóra azonban nem vetette el az ötletet: „Mindaddig tervbe van véve, míg meg nem valósul, mert annyira jó, hogy nem lehet letenni róla”.

„Biztosíthatom önöket, hogy a főváros támogatja a víztorony programjait és megújítását” – mondta az újranyitás alkalmából Tarlós István főpolgármester. A Fővárosi Vízműveknek a napokban történt visszavásárlására utalva hozzátette: „Van mit ennünk, örülünk, hogy nem adtuk el a víztornyot.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.