Texasból Tokajba - egy francia borászcsalád Olaszliszkán

/ 2015.08.27., csütörtök 18:47 /
Texasból Tokajba - egy francia borászcsalád Olaszliszkán

Repülő borászként öt földrészen kérték már ki a szakvéleményét, Amerikába vagyonokért akarták szerződtetni, de ősei bordeaux-i birtokát is rábízták volna a szülei, ő mégis az egyik legrosszabb hírű magyar falut választotta otthonául. Samuel Tinon immár egy évtizede él családjával Olaszliszkán – és élvezi. Riportunk a friss Heti Válaszban.

Milyen egy repülő borász élete? Annyit utazik, hogy több időt tölt a levegőben, mint a földön. Samuel Tinonis rengeteg országban megfordult az 1990-es években, mire új otthonára lelt Olaszliszkán. Adott borászati szakvéleményt Chilében, Oroszországban, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Olaszországban, de segítette az alakuló borászatokat olyan feltörekvő országokban is, mint Macedónia, Moldova vagy Románia. A rendszerváltáskor érkezett Tokaj-Hegyaljára, hogy a Royal Tokaji és az Oremus pincészet munkájában részt vegyen. Tokaj ekkor még egy volt a sok közül – 2004-ben vált számára elsővé az egyenlők között. Pedig éppen ekkortájt kapott különleges ajánlatot egy texasi borászattól, ő mégis a magyar borvidéket választotta, mert nem csupán pénzt akart keresni, hanem maradandót szeretett volna alkotni. Texasi cuvée-ről azóta sem hallottunk, Samuel Tinon olaszliszkai borait viszont számtalanszor elismerték már, és előkelő párizsi éttermekben szolgálják fel.

Olaszliszka ugyanakkor idehaza mégsem elsősorban a Tinon-borokról, hanem a 2006-os lincselésről híres. Samuel Tinont ezért arról is kérdeztük, milyen bordeaux-iként egy magyar válságövezetben élni, termeli, gyermeket nevelni. Történeteikből kiderül, feleségével, Mathilde Hulot-val nem álomvilágban élnek, derűlátásuk mégis meglepett minket. Nem várnak állami segítségre, hanem maguk is kiveszik részüket a helyi közösség megszervezéséből, Olaszliszka számukra szép falu, ahol „minden szükséges megvan”, sőt nem csupán keseregnek Tokaj dicső múltján, de azért is tesznek, hogy visszaadják a történelmi magyar borvidék rangját.

 

Ha kíváncsi rá, milyennek élte meg az elmúlt huszonöt évet egy francia házaspár Magyarországon, mire jó szerintük egy metszőverseny, és miért jó, hogy egy-két budapesti garázs áráért Olaszliszkán házat lehet venni, Samuel Tinon családjáról és borászatáról készült riportunkat megtalálja a Heti Válasz augusztus 27-i számában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.