Titokzatos erő a gyorsuló tágulás mögött

/ 2001.04.27., péntek 07:41 /

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy létezik egy titokzatos "sötét energia" a kozmoszban, amely az egyébként teljesen üres térben hullámzik, pulzál. Eléggé kicsiny ahhoz, hogy csak nagy távolságokban legyen számottevő a hatása, de ez a hatás hihetetlen eredménnyel jár: eltávolítja egymástól a galaxisokat, ezáltal a világegyetem egyre gyorsuló tágulását okozza.

A kínai eredetű taoizmus világnézete szerint a tao, az örök világtörvény a "világos energia" és a "sötét energia" áramlásából és ezek egyensúlyából áll. Az egyensúly megbomlásakor jön létre a létforgatag, az örvénylés, az összes létező. A világos és a sötét energia folytonos áramlása és változása valósítja meg a poláris ellentétek állandóságát a kozmoszban. Érdekes, hogy ez a világkép mennyire párhuzamba állítható a mai tudományos ismereteinkkel: az anyag örvénylő galaxisokban koncentrálódik, a csillagok és rokonaik végtelen útját pedig egymással ellentétes energiahatások irányítják. A fizikusok által feltételezett "sötét energia" mintha egyfajta "negatív gravitáció" lenne, még nem tudjuk kimutatni, de bizonyos jelekből következtetni tudunk a létezésére.

Napjainkban a modern csillagászat ugyanúgy az univerzum titkait kutatja és egyetemes törvényszerűségeit akarja feltárni, mint tették ezt a múlt csillagtudósai. A vizsgálati eszközök fejlődésével egyre mélyebbre hatolunk a térben, így az időben is. Az általunk a jelen pillanatában észlelt jelenségek sok milliárd éve történtek meg, eddig tart, amíg - a távolsággal arányosan - a fény elérkezik hozzánk a legtávolabbi ismert objektumokról.

Az amerikai Hubble-űrteleszkóp segítségével néhány évvel ezelőtt egy olyan szupernóvát fedeztek fel tudósok, amely tőlünk 10 milliárd fényévre található, vagyis ez a legtávolabbi és legrégibb ismert szupernóva. Az 1997ff névre keresztelt objektum alapos összehasonlító vizsgálata kimutatta, hogy fényessége nagyobb annál, mint amit távolsága alapján várhatnánk tőle, és ez csak abban az esetben lehetséges, ha az univerzum tágulási üteme nem egyenletes. Az elmélet szerint az ősrobbanás utáni első évmilliárdokban még lassabban tágult a világegyetem. Csökkenő intenzitással szóródtak szét a galaxisok, és a bennük lévő szupernóvák is több idő alatt halványodtak el. Később a tágulás gyorsuló ütemre váltott, ezért az 1997ff-nél fiatalabb, 5-7 milliárd éves szupernóváknál a halványodás üteme is gyorsabb volt.

De vajon miért gyorsult fel a világegyetem tágulása? Az ősrobbanás óta 15 milliárd év telt el. A kezdeti lassú tágulásra az lehet a magyarázat, hogy a galaxisok gravitációs kölcsönhatása fékezte a szétterjedést, de körülbelül 7,5 milliárd évvel ezelőtt megváltozott valami. A galaxishalmazok ekkor már olyan nagy távolságokra kerültek egymástól, hogy a távolodást gyorsító "sötét energiát" már nem tudta ellensúlyozni a gravitációs kölcsönhatás. A feltételezések szerint tehát a "sötét energia" felülkerekedett a gravitáción, s azóta a tér egyre gyorsabb ütemben tágul.

Még nem jutottak konszenzusra a csillagászok és a fizikusok a "sötét energia" mibenlétét és forrását illetően, de a gravitációval ellentétes hatása nyilvánvalónak tűnik. A tudósok egyetértenek abban, hogy rendkívül fontos összetevője az univerzumnak. A rejtélyes "sötét erő" egyre távolabb nyomja egymástól a galaxisokat, s nincs, ami megállíthatná. Koncepcióját még Albert Einstein alkotta meg a XX. század elején, és "kozmológiai állandónak" nevezte el. Később azonban tudományos karrierje legnagyobb tévedésének hitte és elvetette létezését. A mostani felfedezés megerősíti, hogy Einstein mégis helyes úton járt, mert az általa definiált (vagy valamilyen, ahhoz nagyon hasonló) erő jelen van a világegyetemben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.