Tohuvabohu - Határ a Csillagos ég

/ 2013.11.28., csütörtök 16:03 /

Adott egy tehetségtelen - szépfiúval, alkoholistával, nyeretlen kezdővel „megáldott" - társulat, akik a „nagynevű" rendezőnővel próbálják a Bánk bánt. Az előadásban Biberach a változatosság kedvéért nő, de mindez nem meglepő, hiszen a híres direktor korábban a Ványa bácsit is a címszereplő kihagyásával rendezte meg.

Még tart a próba, mikor nagy ajándékot kap az „élettől"a társulat: két fesztiválra is meghívják őket Malajziába. Az addig egykedvűen gyakoroló csapat lelkesen kezd készülni, de leginkább inni, nemcsak előre a medve bőrére, sokkal inkább a még meg sem kapott gázsi terhére.

Jellemfejlődéseket, átalakulásokat, lelkesedést a munka iránt nem nagyon látunk, mégis nagyon készül mindenki. Közben persze pottyan érdemtelenül egy Kossuth-díj, építik a múltat a környéken, lecserélnék a színházigazgatót, és ellenőrzésre kijön a „Nemzeti Kulturális Bizottság" egyik rendkívül „hozzáértő" munkatársa, akinek csak az a fontos, hogy semmi újítás ne történjen a Bánk bán rendezésében és főleg modern kosztüm ne legyen!

Míg eleinte jóízűeket nevethetünk azon, hogy minden állami szereplő honi vagy nemzeti bizottságból érkezik és körbe-körbe a múltépítés buldózerei és építőmunkásai dolgoznak, addig Pongrácz László, a Raplódi Nemzeti Színházból érkező tehetségtelen direktor vagy a minden próba előtt a nemzeti frissességért néptáncoló társulat már legalább annyira fáraszt, mint a „valahol minden nőben lakik egy Béla" - jellegű fájdalmas faviccek tucatjai.

Így a darab második felére leereszt a történet és a közönség is. A publikum szinte értetlenül fogadja a (már más Mohácsi-darabokban is szervesen jelenlévő, Kovács Márton által hangszerelt, legtöbbször izgalmas) zenei betétet. A közös zenélés, amely akár az elgondolkodásra, vagy a színészeknek a felgyülemlett feszültség levezetésre is alkalmas lenne, rendkívüli hosszúsága miatt mégsem felüdülés, mert nincs funkciója, csak úgy megtörténik, mint egyfajta időhúzás a mindent megváltoztató dramaturgiai fordulat előtt, amely után a darab lezárása mégis érdektelenre sikerül, mert alighanem elfogytak az ötletek, a poénok.

A Csillagos ég előadásának lelassulása mellett a másik legnagyobb baja az, hogy nem döntötte el, mi akar lenni. A mai magyar közállapotokat megéneklő fekete komédia vagy egy hamisítatlan, „klasszikus" komédia. Ha inkább az előbbi, akkor minden irányba jól esne a kritikus hangnem, az önmagunkkal való szembenézés is, míg ha „klasszikus" komédia lenne, abba nem férnek el, az unalomig ismételgetett Vidnyánszky Attila mondatok, illetve azok kifigurázásai vagy a turnéért abortuszt vállaló színésznő összecsapott mondatai.  Mohácsiék így végül egy keveréket állítottak színpadra, amelyben van kulturális kormányzat-kritika, és egy rendkívül lapos alaptörténet. Kár érte, némi rápihenés, átgondolás és húzás után élvezhető előadás születhetett volna.

Mohácsi István és Mohácsi János: Csillagos ég, Radnóti Színház
Rendező: Mohácsi János

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.