valasz.hu/kultura/palyakezdo-szineszek-akik-kituntek-paros-interju-69877

http://valasz.hu/kultura/palyakezdo-szineszek-akik-kituntek-paros-interju-69877

Tőkéczki László emlékére

/ 2018.01.09., kedd 08:20 /

Elment Tőkéczki László. 66 éves volt.

1989 óta volt az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti tanszékének docense, tanszékvezetője. Tagja volt a Duna Televízió alapító kuratóriumának, az 1998-ban alapított Református Tehetséggondozó Alapítvány elnökeként és a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány alapító tagjaként is tevékenykedett, de betöltötte a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöki tisztét is. 2002-től a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzője, 2009-től főgondnoka volt.

A fiatal konzervatív szellemi közösség természetes tekintélye és fáradhatatlan nevelője, vitapartnere volt. Lapokat, könyveket, beszélgetőköröket inspirált. Nélküle a Kommentár folyóirat vagy az Ufi–Reakció-kör sem lett volna az, ami. Több tucat írást publikált a Heti Válaszban is eszmékről, politikáról, a magyar jobboldali hagyományról.

Úgy emlékszem, minden tantárgyat elvégeztem nála az egyetemen, amit csak el lehetett. Bámulatos tanító ereje volt. „Mondják, önök szerint mit jelent a szabadság?” – kérdezte, és a szűkös szemináriumi terem pár perc alatt eszmetörténeti műhellyé változott. Hallgatóiból közösséget épített (különös tekintettel a borozásokra), kíváncsi volt a véleményükre, figyelemmel követte pályájukat.

Alig tudom elhinni, hogy már nincs köztünk. Nyugodjon békében, Tanár Úr!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.