valasz.hu/kultura/kiderult-miert-csak-tatog-az-oscar-dijas-magyar-kisfilm-foszereploje-122386

http://valasz.hu/kultura/kiderult-miert-csak-tatog-az-oscar-dijas-magyar-kisfilm-foszereploje-122386

Tőkéczki László emlékére

/ 2018.01.09., kedd 08:20 /

Elment Tőkéczki László. 66 éves volt.

1989 óta volt az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti tanszékének docense, tanszékvezetője. Tagja volt a Duna Televízió alapító kuratóriumának, az 1998-ban alapított Református Tehetséggondozó Alapítvány elnökeként és a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány alapító tagjaként is tevékenykedett, de betöltötte a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöki tisztét is. 2002-től a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzője, 2009-től főgondnoka volt.

A fiatal konzervatív szellemi közösség természetes tekintélye és fáradhatatlan nevelője, vitapartnere volt. Lapokat, könyveket, beszélgetőköröket inspirált. Nélküle a Kommentár folyóirat vagy az Ufi–Reakció-kör sem lett volna az, ami. Több tucat írást publikált a Heti Válaszban is eszmékről, politikáról, a magyar jobboldali hagyományról.

Úgy emlékszem, minden tantárgyat elvégeztem nála az egyetemen, amit csak el lehetett. Bámulatos tanító ereje volt. „Mondják, önök szerint mit jelent a szabadság?” – kérdezte, és a szűkös szemináriumi terem pár perc alatt eszmetörténeti műhellyé változott. Hallgatóiból közösséget épített (különös tekintettel a borozásokra), kíváncsi volt a véleményükre, figyelemmel követte pályájukat.

Alig tudom elhinni, hogy már nincs köztünk. Nyugodjon békében, Tanár Úr!

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!