Tőkéczki László emlékére

/ 2018.01.09., kedd 08:20 /

Elment Tőkéczki László. 66 éves volt.

1989 óta volt az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti tanszékének docense, tanszékvezetője. Tagja volt a Duna Televízió alapító kuratóriumának, az 1998-ban alapított Református Tehetséggondozó Alapítvány elnökeként és a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány alapító tagjaként is tevékenykedett, de betöltötte a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöki tisztét is. 2002-től a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzője, 2009-től főgondnoka volt.

A fiatal konzervatív szellemi közösség természetes tekintélye és fáradhatatlan nevelője, vitapartnere volt. Lapokat, könyveket, beszélgetőköröket inspirált. Nélküle a Kommentár folyóirat vagy az Ufi–Reakció-kör sem lett volna az, ami. Több tucat írást publikált a Heti Válaszban is eszmékről, politikáról, a magyar jobboldali hagyományról.

Úgy emlékszem, minden tantárgyat elvégeztem nála az egyetemen, amit csak el lehetett. Bámulatos tanító ereje volt. „Mondják, önök szerint mit jelent a szabadság?” – kérdezte, és a szűkös szemináriumi terem pár perc alatt eszmetörténeti műhellyé változott. Hallgatóiból közösséget épített (különös tekintettel a borozásokra), kíváncsi volt a véleményükre, figyelemmel követte pályájukat.

Alig tudom elhinni, hogy már nincs köztünk. Nyugodjon békében, Tanár Úr!

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.