Tombolt a magyar közönség: Különös dolog derült ki a világsztárról

/ 2015.03.30., hétfő 09:00 /
Tombolt a magyar közönség: Különös dolog derült ki a világsztárról

Adrian Erödöt tapsvihar és éljenzés fogadta Wagner A Rajna kincse március 21-i bemutatóján. Loge szerepében színészi játékával és hangjával lenyűgözte a közönséget a magyar gyökerű bécsi énekes.

Mindig ilyen vastaps jár önnek, mint a budapesti Operaházban?

Ilyen nagy éljenzés és tapsvihar nincs mindig, egészen különleges volt a szombati premier. Persze a nézők rajongása szerepfüggő, van olyan szerep, amelyért odavannak, és mindig biztos a siker.

Mennyiben volt más a budapesti közönség, mint más városoké?

A lelkesedés mindig tetőfokára hág, amikor egy újabb Ring-darabot mutatnak be. Ilyenkor az elvárások is megnőnek, de úgy éreztem, most szombaton nagy hatású előadást láthatott a közönség, ezért volt rendkívül hálás.

Adrian Eröd

Adrian Eröd

Fotó: Nikolaus Karlinsky

M. Tóth Géza animációsfilm-rendező modern értelmezése, mellyel a társadalomkritikai mondanivalót helyezte a középpontba, egyezik-e az ízlésével?

Nem gondolom, hogy mindig ezzel kell foglalkozni a színpadon, de A Rajna kincsében annyira benne van ez a téma, hogy hamis lenne az előadás, ha erről nem beszélne. M. Tóth Géza szinte visszafogott volt. Annyit mutatott meg, amennyit kellett, és értékeltem, hogy nem állította a középpontba, mégis a darab szerves részeként mutatta be a társadalom- és kapitalizmuskritikus gondolatokat.

A zárókép a bevásárlókocsikkal most különösen ütött, mivel már nincsenek nyitva vasárnaponként a plázák Magyarországon.

Azért volt annyira hatásos a zárókép, mert a rendezés nem egy irányba haladt, hanem aprólékosan építette fel az „üzenetet”, mely a műben is a végén jön ki a legmarkánsabban, mind prózailag, mind zeneileg.

A világ operaházainak ünnepelt énekese. A vetített filmes háttér, a high-tech, a digitális világ jelen van más operaházakban is, éppúgy, mint Budapesten?

Ebben a formában még sosem láttam ilyet más színpadokon. Valóban sok volt az animációs részlet, de miután M. Tóth Géza a film világából jön, remélem, hogy nem töltelékötletnek tűnik a vetített rész, hanem erősíti az előadást. Valójában a wagneri mese absztraktságát adja vissza, és számomra rendkívül izgalmas megoldás.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója hangsúlyozta: évek óta készülnek a Ring megújítására, M. Tóth Géza rendezésében. Felkérték a többi Wagner-operában való közreműködésre is?

Beszéltünk a főigazgató úrral, és bár még nincs konkrét döntés, valószínű, hogy dolgozunk még együtt. Legalábbis nagyon remélem.

Bár nem beszél magyarul, internetes honlapokon olvashatunk a család magyar származásáról.

Nagyszüleim Budapesten születtek és ott is éltek. Édesapám Erőd Iván zeneszerző, aki 1956-ban hagyta el az országot. A család egyik része erdélyi, másik része sziléziai gyökerű, de a legnagyobb hangsúly a budapesti és magyar származáson van.

Érzett valami pluszt, hogy a budapesti operában énekelt?

A nagymamámtól csupán egy-két kifejezést, köszönést tanultam meg magyarul. Budapesten Wagnert énekelni mégis különleges és megható volt számomra családi szempontból is, mert tudtam, hogy édesapám dédnagybátyja, Ney Dávid A Rajna kincse 1898-as budapesti bemutatóján Wotan szerepét énekelte.

Adrian Eröd
Bécsben született 1970-ben. Kitüntetéssel fejezte be énekművészi tanulmányait a bécsi Zenei és Művészeti Főiskolán. Édesapja Erőd Iván zeneszerző. Felesége Monica Theiss-Eröd operaénekes. Híresebb szerepei: Papageno, Figaro, Marcello, Guglielmo, Silvio, Billy Budd és Albert. Megjárta Milánó, Tokió, Amszterdam, Frankfurt koncerttermeit.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.