Tudom, hogy mit teszel ezen a nyáron

/ 2017.06.02., péntek 18:00 /

A nyár mintegy 350 előadására 250 ezer nézőt várnak. Mivel a tavalyi évadban közel másfélszeresére nőtt az eladott jegyek száma, az idén emelkedett pályázati összegből, 248,5 millió forintból gazdálkodhatnak a nyári színházak, és ezt az összeget a kormányzat további 60 millió forinttal toldja meg a fesztiválokra szánt keretből.

A 42 éves múltra visszatekintő Agria Nyári Játékok keretében Egerben 39 előadáson 6 produkcióval kínálják meg a közönséget. Az idén is megrendezik az Országos Operett és Musical Fesztivált, melyre 4 nagyoperettel és ugyanennyi nagymusicallel készülnek - tájékoztatott Kelemen Csaba ügyvezető. Az Egri Csillagok musicalváltozatát például háromszor is színre viszik az Egri Várban.

Előadás az Esztergomi Várszínházban

Az Esztergomi Várszínházat vezető Horányi László legendás évadot harangozott be, mellyel többek között Szabó Magda, Máté Péter, Kabos Gyula és Cserháti Zsuzsa emléke előtt is tisztelegnek Hegyi Barbara, Tátrai Tibor, Érdi Tamás és Gerendás Péter közreműködésével.

Az idei nyáron az Esztergomi Várszínház bejátssza a Bazilika előtti lépcsősort is, és hagyományaihoz híven határokon túli vendégeket is fogad, ezúttal a temesvári és a révkomáromi színházak társulatait.

A Gyulai Várszínház 54. évadáról Varga Marianna ügyvezető számolt be. A 600 éves várudvar és a tószínpad 3 új színházi bemutató - a Szentivánéji álom, A nagyidai cigányok és a Csongor és Tünde - mellett 5 fesztivállal csalogatja a nézőket.  Az Arany évhez mozgókiállítással kapcsolódnak, és nem marad el a nemzetközi Shakespeare Fesztivál sem, ahová a legjobbnak ítélt magyar Shakespeare előadások mellett szlovák, román, izraeli és határon túli magyar színházak előadásit is meghívták. Öt Virtuóz fiatal is fellép Gyulán, ezen kívül látványos táncelőadással készül az Experidance, Udvaros Dorottya pedig majdnem valaki címmel ad koncertet Bereményi Géza dalszövegei alapján - igencsak érdemes tehát böngészni a várszínház programjait.

A Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján 25 színházi produkció mutatkozik be, elsőként a  gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház az Anyegin című előadással, június 16. péntek 19 órakor - ám nem Kisvárdán, hanem a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban. Mivel a várszínpadot felújítják, a fesztivál produkcióinak nagy része a Sátorszínházban kap helyet - tájékoztatott Nyakó Béla igazgató.

A Kőszegi Várszínház a legfiatalabb generációra is gondolva fogott össze a Mesebolt Bábszínházzal, a Dumaszínházzal pedig Garázsbanda címmel hoztak létre koncertszínházi premiert.  Hazatér és újra rendez itt Kőszeg szülötte, Gergye Krisztián, mégpedig Nyikolaj Koljada Murlin Murló című, világvégi drámáját.

A Szabatér Színház hiánypótló módon viszi Budára, a Városmajori Szabadtéri Színpadra minden nyáron a kőszínházi évad válogatott, nem budapesti produkcióit, nem lesz ez másképp az idén sem.

A Gyulai Várszínház

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a nyár június 9.-én kezdődik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével és Hilary Hahn hegedűművésszel a Reformáció 500 jegyében. Július 16.-án Operagálát tartanak itt, Ailyn Pérez amerikai lírai szoprán, Gabriele Viviani olasz baritonista és Ramé Lahaj koszovói tenor részvételével. Ahogy azt már megszokhattuk, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad a színes, nagyszabású produkciók helyszíne. Gershwin Porgy és Bess című jazzoperáját - amelynek slágereit Ella Fitzgerald és Louis Armstrong tette híressé - Kenneth Overton és Laquita Mitchell címszereplésével, monumentális szimfonikus live koncert formájában viszik színre itt, Maurice Béjart társulata pedig Balett az életért című műsorával érkezik Budapestre.

A Szarvasi Víziszínház festői hátterét a Körös adja, itt gyakorlatilag minden estén kínálnak valamilyen előadást.

A Szentendrei Teátrum és Nyár a festői kisváros 6 belvárosi helyszínén 25 produkciót kínál. A sevillai borbélyt például Kero rendezi a Fő téren, az Orlai Produkciós Irodával együttműködve pedig további két bemutatóra készülnek - mondta el Vasvári Csaba igazgató. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Csehov Egyfelvonásos komédiáival vendégeskedik Szentendén, és elhozzák ide a Budaörsi Latinovits Színház sikerdarabját, a Liliomfit is a Művészet Malom udvarára. A Városháza udvarán a Boban Markovic Orkestar fokozza a hangulatot.

A Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis Csehország felé nyit ezen a nyáron, de teret ad a határon túli amatőr színjátszók találkozójának is. Zsámbékra a kísérletező kedvű kortárs szerzőket és előadóművészeket, valamint a színházi próbálkozásokra nyitott közönséget várják.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.