Tudta, hogy Geréb Ágnes a Saul fia zseniális operatőrének nevelőanyja?

/ 2016.04.07., csütörtök 12:48 /
Tudta, hogy Geréb Ágnes a Saul fia zseniális operatőrének nevelőanyja?

És azt, hogy a Saul fia operatőrének nagyapja találta ki 1956-ban a „Forradalmunk tisztasága megengedi, hogy így gyűjtsünk mártírjaink családjának” szlogent?

„Kétfölvonásos életemben négy gyermekem született, a második párom két gyereke közül az idősebbet, Matyit is mi neveltük, azaz, így ötöt, időnként hatot” – nyilatkozta az otthonszülési mozgalom vezéralakja, Geréb Ágnes 2008-ban a Nők Lapjának. A Matyiként emlegetett fiú nem más, mint Erdély Mátyás, a most Oscar-díjat nyert Saul fia operatőre, akinek – a művészettel, azon belül is a mozival szoros kapcsolatot ápoló – rokonsága nem csupán Geréb Ágnes miatt érdekes. (A házi őrizetre ítélt bába egyébként, amint Till Attila Propaganda című műsorában elmondta, kezdetben maga is színésznek készült.) Egy nem mindennapi família családfájának néhány fontosabb ága.

Erdély Miklós: a XX. századi avantgarde, majd konceptuális művészet meghatározó alakja, építész, filmes, feltaláló, író; családja több nemzedékre visszamenően a zsidó misztikummal, a zen buddhizmussal, okkult tanokkal foglalkozott, spiritiszta szenánszokat tartott; az 1956-os forradalomban egyik kezdeményezője az „Őrizetlen pénz az utcán” akciónak („Forradalmunk tisztasága megengedi, hogy így gyűjtsünk mártírjaink családjának”)

Szenes Zsuzsa: textiltervező, grafikus; Erdély Miklós felesége

Erdély Dániel: Kilencévesen Szabó István Apa című filmjének főszereplője; grafikus, formatervező, a Dávid-csillagokból összerakott spidron című, a „kozmoszt és a világlelket megjelenítő” geometriai forma feltalálója; Erdély Miklós fia, Geréb Ágnes második férje

Erdély György: költő, az Élményeim az elmegyógyintézetben című könyv szerzője; Erdély Miklós fia

Herner János: művelődéstörténész, filozófus, a Városligetben felállított, ám hamar bedöglött Időkerék ötletgazdája; az Országos Széchényi Könyvtár stratégiai főigazgató-helyettese; Geréb Ágnes első férje

Herner Dániel: a Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatója, a Shaolin Kungfu Egyesület elnöke; a Színház.hu lapcsalád alapítója, a Filmworks Kft. ügyvezetője, a Libri Média, később a port.hu fejlesztési igazgatója; Geréb Ágnes édesfia

Herner Dorka: pszichológus, újságíró, a Kiút a hajléktalanságból című dokumentumfilm, illetve a nagycsaládokról szóló 56 pizsama című sikersorozat rendezője; Geréb Ágnes édeslánya

Erdély Jakab: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakos hallgatója; Geréb Ágnes édesfia

Erdély Janka: színésznövendék; Geréb Ágnes édeslánya

Erdély Mátyás: a Saul fia operatőre; Geréb Ágnes nevelt fia

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.