valasz.hu/kultura/rockenbauer-30-pali-mogott-volt-ertelme-gyalogolni-126419

http://valasz.hu/kultura/rockenbauer-30-pali-mogott-volt-ertelme-gyalogolni-126419

Tündérkerti históriák Viszákon

/ 2017.07.14., péntek 16:30 /
Tündérkerti históriák Viszákon

Július 17-23-ig Viszákra vár mindenkit Szarvas József színművész és a helyiek, különféle színházi előadásokra. A programsorozattal idén a tíz éve elhunyt Kaszás Attilára is emlékeznek, aki Szarvas József jó barátjaként kezdettől támogatta és bátorította a színművészt, hogy az őrségi településen érdemes kultúrpajtát kialakítani és azt programokkal megtölteni. Az eddigi sikerekről, tapasztalatokról és sok egyébről is tavaly nyáron beszélgettünk hosszabban a Nemzeti Színház művészével.

A rendezvény életében az idei év fontos fordulópontot: amellett, hogy a 2017-es nyári programok felvonultatják az elmúlt tíz év munkájának színházi, művészeti és népművészeti értékeit, a pajtaszínház új utakat is kezd. Az idei program ugyanis már abban a tudatban formálódott, hogy a következő, 2018-as évadban a pajtaszínház arculatát és szakmai programját már a leginkább a Vecsei H. Miklós-ifj. Vidnyánszky Attila alkotói kettőse által körvonalazott Sztalker Csoport határozza meg.

Szarvas József szándéka az, hogy a jövőben a Kaszás Attila Pajta Színház önálló bemutatóval színesítse a nyári színházi palettát, minden évben. „Folyamatosan figyelek arra, hogy munkánk szándékát, hitelességét megőrizzem. Az előadóművészek is évadjainknak visszatérő közreműködői, így elérkezett az ideje, hogy állandóságot teremtve, fiatal korosztállyal folytassuk, már nem csak befogadó szándékú munkánkat. Így találkozott össze a Kaszás Attila Pajta Színház szándéka a Sztalker Csoporttal” – mondta el Szarvas József. A Sztalker Csoport idén Shakespeare Rómeó és Júliájával szerepel a rendezvényen, július 19-én, este fél nyolctól.

A jubileumi programra erdélyi, felvidéki, budapesti színházak kiválóságain kívül, a magyar amatőr pajtaszínházak is bemutatkoznak, az „Örökségünk Kaszás Attila” program jegyében.

A Kaszás Attila Pajta Színház programjai

Július 18.; 19.30 Tündérkerti históriák és egyéb költemények (a Kaszás Attila Pajta Színház produkciója, fsz: Szarvas József)

Július 19.; 17:00 A két gyakás; A homokbödögei Szó és Kép Színpad előadása

19:30 Shakespeare: Rómeó és Júlia (rendezte: Ifj. Vidnyánszky Attila)

Július 20.; 19:30 Rejtő Jenő élete és művei nyomán: Szájon lőtt tigris (a Nemzeti Színház produkciója, fsz: Olt Tamás)

Július 21.; 19:30 Griskovec: Hogyan ettem kutyát (a felvidéki CsaVar Színház előadása)

Július 22.; 16:00 Helén és a tehén (Bókaháza, Bokréták Színpad); Komédiák (Vasvári Játékszín); Szerelek (Kecskeméti Katona, Kamra)

19:30 Kocsis István: A tér (a marosvásárhelyi Yorick Studió produkciója, fsz: Sebestyén Aba)

Július 23.; 18:00 „Csoda” – válogatott pillanatok (Szarvas József kiállítása, megtekinthető: augusztus 20-ig 10.00 és 18.00 óra között)

Belépő az esti előadásokra: 1200 forint.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.