Új magyar ház a Nap alatt

/ 2012.08.01., szerda 17:21 /

Többet termel, mint amennyit fogyaszt - Jedlik Ányos óta minden feltaláló ilyen szerkezetről álmodik. A Solar Decathlon innovációs versenyre készülő magyar csapat műve, az Odoo-ház 2012-ben valóra váltja ezt az ábrándot. Egy hónap, és bemutatják Spanyolországban.

Tíz éve rendezték meg először a világ nagy egyetemeinek versengését, ahol minden csapatnak napenergiát hasznosító, energiahatékony, könnyűszerkezetes lakóépületet kellett piaci szereplőkkel együttműködve megterveznie és felépítenie. A Solar Decathlon pavilonjai között még soha nem volt magyar kiállító - mostanáig. Két éve a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) diákjai összefogtak, hogy alma materüket feltegyék a napenergia-innovációs térképre. Rövidesen készen is volt tervük, az Odoo-ház, a környezettudatos otthonteremtés magyar megfejtése.

"A munka egyetlen fejlesztésnek látszik, holott rengeteg apró innováció kapott helyet benne" - mondja a Heti Válasznak Zeitler Balázs projektmenedzser. A csapatnak kis túlzással havonta kellett keresztülmennie egy-egy technológiai pálforduláson. "Sokszor kiderült valamiről, hogy nem lehet megvalósítani; ilyenkor új irány után néztünk, több kísérletünk nem is lesz látható a kész házban" - ismerteti a munka nehézségeit lapunknak Nagy Orsolya kommunikációs vezető.

Az Odoo-ház nemcsak saját energiaigényét képes kielégíteni, hanem akár többletet is termel. A fő, aktív energiatermelő egység hatfokos lejtésével a nyári időszakban működik a legnagyobb hatásfokkal. A napelemeket nem a szokásos módon helyezték el, hanem az építészeti karakterbe illesztették. Az Odoo igazi különlegessége automatizált rendszere: a lakók bármikor ellenőrizhetik házukat távolról mobiltelefonjuk vagy számítógépük segítségével, de a ház képes beállítani az adott lakókörnyezetben leginkább megfelelő hőmérsékletet is.

Az online seregszemle erős mezőnyt mutat: a szeptember 13-án kezdődő Solar Decathlonra Brazíliától Japánon át Franciaországig 20 csapat nevezett 13 országból, meredekebbnél meredekebb megoldásokkal. "A magyar csapat előnye a hitelesség: a mi házunkat tényleg kizárólag diákok tervezték, konzulenseink csak felügyelők voltak. Sok más csapattal szemben nem lapra szerelt házban gondolkodtunk; az élhetőség fontos szempont volt" - mondja Zeitler. Szerinte munkájuk mind a tíz próbán felveszi a versenyt a többi pályázóéval, a dizájn és a mérnöki megoldások terén pedig kiemelkedő. Az egyediség - hála Auth Adrián csapatvezető munkájának - a hagyományok megjelenése miatt is garantált: az Odoo-ház a magyar népi építészetre jellemző ház-udvar kapcsolatot értelmezi újra.

Bár ma még az épület egyik jövőbe mutató megoldása sem alakítható át piaci termékké, a távlati cél az iparosíthatóság, hogy a bemutatott példák átszivárogjanak hétköznapi használatba. Az Odoo-ház jó szereplése elismerést hozna a BME-nek, így elsősorban kommunikációs értéke van, ám hatása már most mérhető: szakdolgozatok, tanulmányok ihletője lett, spanyolországi szereplése után pedig kutatólaborként állítják fel az egyetemen.

A ház megvalósításához szükséges forrásokat diákok és tanárok önerőből teremtették elő. Közel 200 vállalat megkeresése után komoly cégek szponzorálják őket, például a Siemens. Noha az Odoo-ház eddigi költségeit egyelőre titokban tartják, annyit elárultak, hogy kísérleti projektként máris jóval borsosabb az ára, mint ha egy komolyabb családi ház építésébe fogtak volna.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.