Új magyar rekord születhet: 100 millió forintról indul a licit

/ 2017.12.01., péntek 16:00 /

A műkereskedők egyetértenek abban, hogy az aktuális aukciós rekord megdöntésének akkor lehet esélye, ha például Csontváry-festmény kerül kalapács alá – ezért is előzi meg fokozott várakozás a Virág Judit Galéria december 17-i árverését. A szóban forgó kép a galériában december 2-től 16-ig megtekinthető.

Csontváry Kosztka Tivadar Olasz halász című képének szövevényes a története. A képet 1901-ben festette Csontváry Taorminában, és 1936-ban szerepelt először a nyilvánosság előtt, a Fränkel szalonban megrendezett tárlaton. Az utókor azonban hosszú ideig csak fekete-fehér reprodukcióról ismerhette a képet, a szakirodalomban pedig szovjet csapatok által 1945-ben elhurcolt hadizsákmányként szerepelt. Mint kiderült, helytelenül.

A kép egykor feltehetően a rejtélyes körülmények között, 1947-ben New Yorkban meghalt Neményi Bertalan kollekciójába tartozott, aki az egyik legjelentősebb gyűjtő volt: magyar mesterek művei mellett a gyűjteményében többek között Manet, Kokoschka, Chagall és Schiele alkotásai is szerepeltek. Neményi a második világháború folyamán gyűjteményének legjelentősebb darabjait a bombabiztosnak hitt Magyar Hitelbank trezorjában helyezte el – ahonnan azonban mindent elvittek az oroszok –, néhány művet pedig barátainál és ismerőseinél hagyott megőrzésre. A háború után New Yorkba távozott, ám utazása előtt a megmaradt képeit eladta, köztük vélhetően Csontváry festményét is; azaz a festmény elkerülte a háborús fosztogatást. A mű azonban csak 2009-ben került ismét a művészettörténészek látókörébe, majd megint eltűnt egy magángyűjteményben, és tulajdonosa most látta elérkezettnek az időt, hogy aukcióra bocsássa.

Csontváry 1901 és 1905 között többször járt Taorminában, ahol topografikus hűséggel festette meg a városba vezető út helyszíneit, a görög színházat, valamint az óvárost. A Taormina óvárosát keresztülszelő Corso Umbertón végigsétálva négy képet festett, s ennek a ciklusnak az első stációja az Olasz halász című festmény, amely tulajdonképpen a Palazzo Corvaia udvarát ábrázolja. A festmény a Virág Judit Galéria december 17-i aukcióján kerül kalapács alá, 100 millió forintos kikiáltási árról indulva.

S hogy miért ekkora szenzáció ennek a képnek az árverése? A rendszerváltás óta eltelt évek alatt több tízezer festmény szerepelt már aukciókon, de ezek közül csak hat darab volt Csontváry – ez a mostani a hatodik kép. Csontváry életműve szűk, a művészettörténész szakma mintegy 100 képet ismer csupán tőle, s ebből 20 magángyűjteményekben található, ahonnan azonban nem nagyon mozdul ki festmény. Ezért jelentős esemény mindig a magyar műkereskedelemben, ha Csontváry-kép kerül kalapács alá.

Legutóbb öt éve, 2012 végén árvereztek Csontváry-festményt Virág Juditék, akkor a mester traui ciklusának 113 évnyi lappangás után előkerült tájképe cserélt gazdát: 80 milliós kezdés után végül 240 millió forintot ajánlott érte egy telefonos vevő. De az előző magyar aukciós rekord is Csontváryhoz kötődik: 2006-ban a Szerelmesek találkozása című képét 230 millió forinton ütötték le a Kieselbach Galéria árverésén.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.