Új magyar rekord születhet: 100 millió forintról indul a licit

/ 2017.12.01., péntek 16:00 /

A műkereskedők egyetértenek abban, hogy az aktuális aukciós rekord megdöntésének akkor lehet esélye, ha például Csontváry-festmény kerül kalapács alá – ezért is előzi meg fokozott várakozás a Virág Judit Galéria december 17-i árverését. A szóban forgó kép a galériában december 2-től 16-ig megtekinthető.

Csontváry Kosztka Tivadar Olasz halász című képének szövevényes a története. A képet 1901-ben festette Csontváry Taorminában, és 1936-ban szerepelt először a nyilvánosság előtt, a Fränkel szalonban megrendezett tárlaton. Az utókor azonban hosszú ideig csak fekete-fehér reprodukcióról ismerhette a képet, a szakirodalomban pedig szovjet csapatok által 1945-ben elhurcolt hadizsákmányként szerepelt. Mint kiderült, helytelenül.

A kép egykor feltehetően a rejtélyes körülmények között, 1947-ben New Yorkban meghalt Neményi Bertalan kollekciójába tartozott, aki az egyik legjelentősebb gyűjtő volt: magyar mesterek művei mellett a gyűjteményében többek között Manet, Kokoschka, Chagall és Schiele alkotásai is szerepeltek. Neményi a második világháború folyamán gyűjteményének legjelentősebb darabjait a bombabiztosnak hitt Magyar Hitelbank trezorjában helyezte el – ahonnan azonban mindent elvittek az oroszok –, néhány művet pedig barátainál és ismerőseinél hagyott megőrzésre. A háború után New Yorkba távozott, ám utazása előtt a megmaradt képeit eladta, köztük vélhetően Csontváry festményét is; azaz a festmény elkerülte a háborús fosztogatást. A mű azonban csak 2009-ben került ismét a művészettörténészek látókörébe, majd megint eltűnt egy magángyűjteményben, és tulajdonosa most látta elérkezettnek az időt, hogy aukcióra bocsássa.

Csontváry 1901 és 1905 között többször járt Taorminában, ahol topografikus hűséggel festette meg a városba vezető út helyszíneit, a görög színházat, valamint az óvárost. A Taormina óvárosát keresztülszelő Corso Umbertón végigsétálva négy képet festett, s ennek a ciklusnak az első stációja az Olasz halász című festmény, amely tulajdonképpen a Palazzo Corvaia udvarát ábrázolja. A festmény a Virág Judit Galéria december 17-i aukcióján kerül kalapács alá, 100 millió forintos kikiáltási árról indulva.

S hogy miért ekkora szenzáció ennek a képnek az árverése? A rendszerváltás óta eltelt évek alatt több tízezer festmény szerepelt már aukciókon, de ezek közül csak hat darab volt Csontváry – ez a mostani a hatodik kép. Csontváry életműve szűk, a művészettörténész szakma mintegy 100 képet ismer csupán tőle, s ebből 20 magángyűjteményekben található, ahonnan azonban nem nagyon mozdul ki festmény. Ezért jelentős esemény mindig a magyar műkereskedelemben, ha Csontváry-kép kerül kalapács alá.

Legutóbb öt éve, 2012 végén árvereztek Csontváry-festményt Virág Juditék, akkor a mester traui ciklusának 113 évnyi lappangás után előkerült tájképe cserélt gazdát: 80 milliós kezdés után végül 240 millió forintot ajánlott érte egy telefonos vevő. De az előző magyar aukciós rekord is Csontváryhoz kötődik: 2006-ban a Szerelmesek találkozása című képét 230 millió forinton ütötték le a Kieselbach Galéria árverésén.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.