Megalakult az Új Magyar Táncszínház

/ 2011.06.11., szombat 18:50 /

Június 26-án egy cigányfiú történetével mutatkozik be az Új Magyar Táncszínház, a Presidance társulat megújulása eredményként létrejött együttes. Az irányvonal hasonló a korábbihoz: a népies alapokon nyugvó stílust populáris elemekkel vegyítenék.

A Presidance táncegyüttes megújul, pontosabban új tagokkal újjáalakul: Új Magyar Táncszínház néven fut majd tovább Baranyai Balázs társulatvezetővel, Nagy Tamás produkciós vezetővel és Ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfussal. A Presidance Company a jövőben több tánctársulatot is menedzselni kíván, de alapfeladatának a korábbi együttes kiválása után Új Magyar Táncszínház működtetését tartja majd. A Presidance régi tagjai Vári Bertalan, a csapat "kreatív agya" által vezetett Varidance tánccsoportban dolgoznak tovább, az új együttes tagjai pedig javarészt ismeretlen, táncművészeti iskolákból frissen kikerült táncosok lesznek.

Az ars poetica szerint populáris, népi alapokra épülő, gondolatiságot tükröző színházat szeretnének működtetni az alapítók. Ez nem áll messze attól a profiltól, melyet a Presidedance is képviselt, lesz viszont egy fontos különbség, mely a "szakítás" egyik oka volt: a látvány és a show-jelleg mellett komoly szerepet kap majd a fix dramaturgia. Baranyai Balázs, aki a Presidance-ben is tevékenykedett, a Heti Válasznak elárulta: a tulajdonosok és a táncosok eltérő elképzeléseket vallottak a művészeti irányról. Aki látta a Presidance Hungarythm című, debütáló előadását 2008-ban, biztos emlékszik a lazán egymás mellé szerkesztett, főleg érzéseket, hangulatokat tükröző táncblokkokra, melyek a cselekmény nélküli előadás vázát képezték. „Sokan mondták róla, hogy látványra nagyon jó, de igazából nem volt semmi megfogható rajta" - vélekedett Baranyai Balázs.

Zsuráfszky Zoltán, a koreográfus

Az Új Magyar Táncszínház markánsan ragaszkodna a történetmeséléshez: első előadásának, az Új Világnak főszereplője egy cigány fiú, akinek életében komoly változás következik be, mikor a falusi roma közösségből felkerül fel a nagyvárosba. Az Európai Unió soros elnökségének egyik kiemelt fontosságú kérdése volt a romaügy, így a témaválasztás sem véletlen: a bemutatóra az elnökség záró rendezvényének programjaként, a háromnapos eseménysorozat utolsó napján, június 26-án kerül sor.

A bemutatót a nemrég megnyílt, az Experidance Produkció által menedzselt és bérelt RAM Colosseumban tartják. Az Experidance tánctársulat egy kevésbé baráti szálon is kapcsolódik a Presidance-hez: Vári Bertalan a Experidance-ből kiválva hozta létre a Presidance tánccsapatot, a névhasonlóság miatt pedig voltak konfliktusaik.

Román Sándor az Új Magyar Táncszínház megalakulását beharangozó sajtótájékoztatón meghívott vendégként volt jelen, és itt elmondta: lezártnak tekinti a két együttes közötti, névhasználattal kapcsolatos jogvitát, és bízik a további együttműködésben. Ugyanitt a szakma nagyasszonya, Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója is megjelent, és hangsúlyozta: fontos, hogy egy olyan együttes alakul, amely a néptánc hagyományok ápolását és fejlesztését tűzte ki célul. A társulat tervei között szerepel egyébként, hogy ősztől további két bemutatóval, egy a környezetvédelem témájával foglalkozó és egy gyermekdarabbal jelentkeznek majd.     

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.