Újabb elismerés Kertész Imrének? Fekete György és Eperjes dönt

/ 2014.09.17., szerda 15:58 /

Kertész Imre vagy Czakó Gábor? Szörényi Levente vagy Presser Gábor? A Fekete György és Eperjes Károly által fémjelzett zsűri már eldöntötte, kik lesznek a Nemzet Művészei. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül: kinek dukálna az elismerés és a vele járó tisztes apanázs.

Fekete György és Eperjes Károly

Fekete György és Eperjes Károly

Fotó: MTI

November 5-én, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alapításának évfordulója alkalmából 69 alkotónak ítélik oda a Nemzet Művésze címet. Hogy az új díj is hasonló tiltakozást vált-e ki, mint az MMA korábbi kezdeményezései, nem tudni, a kitüntetettek listáját mindenesetre már összeállította a zsűri. A magyar kultúra új csúcsdíját hetven, legalább 65 éves, Kossuth-díjas művész kaphatja meg. (Egy helyet azért nem töltenek be, mert azt a cirkuszművészet képviselőjének szánták, közülük viszont senki sem felel meg a két alapfeltételnek.)

Az elismerés visszautasításából biztosan nem lesz botrány, hiszen a díjazottaknak szeptember 15-ig nyilatkozniuk kellett, elfogadják-e a kitüntetést. Az is valószínű, hogy az ellenzéki sajtó árgus szemekkel figyeli majd, hogy csak a nemzeti oldalhoz kötődő művészek nyernek-e. Az egyik hírportál már tavaly azon élcelődött, hogy Fekete György vagy a kormányfőtől kapott támogatás miatt támadott Markó Iván, esetleg az akkor a Vígszínház igazgatói székére pályázó Balázs Péter, netán Kovács Ákos legyen-e a nemzet művésze.

A csütörtöki Heti Válaszban felidézzük, hogyan szaporodtak el az utóbbi 14 évben a havi jövedelemmel járó, fix létszámú művészeti díjak, mint amilyen a Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere és az Operaház Mesterművésze, s hogy az új, havi 650 ezer forintos életjáradékkal járó díjjal együtt mennyi pénzt fordít az állam legkiválóbb művészeink méltó időskori életkörülményeinek biztosítására. Megnézzük, más országokban vannak-e ilyen elismerések, és számba vesszük, milyen szempontok játszhatnak szerepet a kiválasztásnál.

Közöljük a zsűri névsorát – melynek elnöke MMA-elnökként Fekete György és tagja Eperjes Károly is –, és bár néhány művészeti ágban a Heti Válasz szakíróinak véleménye alapján javaslatot is teszünk a díjazottakra Kertész Imrétől Melocco Miklóson át Szörényi Leventéig.

További részletek Laky Zoltán írásában a Heti Válasz szeptember 18-i számában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.