Újabb magyar Oscar-díj? „A Filmalap már most eufóriában úszik”

/ 2018.02.01., csütörtök 19:00 /
Újabb magyar Oscar-díj? „A Filmalap már most eufóriában úszik”

Azzal, hogy Enyedi Ildikó alkotása bekerült a márciusi Oscar-gálára, három egymást követő évben van magyar jelölt. Ráadásul tavaly több mint egymillióan váltottak jegyet hazai filmre, és ennyi pénzt még nem költöttek nálunk hollywoodi stábok. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az újjáéledő magyar moziról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

„Drukkolunk, de még inkább azon dolgozunk, hogy az Oscar-díjról szavazó nyolcezer amerikai filmakadémiai taghoz eljusson Enyedi Ildikó filmje” – mondja Havas Ágnes felvetésünkre, mennyi esélyt lát arra, hogy a Testről és lélekről című magyar alkotás nyerje a márciusi gálán az Oscar-díjat. „A Filmalap már most eufóriában úszik, hiszen 92 ország alkotásai közül bekerülni a legjobb öt közé, önmagáért beszél” – érzékelteti a sikert, majd az idegen nyelvű filmes kategóriabeli konkurensekről elmondja: ha valaki Enyedi szerelmes történetét „»szarvasos filmként« említi, az ugyanolyan leegyszerűsítés, mint Putyin-kritikaként jellemezni a Szeretet nélkült. Utóbbi éppúgy egy válás egyetemes története is, mint ahogy Enyedi Ildikó filmjének sem az a lényege, hogy egy sérült kezű férfiról és egy Asperger-szindrómában szenvedő nőről szól.

A szavazók nem ennyire felszínesek. Ráadásul már eddig is akadt meglepetés: a biztos befutónak tartott izraeli Foxtrot vagy a török származású német Fatih Akın Arany Glóbusz-díjas In the Fade című alkotása például nem került be az Oscar-jelöltek közé.” Havas Ágnest az esélylatolgatáson kívül arról is kérdeztük, milyen magyar filmektől várják 2018-ban a tavalyi nézőszámok megismétlését, továbbra is dübörög-e majd a filmipar, és Andy Vajna villámhárítójának tartja-e magát.

 

 

 

 A Havas Ágnessel készült interjúnkat teljes terjedelemben elolvashatja a február 1-jei Heti Válaszban, amelyet elektronikus formában megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.