Újabb magyar Oscar-díj? „A Filmalap már most eufóriában úszik”

/ 2018.02.01., csütörtök 19:00 /
Újabb magyar Oscar-díj? „A Filmalap már most eufóriában úszik”

Azzal, hogy Enyedi Ildikó alkotása bekerült a márciusi Oscar-gálára, három egymást követő évben van magyar jelölt. Ráadásul tavaly több mint egymillióan váltottak jegyet hazai filmre, és ennyi pénzt még nem költöttek nálunk hollywoodi stábok. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az újjáéledő magyar moziról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

„Drukkolunk, de még inkább azon dolgozunk, hogy az Oscar-díjról szavazó nyolcezer amerikai filmakadémiai taghoz eljusson Enyedi Ildikó filmje” – mondja Havas Ágnes felvetésünkre, mennyi esélyt lát arra, hogy a Testről és lélekről című magyar alkotás nyerje a márciusi gálán az Oscar-díjat. „A Filmalap már most eufóriában úszik, hiszen 92 ország alkotásai közül bekerülni a legjobb öt közé, önmagáért beszél” – érzékelteti a sikert, majd az idegen nyelvű filmes kategóriabeli konkurensekről elmondja: ha valaki Enyedi szerelmes történetét „»szarvasos filmként« említi, az ugyanolyan leegyszerűsítés, mint Putyin-kritikaként jellemezni a Szeretet nélkült. Utóbbi éppúgy egy válás egyetemes története is, mint ahogy Enyedi Ildikó filmjének sem az a lényege, hogy egy sérült kezű férfiról és egy Asperger-szindrómában szenvedő nőről szól.

A szavazók nem ennyire felszínesek. Ráadásul már eddig is akadt meglepetés: a biztos befutónak tartott izraeli Foxtrot vagy a török származású német Fatih Akın Arany Glóbusz-díjas In the Fade című alkotása például nem került be az Oscar-jelöltek közé.” Havas Ágnest az esélylatolgatáson kívül arról is kérdeztük, milyen magyar filmektől várják 2018-ban a tavalyi nézőszámok megismétlését, továbbra is dübörög-e majd a filmipar, és Andy Vajna villámhárítójának tartja-e magát.

 

 

 

 A Havas Ágnessel készült interjúnkat teljes terjedelemben elolvashatja a február 1-jei Heti Válaszban, amelyet elektronikus formában megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.