Újabb magyar Oscar-díj? „A Filmalap már most eufóriában úszik”

/ 2018.02.01., csütörtök 19:00 /
Újabb magyar Oscar-díj? „A Filmalap már most eufóriában úszik”

Azzal, hogy Enyedi Ildikó alkotása bekerült a márciusi Oscar-gálára, három egymást követő évben van magyar jelölt. Ráadásul tavaly több mint egymillióan váltottak jegyet hazai filmre, és ennyi pénzt még nem költöttek nálunk hollywoodi stábok. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az újjáéledő magyar moziról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

„Drukkolunk, de még inkább azon dolgozunk, hogy az Oscar-díjról szavazó nyolcezer amerikai filmakadémiai taghoz eljusson Enyedi Ildikó filmje” – mondja Havas Ágnes felvetésünkre, mennyi esélyt lát arra, hogy a Testről és lélekről című magyar alkotás nyerje a márciusi gálán az Oscar-díjat. „A Filmalap már most eufóriában úszik, hiszen 92 ország alkotásai közül bekerülni a legjobb öt közé, önmagáért beszél” – érzékelteti a sikert, majd az idegen nyelvű filmes kategóriabeli konkurensekről elmondja: ha valaki Enyedi szerelmes történetét „»szarvasos filmként« említi, az ugyanolyan leegyszerűsítés, mint Putyin-kritikaként jellemezni a Szeretet nélkült. Utóbbi éppúgy egy válás egyetemes története is, mint ahogy Enyedi Ildikó filmjének sem az a lényege, hogy egy sérült kezű férfiról és egy Asperger-szindrómában szenvedő nőről szól.

A szavazók nem ennyire felszínesek. Ráadásul már eddig is akadt meglepetés: a biztos befutónak tartott izraeli Foxtrot vagy a török származású német Fatih Akın Arany Glóbusz-díjas In the Fade című alkotása például nem került be az Oscar-jelöltek közé.” Havas Ágnest az esélylatolgatáson kívül arról is kérdeztük, milyen magyar filmektől várják 2018-ban a tavalyi nézőszámok megismétlését, továbbra is dübörög-e majd a filmipar, és Andy Vajna villámhárítójának tartja-e magát.

 

 

 

 A Havas Ágnessel készült interjúnkat teljes terjedelemben elolvashatja a február 1-jei Heti Válaszban, amelyet elektronikus formában megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.