Újabb Makovecz-épületek születnek

/ 2017.12.27., szerda 12:00 /
Újabb Makovecz-épületek születnek

Mit adhat településnek, ha ének-zene tagozatos iskolája és több kórusa is van? Sárbogárdon ötven éve elindult valami, egy frissen végzett tanár házaspár jóvoltából. De van-e, lesz-e folytatás? Erről is olvashatnak a karácsonyi Heti Válaszban.

Zalaegerszeg, Kaposvár, Visegrád, Makó, Mártély, Szeged, Mátészalka, Temesvár, Csíkszereda, Budapest. Mi a közös a zalai, a somogyi, a Pest megyei, a csongrádi, a szatmári, az erdélyi településekben és a fővárosban? Valamennyi helyszínen megépítik azokat az épületeket – köztük templomot, kápolnát, könyvtárat, iskolát –, amelyek Makovecz Imre hagyatékában fennmaradtak, mégpedig állami támogatással.

A hazai organikus építészet 2011-ben, 76 évesen elhunyt mestereéletművének gondozásáról a kormány először 2013-ban hozott határozatot, elrendelve annak hazai és nemzetközi népszerűsítését, az épületek állagmegóvását, helyreállítását, a hátrahagyott tervek megvalósítási lehetőségének megvizsgálását, bizonyos épületek műemléki védelem alá helyezését. Két évvel később újabb kormányhatározat született erről, többek között azzal a kiegészítéssel, hogy gondoskodni kell a nem megvalósítható művek 3D-ben való megjelenítéséről. A határozat elrendelte a Makovecz Imre Pályázati Alap létrehozását, és gondoskodott a feladatok ellátásához szükséges pénzről is. Idén októberben az első lista is megjelent arról, hol indulhat meg az építkezés, s ez 2020-ig folyamatosan bővül majd.

 

Részletes háttér a december 21-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.