valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

http://valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

Újdonság! Itt a Kosztolányi-blog

/ 2010.01.11., hétfő 07:27 /

A blog egyúttal aloldala is lesz egy komolyabb honlapnak, melyen egyéb más kutatási eredményeiket is publikálni kívánják a szerzők.

A Kosztolányi Dezső műveinek kritikai kiadásán dolgozó MTA-ELTE Hálózati Kritikai Szövegkiadás Kutatócsoport tagjai az új esztendő első napján indították útjára kosztolanyidezsoter.blog.hu címen futó oldalukat, ahol a 125 éve született költő-író-műfordító-publicista kultuszának kívánnak - divatos kifejezéssel élve - „virtuális teret" biztosítani.

A blog egyúttal aloldala is lesz egy komolyabb honlapnak, melyen egyéb más kutatási eredményeiket is publikálni kívánják a szerzők, úgymint a Kosztolányi-művek jegyzékének folyamatosan bővülő listáit, az újonnan földerített álneveket, a sajtótörténeti háttérkutatások részeredményeit, valamint tanulmányokat, esszéket a témához kapcsolódva.

A sajátosan értelmezett Kosztolányi-blog olyan alternatív játéklehetőségeket kíván nyújtani, melyek egy tudományos projekt, a kreatív és művészeti törekvések, valamint a népszerűsítési célzat keresztútjain jöhetnek létre. A szerkesztők és a szerzők szándékosan választották az álneves rejtekezés övezte írásmodort, növelve és hangsúlyozva ezzel is alkotó szabadságukat, illetve kreatív tevékenységüket részben el is választva tudományos munkásságuktól.

Az alkotó módra felfogott tudományosság eszméjének jegyében, a filológiai bázison felülemelkedve teret engednek a játéknak, a szabad gondolkodásnak és az ebből eredő, különböző műfajú - nem utolsó sorban szubjektív jellegű - megnyilvánulásoknak. Mindezzel azt kívánják bemutatni, hogy az irodalomtörténeti alapkutatások nem zárulnak be a könyvtárak kapuinál, s a humán tudományos eredményeknek nem kell feltétlenül múzeumi tárgyakként porosodniuk, hogy a jövendő nemzedékek nagy ritkán rátaláljanak, hanem különböző párbeszédek, továbbgondolások, alkotások alapját is adhatják.

A kritikai kiadás bibliográfiai sorozatából eddig két kötet készült el, az életművet tudományosan feldolgozó kötetek első darabjai pedig az idei évben látnak napvilágot, többek között eddig ismeretlen kéziratos anyagokat is publikussá téve. Mindezzel a folyamatos reneszánszát élő Kosztolányi-kultusz további erősödésére is számíthatunk, valamint egyáltalán a korszak alaposabb feltárására, mellyel - néhány tiszteletreméltó kivételtől eltekintve - mind a mai napig adós a humán tudományosság.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.