Újra magyar közönség előtt a Magyar Állami Népi Együttes Szarvaséneke

/ 2014.01.17., péntek 15:25 /
Újra magyar közönség előtt a Magyar Állami Népi Együttes Szarvaséneke

Január 30-án újra a magyar közönségnek táncolja a Magyar Állami Népi Együttes a Szarvasének című produkciót. A látványos előadás bemutatója ugyan májusban volt a Művészetek Palotájában, ám az együttes - az Egyesült Államokbeli turnéjuk miatt - azóta nem játszotta.

fotó: Boda Gábor

A Szarvasénekben az együttes egyfajta mitikus emlékezetet idéz fel, az alávetettségből a szabadságra vágyást eleveníti meg. A szarvas, mint ősi szimbólum - elhullatott és újranövelt agancsa maga az örök renováció. Ő a démon, a varázsló, a tündér vagy a halottak királya, aki képes egy más világba, egy új világba hívni a rá vadászót.

Az előadás a tánc nyelvén, kórusművekkel énekelve szól a keresésről, a mindenkor változó emberi állapotról, a vágyakról, a férfi és a nő metamorfózisairól, az elme és a szív fordulópontjairól, a köztes létről, az időtlenségről. A Fesztivál Színházban látható produkció rendező-koreográfusa Mihályi Gábor, zeneszerzője Kelemen László, a fény- és látványtervért Kovács Gerzson Péter, míg a jelmezekért Furik Rita a felelős.

 
 Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) hivatása és feladata a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének mint nemzeti értéknek a gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. A MÁNE színpadi formában jeleníti meg a hagyományokhoz kötődő valamennyi műfajt: a historikus zenét, az autentikus népzenét és néptáncot, a dramatikus játékot, a hagyományos elemekből építkező világzenét és látványszínházat, valamint a táncházmozgalom valamennyi kortárs művészeti értékét. Az együttest a világ legtöbbet utazó együttesei közt tartják számon: hat évtizedes fennállása alatt  a világ 50 országának színpadán lépett fel, és több mint 8 millió néző elismerését vívta ki.
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.