valasz.hu/kultura/itt-a-konyvhet-merlege-iden-egy-bajos-fiatal-irono-asztala-elott-kigyozott-hatalmas-sor-128924

http://valasz.hu/kultura/itt-a-konyvhet-merlege-iden-egy-bajos-fiatal-irono-asztala-elott-kigyozott-hatalmas-sor-128924

Utat tévesztettünk?

/ 2010.02.01., hétfő 18:39 /

Egyetérthetünk Módos Péter főszerkesztővel: mostani letargiánkat kár visszavezetni a rendszerváltás nagy pillanataira, igazságtalanok lennénk, mert igenis van "okunk emlékezni és ünnepelni is".

Sopront, Berlint, Temesvárt, azaz a magyar határnyitást, a fal leomlását és Ceauşescu rendszerének bukását. Ezzel indul a változások idején megszületett és csodával határos módon fennmaradt Európai Utas ünnepi dupla száma, amely a lap legjobb erényeit csillantja meg újra: higgadtság, tolerancia, felülemelkedés a napi politikai csatározásokon. Olyan szerzőgárdát sikerült megnyerni, amelynek tagjai, ha élesen fogalmaznak, sem vagdalkoznak, témáik jó ismerői, így óvakodnak az egyszerűsítésektől, ami nem azt jelenti, hogy ne lenne határozott álláspontjuk. Schöpflin György arról értekezik, miért változott meg húsz év után a 89-ről alkotott képünk. Prőhle Gergely arra figyelmeztet, hogy nemzetpolitikai kérdésekben még mindig Németország lehet a legfőbb szövetségesünk, hisz az európai nagyhatalmak közül egyedül ők fogékonyak a gondjainkra. Ahogy a szomszédok közül még mindig leginkább a lengyelekre támaszkodhatunk (Kovács István kiváló múltidézője mellett a rendkívül rokonszenves távozó lengyel nagykövet asszonnyal olvasható interjú). A dupla szám írásai között van Sárközi Mátyás szép emlékezése a zsidó gyerekeket mentő Sztehlo Gáborra, vagy Emil Brix szellemes esszéje "a határok utáni különös sóvárgásról a fal ledőlése után". S bőven van kultúra, művészet, ahogy megszoktuk.

Európai Utas, 74-75. SZÁM

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.