valasz.hu/kultura/megrajzolt-europank-8790

http://valasz.hu/kultura/megrajzolt-europank-8790

Utat tévesztettünk?

/ 2010.02.01., hétfő 18:39 /

Egyetérthetünk Módos Péter főszerkesztővel: mostani letargiánkat kár visszavezetni a rendszerváltás nagy pillanataira, igazságtalanok lennénk, mert igenis van "okunk emlékezni és ünnepelni is".

Sopront, Berlint, Temesvárt, azaz a magyar határnyitást, a fal leomlását és Ceauşescu rendszerének bukását. Ezzel indul a változások idején megszületett és csodával határos módon fennmaradt Európai Utas ünnepi dupla száma, amely a lap legjobb erényeit csillantja meg újra: higgadtság, tolerancia, felülemelkedés a napi politikai csatározásokon. Olyan szerzőgárdát sikerült megnyerni, amelynek tagjai, ha élesen fogalmaznak, sem vagdalkoznak, témáik jó ismerői, így óvakodnak az egyszerűsítésektől, ami nem azt jelenti, hogy ne lenne határozott álláspontjuk. Schöpflin György arról értekezik, miért változott meg húsz év után a 89-ről alkotott képünk. Prőhle Gergely arra figyelmeztet, hogy nemzetpolitikai kérdésekben még mindig Németország lehet a legfőbb szövetségesünk, hisz az európai nagyhatalmak közül egyedül ők fogékonyak a gondjainkra. Ahogy a szomszédok közül még mindig leginkább a lengyelekre támaszkodhatunk (Kovács István kiváló múltidézője mellett a rendkívül rokonszenves távozó lengyel nagykövet asszonnyal olvasható interjú). A dupla szám írásai között van Sárközi Mátyás szép emlékezése a zsidó gyerekeket mentő Sztehlo Gáborra, vagy Emil Brix szellemes esszéje "a határok utáni különös sóvárgásról a fal ledőlése után". S bőven van kultúra, művészet, ahogy megszoktuk.

Európai Utas, 74-75. SZÁM

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Megnéztük az országot, ahol Orbán Viktor otthon érzi magát

„Meglehetősen furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell mennie ahhoz, hogy otthon érezze magát” – mondta Orbán Viktor még 2015 tavaszán a kazah fővárosban, Asztanában. Akárhogyan próbáltuk, tíznapos kazahsztáni utunk alatt sem Asztanában, sem máshol nem tudtunk rájönni, mire gondolt a miniszterelnök. Részletek a friss Heti Válaszban.

„Itt az ideje véget vetni az összebújás politikájának Ankarával!”

A Törökországban nyaraló magyaroknak jó hír: még kisebb zsúfoltságra számíthatnak. Mindenki másnak rossz: Berlin és Ankara viszonya annyira megromlott, hogy a németek már a turistáikat sem engednék Törökországba. A friss Heti Válaszban megmutatjuk, mi áll a feszültség mögött.

Még annál is nagyobb a baj az MSZP-ben – mondják a Népszabadság volt főszerkesztői

Széttartó, valamint ötlet, „brand” és program nélküli párt az MSZP, ami képtelen alternatívát nyújtani a Fidesszel szemben – vélik a Népszabadság volt főszerkesztői. Egyikük a Zoom.hu nevű portált szervezi, kollégája és testvére viszont az újságírópálya elhagyása után éppen a szocialisták pártkommunikációjának megújításával próbálkozott – sikertelenül. Egy asztalnál Murányi Marcell és Murányi András; páros nagyinterjú a Heti Válaszban!

Ki a felelős a hackerbotrányért? Itt vannak a BKK-ügy kulisszatitkai

Nem tartotta be a felelős közzététel elvét a BKK webshopját feltörő fiatal, de így is etikusabban járt el, mint azok, akik feljelentették. Az is igaz viszont, hogy a botrány napjaiban valóban súlyos kibertámadás folyt a BKK ellen. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A Fidesz polgárháborús pszichózissal fenyeget – volt, akinek bejött

Potens ellenzék híján a kormányra a legnagyobb veszélyt Soros György és Brüsszel jelenti – mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn. A Fideszben polgárháborús pszichózissal is fenyegetnek, ami persze kampányfogás, de Borisz Jelcinnek anno bejött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.