Utat tévesztettünk?

/ 2010.02.01., hétfő 18:39 /

Egyetérthetünk Módos Péter főszerkesztővel: mostani letargiánkat kár visszavezetni a rendszerváltás nagy pillanataira, igazságtalanok lennénk, mert igenis van "okunk emlékezni és ünnepelni is".

Sopront, Berlint, Temesvárt, azaz a magyar határnyitást, a fal leomlását és Ceauşescu rendszerének bukását. Ezzel indul a változások idején megszületett és csodával határos módon fennmaradt Európai Utas ünnepi dupla száma, amely a lap legjobb erényeit csillantja meg újra: higgadtság, tolerancia, felülemelkedés a napi politikai csatározásokon. Olyan szerzőgárdát sikerült megnyerni, amelynek tagjai, ha élesen fogalmaznak, sem vagdalkoznak, témáik jó ismerői, így óvakodnak az egyszerűsítésektől, ami nem azt jelenti, hogy ne lenne határozott álláspontjuk. Schöpflin György arról értekezik, miért változott meg húsz év után a 89-ről alkotott képünk. Prőhle Gergely arra figyelmeztet, hogy nemzetpolitikai kérdésekben még mindig Németország lehet a legfőbb szövetségesünk, hisz az európai nagyhatalmak közül egyedül ők fogékonyak a gondjainkra. Ahogy a szomszédok közül még mindig leginkább a lengyelekre támaszkodhatunk (Kovács István kiváló múltidézője mellett a rendkívül rokonszenves távozó lengyel nagykövet asszonnyal olvasható interjú). A dupla szám írásai között van Sárközi Mátyás szép emlékezése a zsidó gyerekeket mentő Sztehlo Gáborra, vagy Emil Brix szellemes esszéje "a határok utáni különös sóvárgásról a fal ledőlése után". S bőven van kultúra, művészet, ahogy megszoktuk.

Európai Utas, 74-75. SZÁM

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Fekete György ősszel távozik

Bizalmatlanságra hivatkozva Balog Zoltán felmentette Doncsev Andrást, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét. Fekete György elnöki mandátuma ősszel jár le a Magyar Művészeti Akadémia élén. Veszélybe kerülhet-e az NKA? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Orbán válaszol: sportolónak futárral, konzervatív professzornak sehogy

Kovács Tamásnak futárral küldött személyes választ Orbán Viktor, miután a vívóbajnok kormánykritikus sorokat fogalmazott a Facebookon. Ami a sportolónak kijárt, a konzervatív professzornak már nem. Nagyinterjú Király Miklóssal, az ELTE jogi karának tanszékvezetőjével a csütörtöki Heti Válaszban.

Hibaigazítás

Az újságosoknál holnaptól kapható friss számunkban interjút közlünk Király Miklóssal, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara tanszékvezető egyetemi tanárával.