Utat tévesztettünk?

/ 2010.02.01., hétfő 18:39 /

Egyetérthetünk Módos Péter főszerkesztővel: mostani letargiánkat kár visszavezetni a rendszerváltás nagy pillanataira, igazságtalanok lennénk, mert igenis van "okunk emlékezni és ünnepelni is".

Sopront, Berlint, Temesvárt, azaz a magyar határnyitást, a fal leomlását és Ceauşescu rendszerének bukását. Ezzel indul a változások idején megszületett és csodával határos módon fennmaradt Európai Utas ünnepi dupla száma, amely a lap legjobb erényeit csillantja meg újra: higgadtság, tolerancia, felülemelkedés a napi politikai csatározásokon. Olyan szerzőgárdát sikerült megnyerni, amelynek tagjai, ha élesen fogalmaznak, sem vagdalkoznak, témáik jó ismerői, így óvakodnak az egyszerűsítésektől, ami nem azt jelenti, hogy ne lenne határozott álláspontjuk. Schöpflin György arról értekezik, miért változott meg húsz év után a 89-ről alkotott képünk. Prőhle Gergely arra figyelmeztet, hogy nemzetpolitikai kérdésekben még mindig Németország lehet a legfőbb szövetségesünk, hisz az európai nagyhatalmak közül egyedül ők fogékonyak a gondjainkra. Ahogy a szomszédok közül még mindig leginkább a lengyelekre támaszkodhatunk (Kovács István kiváló múltidézője mellett a rendkívül rokonszenves távozó lengyel nagykövet asszonnyal olvasható interjú). A dupla szám írásai között van Sárközi Mátyás szép emlékezése a zsidó gyerekeket mentő Sztehlo Gáborra, vagy Emil Brix szellemes esszéje "a határok utáni különös sóvárgásról a fal ledőlése után". S bőven van kultúra, művészet, ahogy megszoktuk.

Európai Utas, 74-75. SZÁM

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.