Utat tévesztettünk?

/ 2010.02.01., hétfő 18:39 /

Egyetérthetünk Módos Péter főszerkesztővel: mostani letargiánkat kár visszavezetni a rendszerváltás nagy pillanataira, igazságtalanok lennénk, mert igenis van "okunk emlékezni és ünnepelni is".

Sopront, Berlint, Temesvárt, azaz a magyar határnyitást, a fal leomlását és Ceauşescu rendszerének bukását. Ezzel indul a változások idején megszületett és csodával határos módon fennmaradt Európai Utas ünnepi dupla száma, amely a lap legjobb erényeit csillantja meg újra: higgadtság, tolerancia, felülemelkedés a napi politikai csatározásokon. Olyan szerzőgárdát sikerült megnyerni, amelynek tagjai, ha élesen fogalmaznak, sem vagdalkoznak, témáik jó ismerői, így óvakodnak az egyszerűsítésektől, ami nem azt jelenti, hogy ne lenne határozott álláspontjuk. Schöpflin György arról értekezik, miért változott meg húsz év után a 89-ről alkotott képünk. Prőhle Gergely arra figyelmeztet, hogy nemzetpolitikai kérdésekben még mindig Németország lehet a legfőbb szövetségesünk, hisz az európai nagyhatalmak közül egyedül ők fogékonyak a gondjainkra. Ahogy a szomszédok közül még mindig leginkább a lengyelekre támaszkodhatunk (Kovács István kiváló múltidézője mellett a rendkívül rokonszenves távozó lengyel nagykövet asszonnyal olvasható interjú). A dupla szám írásai között van Sárközi Mátyás szép emlékezése a zsidó gyerekeket mentő Sztehlo Gáborra, vagy Emil Brix szellemes esszéje "a határok utáni különös sóvárgásról a fal ledőlése után". S bőven van kultúra, művészet, ahogy megszoktuk.

Európai Utas, 74-75. SZÁM

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.