valasz.hu/kultura/most-nem-lehetett-vidnyanszkyzni-az-idei-poszt-5-legjobb-es-5-legrosszabb-elmenye-119173

http://valasz.hu/kultura/most-nem-lehetett-vidnyanszkyzni-az-idei-poszt-5-legjobb-es-5-legrosszabb-elmenye-119173

„Utat törni ebben a nehéz közegben” – barokk művek modern hangszereken

/ 2017.02.03., péntek 14:10 /

A barokk mesterek művei mellett egy-egy kortárs, vagy XX. századi darab is helyet kap a Liszt Ferenc Kamarazenekar BarokkPlusz sorozatának programjaiban. A ma esti koncert fél nyolckor kezdődik, az Óbudai Társaskörben.

 

„Olyan műsort állítottunk össze, amelyben a zenekar saját magát mutatja meg, szólisták nélkül. Természetesen a brandenburgi concertóknak és a Vivaldi-versenyműveknek is lesznek szólistái, csakhogy ők a zenekar soraiból lépnek ki” – mondta el a Heti Válasznak nemrég Tfirst Péter hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője az együttes február 3-án induló BarokkPlusz sorozatáról. A koncertmester szerint a barokk műsor ma vonzó: „Amikor a régizenei irányzat elkezdett terjedni, a modern hangszereken játszó együttesek mintha egy picit háttérbe szorultak volna. Kialakult egy új közönség, amely a korhű hangszeren megszólaltatott, és korhű stílusban előadott koncertekre kezdett járni. Mi persze modern hangszereken próbálunk még utat törni ebben a nehéz közegben, más koncepcióval játszani a barokk darabokat. Ugyanakkor a korhű hangszereknek is megvan a technikájuk. Ha én ugyanazzal a technikával próbálnék játszani barokk hegedűn, amivel modern hangszeren játszom, a közönség kimenne a teremből.”

Modern hangszereken szólalnak meg tehát a barokk mesterek művei, de mellettük egy-egy kortárs, vagy XX. századi darab is helyet kap a sorozatban. A február 3-i előadáson Vivaldi D-dúr versenyműve, Corelli D-dúr concerto grossója, valamint Bach III. és V. Brandenburgi versenye mellett meghallgathatjuk Veress Sándor 1944-ben írt, itthon ritkán hallható Négy erdélyi tánc című művét is az Óbudai Társaskörben, este fél nyolctól.

A jegyek kaphatóak a www.jegy.hu oldalán, a Zeneakadémián, az Óbudai Társaskörben vagy az ismert jegyirodákban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.