„Utat törni ebben a nehéz közegben” – barokk művek modern hangszereken

/ 2017.02.03., péntek 14:10 /

A barokk mesterek művei mellett egy-egy kortárs, vagy XX. századi darab is helyet kap a Liszt Ferenc Kamarazenekar BarokkPlusz sorozatának programjaiban. A ma esti koncert fél nyolckor kezdődik, az Óbudai Társaskörben.

 

„Olyan műsort állítottunk össze, amelyben a zenekar saját magát mutatja meg, szólisták nélkül. Természetesen a brandenburgi concertóknak és a Vivaldi-versenyműveknek is lesznek szólistái, csakhogy ők a zenekar soraiból lépnek ki” – mondta el a Heti Válasznak nemrég Tfirst Péter hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője az együttes február 3-án induló BarokkPlusz sorozatáról. A koncertmester szerint a barokk műsor ma vonzó: „Amikor a régizenei irányzat elkezdett terjedni, a modern hangszereken játszó együttesek mintha egy picit háttérbe szorultak volna. Kialakult egy új közönség, amely a korhű hangszeren megszólaltatott, és korhű stílusban előadott koncertekre kezdett járni. Mi persze modern hangszereken próbálunk még utat törni ebben a nehéz közegben, más koncepcióval játszani a barokk darabokat. Ugyanakkor a korhű hangszereknek is megvan a technikájuk. Ha én ugyanazzal a technikával próbálnék játszani barokk hegedűn, amivel modern hangszeren játszom, a közönség kimenne a teremből.”

Modern hangszereken szólalnak meg tehát a barokk mesterek művei, de mellettük egy-egy kortárs, vagy XX. századi darab is helyet kap a sorozatban. A február 3-i előadáson Vivaldi D-dúr versenyműve, Corelli D-dúr concerto grossója, valamint Bach III. és V. Brandenburgi versenye mellett meghallgathatjuk Veress Sándor 1944-ben írt, itthon ritkán hallható Négy erdélyi tánc című művét is az Óbudai Társaskörben, este fél nyolctól.

A jegyek kaphatóak a www.jegy.hu oldalán, a Zeneakadémián, az Óbudai Társaskörben vagy az ismert jegyirodákban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.