Úton - de hová?

/ 2012.11.14., szerda 19:57 /

A "ki vagyok én?" összetett történelmi, politikai súlyoktól terhes kérdésre keresi a választ a Kossuth-díjas Végel László idén megjelent kötete, a Bűnhődés.

Az Úti szövegek alcímet viselő műben az újvidéki magyar író abba az alapvető létállapotba enged bepillantást, amelynek sajátosságaival a kisebbségi helyzetben élő (író, dolgozó) embernek az anyanyelv és a szülőföld közti identitáskeresésben mindennap meg kell küzdenie. Jugoszlávia történelmi múltjáról, politikai helyzetéről, az azt feldúló véres balkáni háborúkról sokat tudhat az olvasó, de arról, ami a tények mögött húzódik, az emberi lelkekben megbúvó károkról, a sehova sem tartozás élményéről, a honvágy ellentmondásos érzésével keveredő, meg nem szűnő hazátlanságról már homályosabb elképzelései lehetnek.

A jelenleg is Berlinben élő szerző "úti naplójában" főként berlini látogatásainak benyomásait jegyzi le, mindeközben a szűkebb származását feszegető kérdések feltevésekor kiszélesíti a kört a sajátosan kelet-közép-európai helyzetre, leírásában átélhetően érzékelteti a "felszabadulást" Európától remélő balkáni szükségszerű csalódását. "Elvesztetted otthonod, mert a peremvidéken az igazi Európára vágytál, elvesztetted Európát, mert az nem ismeri saját peremvidékét. [...] Európában születtél, de Európát csak a képzeletedben élted át. Európa elsősorban kultúra volt, és nem maga az élet."

A kötet első, monológszerű írásában az író Berlin utcáit róva szembesül vele, mit is jelent ő a vágyott, csodált és irigyelt Nyugatnak. Második részében egy írókongresszus felvillantott jelenetein, múltba révedő emlékeken (titói évek), majd egy Szerbiából Németország felé tartó, vendégmunkásokat szállító autóbuszos utazás leírásán át mutatja be a balkáni népek között feszülő súlyos ellentéteket.

A mű harmadik, záró fejezetében egy angolnyelv-órán a "What is Yugoslavia?" feladat megoldásaként próbálja elmondani a lehetetlent, hiszen maga sincs tisztában vele, mi is a helyes válasz.

Végel László: Bűnhődés - Naplóregény
NORAN LIBRO KIADÓ, BUDAPEST, 2012, 2480 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.