Vallanak a megerőszakolt magyar nők - részletek

L. Z. / 2013.09.25., szerda 11:20 /
Vallanak a megerőszakolt magyar nők - részletek

Biszku Béla ügye után a „felszabadító" szovjet katonák által megerőszakolt magyar nőkről készített filmet Skrabski Fruzsina. Az október 3-án bemutatandó alkotás kapcsán lapunk a kibeszéletlen trauma nyomába eredt. Exkluzív összeállításunk a csütörtökön utcára kerülő Heti Válaszban!

„És akkor a nagyanyám kirántott a kezéből, kinyitotta a szobaajtót, és beengedte oda az orosz tisztet" - idézi fel a 14 évesen átélt tragédiát az Elhallgatott gyalázat című dokumentumfilm egyik szereplője. Nagyanyjával volt otthon, amikor édesanyja véresen, összeverve hazatért, és bezárkózott a szobába. Este szovjet katona jelent meg, és fogdosni kezdte a tizenéves kislányt. A rettenetes dilemma elé kerülő nagymama ekkor döntött úgy, hogy beengedi felnőtt lányához a tisztet, hogy mentse az unokáját. 

Ez csak az egyik brutális történet azokból, amelyek Skrabski Fruzsina kamerája előtt az áldozatok és szemtanúk elmondásában és a rekonstrukciókban életre kelnek október 3-án az M1 képernyőjén. „A megerőszakolt nők története már a Biszku-film előtt foglalkoztatott - mondja a Heti Válasznak a Bűn és bűnhődés című 2010-es alkotás rendezője. - Nem értettem, miért nincs jobban feltárva ez a téma, és idegesített, hogy ma is vannak, akik a felszabadulást ünneplik. Azt, hogy diplomáciai okokból meg kell hagyni a Szabadság téri emlékművet, még csak-csak megértem, de azt már nem, hogy máig évente megkoszorúzzák."

Noha családi történeteket sokan hallottak a felszabadítók nők elleni bűneiről, a háborús nemi erőszak tudományos és művészi feldolgozottsága meg sem közelíti más történelmi traumákét. A Heti Válasz hat kérdéssel próbál közelebb jutni az igazsághoz Ungváry Krisztián és a tragédiáról az első átfogó hazai kutatást publikáló történész, Pető Andrea segítségével. Miért elhallgatott a magyar nők tragédiája? Hány nő eshetett áldozatul az erőszaknak? Hogyan kezelte a társadalom az áldozatokat? Miért volt a Vörös Hadsereg brutálisabb más hadseregeknél? Ugyanígy viselkedett a 2. magyar hadsereg a megszállt szovjet területeken? Mit gondolnak a Nagy Honvédő Háború hőseinek rémtetteiről ma Oroszországban, és mit mondtak az erőszakról a Skrabski által megkérdezett veteránok?

A válaszokat megtudhatja a Heti Válasz szeptember 26-i számából, amely digitális formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.