Válságba került Hollywood: Nem működnek a sikerreceptek

/ 2015.08.14., péntek 11:30 /
Válságba került Hollywood: Nem működnek a sikerreceptek

Az utóbbi években a nyári uborkaszezonban válik igazán látványossá, hogy a hollywoodi sikerreceptek egyre kevésbé működnek. Míg sokan a számítógépes technika térnyerését okolják, a nagy öregek az ötlettelenséget kárhoztatják. Spielbergék már csak tudják: negyven éve a mai veterán rendezők mentették meg az álomgyárat egy hasonló válságból. Háttér a friss Heti Válaszban.

Bár tavaly a focivébé miatt a hollywoodi stúdiók számítottak némi visszaesésre a szokásos nyári forgalomban a mozipénztáraknál, a végül bekövetkező, az előző év azonos időszakához mérten 15 százalékos bevételkiesés sokkolta az álomgyári mogulokat. Ráadásul e recesszió a szintén dicstelen 2013-as év után érte utol Hollywoodot, amikor is hat, százmillió dollár – nagyjából harmincmilliárd forint – fölötti költségvetéssel készült szuperprodukció okozott csalódást a bevételi oldalon. A tavalyi nyárhoz hasonló mértékű bukást 1997 óta nem élt meg a kaliforniai filmipart. A hanyatlás okait pedig sokkal inkább a filmekben kell keresni, s nem az olyan régebbi vetélytársakban, mint amilyen a stream (internetes letöltés).

A franchise-ok erőltetése az eredeti alkotásokkal szemben sokáig jól jövedelmező üzletvitelnek bizonyult Hollywoodban. Mára azonban ez a kockázatkerülő taktika is kockázatosnak látszik. A franchise-ok ugyanis kezdenek kifáradni. A Paramount stúdió korábbi csodaszere, a Transformers sorozat például három év alatt nézői 35 százalékát vesztette el. Mindez így együtt azt sugallja: már Hollywood sem tudja ugyanazt újdonságként eladni.

 

A Heti Válasz augusztus 13-i számában olvasható összeállításban a hollywoodi film válságtüneteit mutatjuk be: hogyan változik a hőszerep-értelmezés, szeretik-e még a nézők a CGI-t (számítógéppel előállított képet), várható-e változás a stúdiófilmek készítésében? Cikkünkből az is kiderül, ki lesz a következő Tarzan. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.