Várismeret

/ 2010.06.03., csütörtök 16:48 /

Mi jut eszünkbe a budai Várról? A Mátyás-templom, a Halászbástya, a Budavári Palota, a Szentháromság-szobor, a Sikló.

Esetleg a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Országos Levéltár, a Sziklakórház, a Labirintus és a Sándor-palota. Számos nevezetességet tudunk felsorolni, Sárközi Mátyás azonban megmutatja, hogy még sokkal több minden rejtőzik a történelmi falak mögött.

Sárközi Mátyás Londonban élő író-újságíró, Molnár Ferenc unokája, Sárközi György és Sárközi Márta fia. 1956-ban hagyta el Magyarországot, de a rendszerváltás óta folyamatosan publikál itthon is. A Rákosi-korszak irodalompolitikája című írását például a Magyar Nemzet folytatásokban közölte. Helytörténeti érdeklődéséről tanúskodik A Király utcán végestelen-végig című, a "legpestibb" utcát bemutató kötete.

Új könyve is hasonló témájú: a szerző ezúttal a budai oldal nevezetes kerületét járta be, hogy feltárja az évszázadosnak tűnő, ám a II. világháború rombolása miatt elpusztult, majd rekonstruált épületek titkait. A Dísz térről induló séta során utcáról utcára, házról házra eleveníti fel a hírneves lakók sorsát, tömören és mégis élvezetesen. Közben "vérbeli várbeliekkel" beszélget a vári életről és annak változásáról az elmúlt évtizedek folyamán. Arra keresi a választ, igaz-e Márai Sándor megállapítása, miszerint "a Várban lakni világnézet". A kötet végére ez is kiderül; mi pedig legközelebb, amikor a Vár jellegzetes utcáit rójuk, nem tudunk úgy elmenni a házak, romok, szobrok, kutak mellett, hogy eszünkbe ne jutnának rejtett titkaik. A kötetben a gazdag leírások mellett Kaiser Ottó fényképeiben gyönyörködhetünk.

Sárközi Mátyás: Vérbeli várbeliek KORTÁRS KIADÓ, BUDAPEST, 2010. 2950 FT

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.