Liszt arcai - Várnagy Andrea és Farkas Zsolt missziója

/ 2014.02.22., szombat 10:35 /

A Várnagy Andrea-Farkas Zsolt házaspár főleg négykezes fellépésekkel járja az országot és a világot, február 27-én például az Egyesült Államokba utaznak. A február más újdonságot is tartogat: megjelenik Liszt arcai című lemezük.

A zene és a zongorázás szeretete Várnagy Andrea és Farkas pályáját egy irányba terelte. Azon kevés szerencsés párok közé tartoznak, akiknek az élete és a hivatása is közös. Mindketten a győri Zeneművészeti Főiskolán szereztek zongoratanári-kamaraművészi diplomát 1993-ban, majd a kezdők bátorságával, állás és biztos jövedelem nélkül Münchenbe mentek, ahol előadóművészi diplomával gazdagodtak. 1997-ben tértek haza Németországból. Tizenegy évvel ezelőtt Budapesten telepedtek le, ahol a sok gyakorlás, koncertezés mellett három gyermeket nevelnek.

Pályájuk kezdetén szinte kizárólag szóló fellépéseket vállaltak, második kislányuk születése után azonban felkérést kaptak egy négykezes zongorakoncertre, s a siker világossá tette, miért lettek muzsikusok, és miért kötötték össze az életüket. Azóta főleg közös, négykezes fellépésekkel járják Magyarországot és a világot. Mindketten vallják, hogy a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni, a komolyzenét közel kell vinni a gyerekekhez. A Zeneképzelet című műsoruk nemcsak zongorajátékból áll - a zenén kívül versekkel és személyes történetekkel is próbálnak utat találni a kicsikhez. A vidéki turnék során hátrányos helyzetű kisgyerekeknek is elvitték a komolyzene élményét, a Földi mese című műsorukkal pedig a középiskolás korosztályhoz szólnak.

„Volt olyan, hogy New York után Kárpátalján léptünk fel, a hazaérkezésünket követően pedig olyan vidéki iskolák tornatermeiben, ahová a hordozható zongoránkat vittük - mesélik. - A legnagyobb csillogás után a legnagyobb szegénységbe, ahol olyan gyerekeknek játszottunk, akik biztosan nem esznek minden nap elég ételt. Ezt látni szívszorító, és nagyon sok energiát kivesz az emberből, másrészt fel is tölt. Mert a koncert után odajönnek, körbeállnak minket, megölelnek. Volt olyan kislány, aki azt mondta, ez volt élete legszebb napja." Elhivatottságukat jelzi, hogy a Filharmónia felkérésére készült, gyerekeknek szóló műsoraikat a mai napig több mint félmillió gyermek hallotta. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megbízásából pedig eljutottak a szegénysorban élő, hátrányos helyzetű gyermekekhez is. Első lemezeik is ezekből a műsorokból születtek: 2004-ben jelent meg a Zeneképzelet, 2008-ban pedig a bibliai teremtéstörténetet feldolgozó, Teremtés című lemezük, melyet a karácsonyi hangulatú Földi mese követett.

Vidéki és határon túli turnéik mellett számos felkérést kapnak a tengeren túlról. Többször koncerteztek New Yorkban, bejárták Kanadát, s a clevelandi, chicagói és a St. Louis-i közönség is szeretettel fogadta őket. Amikor csak tehetik, a gyerekeket is magukkal viszik a turnéra, sőt van olyan produkciónk, amiben ők is részt vesznek. 2013-ban a 6. alkalommal megrendezett Házasság hetének arcai lehettek. A számos országos és külföldi fellépés után 2013 decemberében a nemrég felújított Zeneakadémia Nagytermében is bemutatkoztak a nagyközönségnek. Február 27-én utaznak az Egyesült Államokba, ahonnan csak március 14-én jönnek haza.

Emellett folyamatosan dolgoznak új lemezükön, melynek ötlete egy kijevi fellépés alkalmával született. A Liszt válogatott műveit tartalmazó korong különlegessége, hogy a legtöbbekben élő „virtuóz Liszt" képtől megpróbál eltávolodni, és a zeneszerző kevésbé ismert oldalait állítja középpontba. Liszt zenéje ugyanis nemcsak a virtuozitása jegyeit viseli, hanem a magyarságáét és a kozmopolitizmusáét is, emellett a mélyen hívő embert is megmutatja. Ezért kapta a lemez a Liszt arcai címet, amely februárban jelenik meg az NKA támogatásával. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.