Vége a nemzeti bóvlinak?

/ 2015.08.28., péntek 15:35 /
Vége a nemzeti bóvlinak?

Eltűnhetnek végre a kínai miskakancsók és a külföldieknek sem kell török szuvenírrel hazatérniük Magyarországról – itt az újjászületett Páva védjegy!

„Magyaros ruhába öltöztetett kínai rongybaba, matyó-kalocsai keverék terítő, hímzésminta a tányéron – félresikerült országimázs a budapesti vásárcsarnokban, a Váci utcában és a Várban. Miként lehetne gátat vetni a nemzeti szuvenírnek álcázott bóvli áradatának?” – tettük fel a kérdést két éve.

A szentendrei állapotokat látva a héten pedig ezt írtuk: „visszatértek a törökök, majd »Bazár-souvenir« feliratú boltokat nyitottak (na jó, jöttek oroszok is, náluk másmilyen a cégér), és ezeken keresztül próbálják népszerűsíteni a magyar »művészetet« és »kultúrát«. Ezúton köszönjük a törökök segítségét az országimázs szíves előmozdításáért, köszönjük, hogy »magyarnak lenni hivatásuk«, és gratulálunk mindazoknak, akik ezt lehetővé tették nekik!”

A megoldás pedig talán már nincs is olyan messze. A héten mutatták a Várkert Bazárban a Páva védjegyet. A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) együttműködéséből született összefogás egyik fő célja a magyar népi iparművészeti termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét már több évtizede garantáló Páva védjegy megújítása. A védjeggyel ellátott termékek megvásárlásával értékes, eredeti magyar népművészeti és népi iparművészeti alkotásokhoz juthatnak az érdeklődők, s mindezzel a hagyományos magyar népművészet és népi iparművészet fennmaradását is támogatják.

A védjegy köztudatba emelését, népszerűsítését célzó kampány egyik fontos résztvevője a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.: a Várkert Bazár ad otthont a november 22-ig megtekinthető „Örökség és újítás – Kortárs magyar kézműves remekek” című kiállításnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.