Végnapjaikat élik Erdély elhagyott templomai – galériával

/ 2016.03.09., szerda 11:17 /

Fülöp Ildikó fotóival mutatjuk meg, mit találtunk Erdélyben, amikor a szenzációs Giotto-másolat felfedezőivel körbejártuk Beszterce vidékét.

Március elején Papp Szilárddal, a Szépművészeti Múzeum művészettörténészével és a Möller István Alapítvány tagjaival elmentünk Erdélybe, hogy a helyszínen nézzük meg a szenzációs művészettörténeti felfedezést: a Beszterce melletti Kiszsolna romos evangélikus templomában talált 14. századi Giotto-másolatot. Az utazásból született egy hosszabb anyag (ezzel a kiajánlóval), de ahogy az hasonló esetekben gyakran előfordul, sokkal több izgalmas helyen jártunk, és sokkal több remek fénykép készült, mint ami a nyomtatott lapban a terjedelmi korlátok miatt megjelenhetett.

Most ezekből válogattunk, részben azért, hogy felhívjuk a figyelmet: a gyülekezet nélkül maradt, elhagyott templomok Erdély egyes vidékein riasztóan nagy számban kerültek a pusztulás szélére, és velük együtt olyan értékek tűnhetnek el, mint a zsolnai freskó, amelynek egész Európában csupán három korabeli párhuzama ismert. Másrészt ezek a fényképek is dokumentumértékűek lesznek nemsokára, hiszen a rajtuk látható műemlékek fizikai valójukban  valószínűleg megsemmisülnek. (Egyes képek jobb alsó sarkában piros négyzet jelzi, hogy rákattintva további fényképekből álló galéria nyílik meg.)

A zsolnai templomrom

A zsolnai evangélikus templom romja. A 14. századi, körítőfallal körülvett épület a szász templomok között a kisebbek közé tartozott, de míves részletei arra engednek következtetni, hogy a középkorban jómódú, művelt gyülekezetet szolgált. A templom hajója hosszabb ideje tető nélkül áll, mivel a későbbi barokk téglaboltozat beszakadt, a gótikus szentély viszont még megmenthető lenne. A statikus szakértő szerint a boltozatnak legfeljebb egy éve lehet hátra, utána beomlik, és ezzel a belső freskók is elpusztulnak. Egyedül az impozáns torony van jobb állapotban, mivel ezt az ortodox egyház használja harangtoronyként.

Nem a szegénység okozza a műemlék pusztulását, hanem a részvétlen közöny: Zsolnán tavaly szentelték fel a nagy méretű, modern ortodox betontemplomot a régi templom mellett (ez már a második a faluban), uniós vidékfejlesztési támogatásból pedig szökőkutas, öntözőrendszerrel ellátott, értelmetlenül hivalkodó díszpark készült. Kiszsolna a második világháborúig szász község volt (román kisebbséggel), de a szászok többsége a második világháború végnapjaiban elmenekült, maradékuk pedig az 1970-es évek elejére kihalt. Az új román többség nem érzi magáénak a szászok által otthagyott régi templomot, inkább újat épített. A régi épület néhány évvel ezelőttig az evangélikus egyház birtokában pusztult, majd végre átkerült a megyei tanácshoz, de addigra teljesen tönkrement. Hivatalosan műemlék, de ez eddig nem sokat segített.

Papp Szilárd a freskóval

Papp Szilárd mutatja a szentélyben a felfedezést: Giotto Navicellájának, a nyugat-európai gótikus művészet legendás, elpusztult magnum opusának majdnem egykorú, 14. századi másolatát. A freskó megdöbbentő bizonyítéka annak, hogy Nagy Lajos korában a Magyar Királyság mennyire szerves része volt a nyugati kultúrának. A falon már nincs minden fent a műből, egy része elpusztult az elmúlt évtizedben, csak fotókról ismert, más töredékeket leválasztottak, és bementettek a besztercei múzeumba a román szakemberek.

A diadalíven át kilátni a tetőtlen hajóba, a még álló szentélyboltozat kövei között folyamatosan csepeg a beszivárgó esővíz. A Navicellán kívül a szentély több más falrésze is középkori freskókat rejt.

Szent Péter, a lélekhalász. A következő falmező kompozíciója, a lelkeket halászó Szent Péter apostol az egész világon egyedülálló, semmilyen párhuzama nem ismert.

Ez a gitáron játszó, elegáns angyal idén télen került elő, amikor lehullott róla a freskót évszázadokig takaró vakolatdarab. Az angyal kedvesen tekint ki a hangszer nyaka mellett a ritkán idetévedő látogatóra. Ezt a képet talán mi láttuk először azóta, hogy a falu a 16. században protestáns hitre tért, és a freskókat lemeszelték.

A Navicella hajójának árbockosara és dagadó vitorlái. A zsolnai másolat meglepően pontosan követi a csak rajzokról és egyéb másolatokról ismert római eredetit, amely egykor a régi Szent Péter-bazilika átriumát díszítette.

Az egykori Zsolna és szász közössége

Zsolna nagyot változott néhány évtized alatt. A fenti képen a puccos új park helye, az evangélikus lelkészlak (ez ma az ortodoxoké) és a modern betontemplom telke látható 1968-ban. Zsolnán akkoriban még 43 szász élt, megvolt a hagyományos településkép, a templomot is használták. Ma már a modern román faluban csak mutatóba látni két-három szász portát. További archív képek a 20. századból ezen és ezen az oldalon.

Az elhagyott templomok pusztulása meglepően gyors folyamat. A képpárok ugyanazt a helyet mutatják, néhány évtizede és most. Az elsőn 1965-ben Obermaier lelkész prédikál a gyülekezet tagjainak, ma ugyanott magas fák nőnek a beszakadt boltozat törmelékén.

1980 áprilisában készült egy fényképsorozat az akkor már üres templomról (több régi kép itt). Látszik, hogy még minden megvolt, a berendezés, az orgona, az oltárok, a lámpák. Ha lett volna egy gondnok, aki vigyáz rá, az épület megmenekülhetett volna. A freskókat akkor még teljes mértékben védte és takarta a meszelés. A másik képen a beerdősült hajó látható a szentély felől, mai állapotában.

Vermes

Besztercétől nem messze újabb elhagyott evangélikus templomot találunk Vermesen. A falu közepén, a dombtetőn tekintélyes, gótikus épület emelkedik. Ha Magyarországon lenne, elsőrangú műemlékként tartanánk számon, és kívül-belül restaurálva lenne, itt pusztulás vár rá. A fiatal, barátságos ortodox pap, aki kinyitja nekünk az ajtót, elárulja, hogy nemsokára muszáj lesz lebontaniuk, mert félnek, hogy rádől az iskolára. Bent a meszelés alatt egy teljes középkori freskóciklus rejtőzik, amely dokumentálatlanul fog eltűnni.

Kékesújfalu

Kékesújfalun az evangélikus templomot először átvette és használta az ortodox egyház a németek kihalása után, de végül mégsem menekül meg - az 1990-es években új templomot építettek, és a régit ezzel halálra ítélték. Ez is műemlék, mint az előzőek. A román szakemberek szeretik és ismerik az emlékeket, de a szélesebb közvélemény kevéssé érdeklődik irántuk.

Fotók: Fülöp Ildikó

Lekencén rendhagyóan alakult a tekintélyes templomvár sorsa. A faluban van egy kisebb magyar református közösség, akik átvették a kihalt evangélikusoktól, és használják, de fenntartani nem tudják. A torony már dől.

Az egykori ferences templom Besztercén

És a másik út: Besztercén, a megyeszékhelyen büszkén hirdeti a tábla, angol nyelven is, hogy a 13. századi templom a város legrégebbi műemléke. Ami igaz, de a felirat nem bontja ki az igazság összes részletét, hiszen ez csak a közelmúltban lett ortodox templom, eredetileg a katolikus minorita rend építette, tőlük került át először a görög-katolikusokhoz, majd az ortodoxhoz. Kívülről őrzi a formáját, de belépve látszik, hogy a fennmaradásért túl nagy árat kellett fizetni: a templomtérben minden négyzetcentimétert elborít a giccses, modern, ál-bizánci festés.

Szász Szentgyörgy egykori protestáns temploma

Van azért példa szelídebb átalakításokra is, Szászszentgyörgyön például a volt evangélikus templomot átvették az ortodoxok, és csak a liturgikus igényeknek megfelelő változtatásokat hajtottak végre. Az egyik sarokban a falu első világháborús német halottjainak leszedett emléktábláját is megtaláltuk. Hosszabb távon valószínűleg csak az marad meg a Beszterce-vidék örökségéből, amit a falvak ma már szinte kizárólagos ortodox lakossága használ és a sajátjának tekint.

Rosta

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

Ilyen még nem volt!

Megjelent egy különleges DVD, amelynek a bemutatóját együtt tartják a népszerű óbudai Kobuci kert szezonzáró táncházával szeptember 1-jén. Figyelem, népzenei karaoke!

Különleges Cseh Tamás-felvétel

A Cseh Tamás Archívum számtalan módon őrzi a hét éve elhunyt énekes emlékét: a fényképek, hangfelvételek és tárgyak mellé most egy egészen különleges ötlet társult.

Orlando, Amadeus, Ványa bá

Bár majd csak szeptember 5-én kezdődik, érdemes időben jegyet venni a Thália Színház hagyományos évadnyitó eseményére, a Vidéki Színházak Fesztiváljára.

Kukkantsunk be a művészek otthonaiba

A nyár utolsó hétvégéjén ismét szélesre tárja kapuit Szentendre. Augusztus 26. és 28. között kulturális és gasztronómiai programok várják késő éjszakáig az érdeklődőket.

Vitorlázók, figyelem! Ilyen az élet a Balatonon

Jövőre lesz 150 éve, hogy elindult a mai értelemben vett vitorlás sportélet a Balatonon. Jó idők és rossz idők váltakoztak, nemcsak az időjárásban, de a történelemben is azóta, de a kétezres évekre újra feléledt a balatoni vitorlásélet. Összeállításunk a friss Heti Válaszban.

Terrorveszély és ízlésterror Bayreuthban

Deszantos megmentő és muszlim csábleányok a Parsifalban, Marx, Lenin, Sztálin és Mao Ce-tung szobrai A Nibelung gyűrűjében. Fokozott ellenőrzés, politikai áthallások, erőszak, és lenullázott hősiesség a bayreuthi Wagner-szentélyben. Rockenbauer Zoltán írása a friss Heti Válaszban.

Hogy mi? Kolozsvár, mint balliberális fészek?

Vihart kavart Erdélyben a Pestisracok.hu cikke, mely az ottani magyarok mételyezésével vádolt meg anyaországi liberális művészeket. Bár nem nagyon tudunk róla, létezik liberális és baloldali erdélyi hagyomány is, ám butaság tőlük félteni a magyarokat. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Jeszenszky figyelmezteti Orbánékat: inkább Merkel, mint Putyin!

Aggodalommal tölt el, hogy '56 nemzetében felvetődik a lehetőség, hogy nyugati szövetségeseink helyett bízzunk inkább Moszkvában – mondja a Heti Válasznak Jeszenszky Géza. A volt külügyminiszter beszél az Antall-kabinet alatti orosz kémtevékenységről és lerántja a leplet MSZP-s kollégája határrevíziós ötletéről is. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban!

Mi lesz ebből? „Allah akbar!” az új jelszó Merkel pártjában

Németországban Recep Tayyip Erdoğan török elnök hívei török pártot alapítottak, az alakulat a jövő évi választásokon akár a parlamentbe is bejuthat. Ha ez megvalósulna, a török elnöknek befolyása lehetne Berlin külpolitikájára. Exkluzív részletek a csütörtöki Heti Válaszban.