valasz.hu/kultura/a-zeneszerzes-neha-fajdalmas-hosszu-ido-utan-adott-ujra-interjut-kurtag-gyorgy-122552

http://valasz.hu/kultura/a-zeneszerzes-neha-fajdalmas-hosszu-ido-utan-adott-ujra-interjut-kurtag-gyorgy-122552

Végnapjaikat élik Erdély elhagyott templomai – galériával

/ 2016.03.09., szerda 11:17 /

Fülöp Ildikó fotóival mutatjuk meg, mit találtunk Erdélyben, amikor a szenzációs Giotto-másolat felfedezőivel körbejártuk Beszterce vidékét.

Március elején Papp Szilárddal, a Szépművészeti Múzeum művészettörténészével és a Möller István Alapítvány tagjaival elmentünk Erdélybe, hogy a helyszínen nézzük meg a szenzációs művészettörténeti felfedezést: a Beszterce melletti Kiszsolna romos evangélikus templomában talált 14. századi Giotto-másolatot. Az utazásból született egy hosszabb anyag (ezzel a kiajánlóval), de ahogy az hasonló esetekben gyakran előfordul, sokkal több izgalmas helyen jártunk, és sokkal több remek fénykép készült, mint ami a nyomtatott lapban a terjedelmi korlátok miatt megjelenhetett.

Most ezekből válogattunk, részben azért, hogy felhívjuk a figyelmet: a gyülekezet nélkül maradt, elhagyott templomok Erdély egyes vidékein riasztóan nagy számban kerültek a pusztulás szélére, és velük együtt olyan értékek tűnhetnek el, mint a zsolnai freskó, amelynek egész Európában csupán három korabeli párhuzama ismert. Másrészt ezek a fényképek is dokumentumértékűek lesznek nemsokára, hiszen a rajtuk látható műemlékek fizikai valójukban  valószínűleg megsemmisülnek. (Egyes képek jobb alsó sarkában piros négyzet jelzi, hogy rákattintva további fényképekből álló galéria nyílik meg.)

A zsolnai templomrom

A zsolnai evangélikus templom romja. A 14. századi, körítőfallal körülvett épület a szász templomok között a kisebbek közé tartozott, de míves részletei arra engednek következtetni, hogy a középkorban jómódú, művelt gyülekezetet szolgált. A templom hajója hosszabb ideje tető nélkül áll, mivel a későbbi barokk téglaboltozat beszakadt, a gótikus szentély viszont még megmenthető lenne. A statikus szakértő szerint a boltozatnak legfeljebb egy éve lehet hátra, utána beomlik, és ezzel a belső freskók is elpusztulnak. Egyedül az impozáns torony van jobb állapotban, mivel ezt az ortodox egyház használja harangtoronyként.

Nem a szegénység okozza a műemlék pusztulását, hanem a részvétlen közöny: Zsolnán tavaly szentelték fel a nagy méretű, modern ortodox betontemplomot a régi templom mellett (ez már a második a faluban), uniós vidékfejlesztési támogatásból pedig szökőkutas, öntözőrendszerrel ellátott, értelmetlenül hivalkodó díszpark készült. Kiszsolna a második világháborúig szász község volt (román kisebbséggel), de a szászok többsége a második világháború végnapjaiban elmenekült, maradékuk pedig az 1970-es évek elejére kihalt. Az új román többség nem érzi magáénak a szászok által otthagyott régi templomot, inkább újat épített. A régi épület néhány évvel ezelőttig az evangélikus egyház birtokában pusztult, majd végre átkerült a megyei tanácshoz, de addigra teljesen tönkrement. Hivatalosan műemlék, de ez eddig nem sokat segített.

Papp Szilárd a freskóval

Papp Szilárd mutatja a szentélyben a felfedezést: Giotto Navicellájának, a nyugat-európai gótikus művészet legendás, elpusztult magnum opusának majdnem egykorú, 14. századi másolatát. A freskó megdöbbentő bizonyítéka annak, hogy Nagy Lajos korában a Magyar Királyság mennyire szerves része volt a nyugati kultúrának. A falon már nincs minden fent a műből, egy része elpusztult az elmúlt évtizedben, csak fotókról ismert, más töredékeket leválasztottak, és bementettek a besztercei múzeumba a román szakemberek.

A diadalíven át kilátni a tetőtlen hajóba, a még álló szentélyboltozat kövei között folyamatosan csepeg a beszivárgó esővíz. A Navicellán kívül a szentély több más falrésze is középkori freskókat rejt.

Szent Péter, a lélekhalász. A következő falmező kompozíciója, a lelkeket halászó Szent Péter apostol az egész világon egyedülálló, semmilyen párhuzama nem ismert.

Ez a gitáron játszó, elegáns angyal idén télen került elő, amikor lehullott róla a freskót évszázadokig takaró vakolatdarab. Az angyal kedvesen tekint ki a hangszer nyaka mellett a ritkán idetévedő látogatóra. Ezt a képet talán mi láttuk először azóta, hogy a falu a 16. században protestáns hitre tért, és a freskókat lemeszelték.

A Navicella hajójának árbockosara és dagadó vitorlái. A zsolnai másolat meglepően pontosan követi a csak rajzokról és egyéb másolatokról ismert római eredetit, amely egykor a régi Szent Péter-bazilika átriumát díszítette.

Az egykori Zsolna és szász közössége

Zsolna nagyot változott néhány évtized alatt. A fenti képen a puccos új park helye, az evangélikus lelkészlak (ez ma az ortodoxoké) és a modern betontemplom telke látható 1968-ban. Zsolnán akkoriban még 43 szász élt, megvolt a hagyományos településkép, a templomot is használták. Ma már a modern román faluban csak mutatóba látni két-három szász portát. További archív képek a 20. századból ezen és ezen az oldalon.

Az elhagyott templomok pusztulása meglepően gyors folyamat. A képpárok ugyanazt a helyet mutatják, néhány évtizede és most. Az elsőn 1965-ben Obermaier lelkész prédikál a gyülekezet tagjainak, ma ugyanott magas fák nőnek a beszakadt boltozat törmelékén.

1980 áprilisában készült egy fényképsorozat az akkor már üres templomról (több régi kép itt). Látszik, hogy még minden megvolt, a berendezés, az orgona, az oltárok, a lámpák. Ha lett volna egy gondnok, aki vigyáz rá, az épület megmenekülhetett volna. A freskókat akkor még teljes mértékben védte és takarta a meszelés. A másik képen a beerdősült hajó látható a szentély felől, mai állapotában.

Vermes

Besztercétől nem messze újabb elhagyott evangélikus templomot találunk Vermesen. A falu közepén, a dombtetőn tekintélyes, gótikus épület emelkedik. Ha Magyarországon lenne, elsőrangú műemlékként tartanánk számon, és kívül-belül restaurálva lenne, itt pusztulás vár rá. A fiatal, barátságos ortodox pap, aki kinyitja nekünk az ajtót, elárulja, hogy nemsokára muszáj lesz lebontaniuk, mert félnek, hogy rádől az iskolára. Bent a meszelés alatt egy teljes középkori freskóciklus rejtőzik, amely dokumentálatlanul fog eltűnni.

Kékesújfalu

Kékesújfalun az evangélikus templomot először átvette és használta az ortodox egyház a németek kihalása után, de végül mégsem menekül meg - az 1990-es években új templomot építettek, és a régit ezzel halálra ítélték. Ez is műemlék, mint az előzőek. A román szakemberek szeretik és ismerik az emlékeket, de a szélesebb közvélemény kevéssé érdeklődik irántuk.

Fotók: Fülöp Ildikó

Lekencén rendhagyóan alakult a tekintélyes templomvár sorsa. A faluban van egy kisebb magyar református közösség, akik átvették a kihalt evangélikusoktól, és használják, de fenntartani nem tudják. A torony már dől.

Az egykori ferences templom Besztercén

És a másik út: Besztercén, a megyeszékhelyen büszkén hirdeti a tábla, angol nyelven is, hogy a 13. századi templom a város legrégebbi műemléke. Ami igaz, de a felirat nem bontja ki az igazság összes részletét, hiszen ez csak a közelmúltban lett ortodox templom, eredetileg a katolikus minorita rend építette, tőlük került át először a görög-katolikusokhoz, majd az ortodoxhoz. Kívülről őrzi a formáját, de belépve látszik, hogy a fennmaradásért túl nagy árat kellett fizetni: a templomtérben minden négyzetcentimétert elborít a giccses, modern, ál-bizánci festés.

Szász Szentgyörgy egykori protestáns temploma

Van azért példa szelídebb átalakításokra is, Szászszentgyörgyön például a volt evangélikus templomot átvették az ortodoxok, és csak a liturgikus igényeknek megfelelő változtatásokat hajtottak végre. Az egyik sarokban a falu első világháborús német halottjainak leszedett emléktábláját is megtaláltuk. Hosszabb távon valószínűleg csak az marad meg a Beszterce-vidék örökségéből, amit a falvak ma már szinte kizárólagos ortodox lakossága használ és a sajátjának tekint.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Népesedési csőd szélén az ország – mutatjuk az okokat

Legutóbbi évértékelőjén Orbán Viktor elismerte: egy, ám annál életbe vágóbb területen, a demográfia katasztrófa megállításában nem sikerült az áttörés. A friss Heti Válaszban áttekintjük, hogy miért vagyunk népesedési csődhelyzetben.

Csík: „Az ünnepeket a politikai célok is túlszuszogják”

Nagyon zárt az a zenei világ, amitől most boldognak kell lenni – véli Csík János népzenész. Manapság mulatni sem tudnak jól az emberek, de az ünnepeket a politikai célok is túlszuszogják. A Csík Zenekar március 11-én a Müpában ad koncertet. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A Momentum kivégzi az LMP-t, az Együttet és a Párbeszédet?

A Momentum a baloldalon azokra jelenti a legnagyobb veszélyt, akik lelkesen gyűjtötték neki az aláírásokat: az Együttre, az LMP-re és a Párbeszédre. Botka László közben gyurcsánytalanítaná a baloldalt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Hogyan csúszott félre az olimpia ügye?

Bezárkózó kommunikáció, az aláírók sértegetése, a vizes világbajnokság beruházásai körüli anomáliák: így vált közel egységes támogatottságú ügyből megosztó belpolitikai kérdéssé az olimpia. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Mentsen életet egy mozdulattal!

Magyarországon évente mintegy 800 szívbeteg gyermek születik, akik magukra hagyatva többségében halálraítéltek; kellő időben történő adekvát kezelésük esetén azonban 95%-uk megmenthető.