valasz.hu/kultura/oktober-vegen-megszunik-a-budai-varnegyed-egyetlen-konyvesboltja-125571

http://valasz.hu/kultura/oktober-vegen-megszunik-a-budai-varnegyed-egyetlen-konyvesboltja-125571

Végre: konzervatív és liberális művészek együtt a korrupció ellen!

/ 2015.12.04., péntek 10:56 /
Végre: konzervatív és liberális művészek együtt a korrupció ellen!

Elegük lett – nem tűrheti tovább az előadó-művészeti világ, hogy közpénzek vándoroljanak magánzsebbe, ráadásul könyörögni kell, gazsulálni és megalázkodni.

„Sokféle célja volt annak, hogy lehetővé tették a TAO (társasági adó) művészeti célú felhasználását, de az biztos nem, hogy közpénzek magánzsebekben landoljanak” – mondta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol öt intézményvezető bejelentette: megalapítják a Tiszta TAO Társaságot. A kezdeményezéshez olyan színházak és egyéb előadó-művészeti szervezetek csatlakozhatnak, melyek vállalják, hogy nem osztanak vissza egyetlen forint jutalékot sem a társaságiadó-befizetések után. Az alapítók szerint ez rizikós, mert lehet, hogy így nehezebb lesz támogatókat találni, de gátat kell szabni a korrupciónak.

A „jutalék” ugyanis ez esetben finom megfogalmazása annak, hogy a cégek eleinte 3-4, ma pedig akár már 30-40 százaléknyi közvetítői jutalékot is elkérhetnek, vagyis elvárják, hogy a színházak ennyi pénzt csorgassanak vissza nekik az általuk felajánlott TAO után (amit egyébként is be kellene fizetniük). Ezt elégelte meg az Átrium Színház, a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Cirkusz és Varieté, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a veszprémi Petőfi Színház, melynek vezetői éles hangon bírálták a jelenlegi, számos visszaélésre lehetőséget adó rendszert.

„A színházak megdolgoznak a TAO-ért, hiszen akkora összegben vehetik igénybe ezt a támogatást, amekkora a jegybevétel 80 százaléka, ám ezért megint csak teljesíteni kell: könyörögj, vond el magad a munkától, próbáld ezt azt összeget realizáni” – mondta Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, aki szerint a gazdasági szféra és a színházi világ egymásra találása felemás módon sikerült.

A TAO ugyanakkor az intézmények költségvetésének szerves része lett, tehát már nem tudnának e nélkül működni: a megoldás az lenne, ha az állam – amely lemond erről a bevételről a színházak javára – osztaná szét a teljesítmény alapján ezt a pénzt, s nem az intézményeknek kellene érte megalázó módon gazsulálni a vállakozóknak, ahogy Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója fogalmazott.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Teátrumi Társaság megjósolta ezeket a problémákat, de akkor még ütötték-vágták őket ezért: mostanra a legrosszabb forgatókönyv valósult meg. Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója megjegyezte: azok lettek a TAO-ügy vámszedői, akik közel ültek a tűzhöz. Nemcsák Károly, a budapesti József Attila Színház igazgatója szintén hozzászólt a kérdéshez: a TAO-val való visszaélés másik oldalát villantotta fel, nevezetesen, hogy egyes szervezetek ügyeskedéssel, például a nézőszám manipulálásával tesznek szert TAO-pénzekre.

A Tiszta TAO Társaság várja a többi előadó-művészeti szervezet csatlakozását.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.