Versek és vonzások

Fesztiválakadémia igazi csemegékkel

/ 2018.07.02., hétfő 08:00 /
Versek és vonzások

A közös zenélés örömét teszi átélhetővé idén is a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által megálmodott budapesti kamarazenei fesztivál: a harmadik alkalommal megvalósuló Fesztiválakadémia július 23. és 29. között várja a látogatókat a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt” – írta egy 1893-as levelében Gustav Mahler. A Fesztiválakadémia ezekhez a kezdetekhez nyúlik vissza: a közös zenélés örömét teszi átélhetővé, kiszakítva a mindennapokból. A Fesztiválakadémia törzsközönsége már tudja, mire számíthat: a legmagasabb színvonalú kamarazenélésre, jelenlegi és leendő klasszikus zenei világsztárok vibrálóan intenzív együttműködésére, s az előadók és a közönség kapcsolatának olyan közvetlenségére, amelynek átélésére a koncertszezonban csak ritkán nyílik lehetőség.

Az idei fesztivál a Versek és vonzások címet kapta, mivel a művészeti vezetők felkértek három zeneszerzőt – Dragony Tímeát, Kovács Zoltánt és Zombola Pétert –, hogy a kortárs zongoraművész és költő, Fellegi Melinda verseit zenésítsék meg. A művek ősbemutatóját a Fesztiválakadémián tartják, ahol összesen hét esti hangversenyen, matinékoncerteken, mesterkurzusokon és előadásokon találkozhat a közönség a művészházaspár által meghívott harminc, nemzetközileg elismert művésszel.

Az esti hangversenyeken valódi sztárszólisták lépnek majd színpadra a világ minden tájáról: Shlomo Mintz, Natalia Lomeiko, Dmitry Smirnov, Yuri Zhislin, Jan-Erik Gustafsson, Vigh Andrea, Farkas Mira, Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra, Razvan Popovici, Natalie Clein, Danjulo Ishizaka, Fejérvári Zsolt, Balog József, José Gallardo, Diana Ketler, Dinyés Soma, Philippe Tondre, Lakatos György, Nemes Balázs, Klenyán Csaba, Weisz Nándor, Jan Latham-Koenig, Ittzés Gergely, Duleba Lívia, Anima Musicae Kamarazenekar (G. Horváth László), Alexander Ullman, Dinnyés Soma, Kónyai Tibor, valamint Sárközy Lajos prímás és népi zenekara. A rangos zenészeken túl Molnár Piroska, Hámori Gabriella és Eperjes Károly színművészek is fellépnek.

A koncertek műsorán Bach, Händel, Bartók, Mendelssohn, Saint-Saent, Popper, Beethoven, Gershwin, Handel, Mozart, Enescu, Schönberg, Debussy, Poulenc, Sosztakovics, Prokofjev, Schubert, Schumann, Ravel, Hindemith és Schnittke művei lesznek hallhatók a kamaraformációk egyszeri és különleges előadásában. A fesztivál énekművésze a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny második helyezését elérő, Junior Prima díjas Horti Lilla mezzoszoprán lesz, de fellép Szalóki Ági is, Balogh Kálmánnal. Az esti koncertek előtt Fazekas Gergely zenetörténész tart beavató előadásokat a művek zenetörténeti hátteréről.

A Zeneakadémia Nagyterme idén az orgonaépítési munkálatok miatt nyáron zárva tart, ezért az esti hangversenyekre a Solti Teremben kerül sor, amely méreténél és akusztikájánál fogva talán a legideálisabb helyszín Magyarországon a kamarazene számára. Mivel a terem befogadóképessége véges, a művészek úgy készülnek, hogy a késő délutáni főpróbák is nyilvánosak lesznek. Napközben egyébként folyamatosan zajlanak a mesterkurzusok, amelyekre a világ minden tájáról várják a zenét tanuló diákokat, hegedűs, brácsás, csellista, zongorista, klarinétos, nagybőgős és énekes növendékeket. A négy matinékoncerten híres kamarazenei művek lesznek hallhatók a mesterkurzusokon résztvevő diákok és a Fesztiválakadémia művészeinek közös előadásában. A szervezők idén is várják azoknak a műkedvelő muzsikusoknak a jelentkezését, akik polgári foglalkozásuk mellett rendszeresen kamarazenélnek, és szívesen tanulnának a Fesztiválakadémia művészeitől: nekik is szólnak a mesterkurzusok, ráadásul saját koncertet is adhatnak a fesztivál folyamán.

Idén is megrendezik a legfiatalabb, 18 év alatti korosztály számára a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, a zsűri elnöki tisztét ismét a legendás hegedűművész, Shlomo Mintz tölti be, aki Izraelben Fehér Ilona tanítványa volt. A gálaműsoron a versenyzőket az Anima Musicae Kamarazenekar kíséri. Különleges élmény várja az érdeklődőket az Európa hajón is: a klasszikus zenei művek mellett argentin tangókat hallhatnak José Gallardo és Kelemen Barnabás előadásában, s valódi könnyűzenei csemegének ígérkezik az Infusion Trio koncertje vonósnégyes kísérettel.

Fotó: Emmer László

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.