Vidnyánszky Attila újra pályázik a Nemzeti vezetésére

/ 2017.05.11., csütörtök 08:05 /

A Nemzeti Színház tizenegy bemutatóval készül a 2017/18-as évadra, ebből négy a nagyszínpadon, hét pedig a stúdiószínpadon kerül színre. Rendezni fog Silviu Purcărete (Cseresznyéskert), Bozsik Yvette (Pogánytánc), Zsótér Sándor (A gömbfejűek és a csúcsfejűek), Csiszár Imre (Az ügynök halála), Kiss Csaba (Házasság Palermóban), Dér András (Szent szörnyetegek), Sardar Tagirovsky (Figaro házassága) és ifj. Vidnyánszky Attila (Woyzeck) is. Vidnyánszky Attila az Egri csillagokat, az Úri murit és a Bánk bánt viszi színre.

Ez utóbbiban, mely egyúttal az évad első bemutatója Udvaros Dorottya játssza Gertrudist. A színésznő úgy fogalmazott a keddi évadbemutató sajtótájékoztatón, a próbáknak ezen szakaszában még a szerepek megfejtése zajlik. „Gertrudis nem egyszerűen megrajzolt figura, és nagy feladat is, hiszen édesanyám Dévay Camilla Kecskeméten játszotta nagy sikerrel a királynét.”

A második premier az évadban Az ügynök halála lesz, melyről Vidnyánszky Attila elárulta, hogy Blaskó Péter nagy álma és kérése volt. A színésszel való beszélgetés után döntött úgy az igazgató, hogy műsorra tűzi Arthur Miller klasszikusát.

Kuriózumok

Az évadbemutató sajtótájékoztatón Kiss Csaba rendező elárulta, hogy egy igazi ritkaságot visz színre: Carlo Goldoni a Régiséggyűjtő családja című jellemvígjátékát, melynek a címét is Házasság Palermóban-ra változtatta. Az előadásról elmondta, hogy minden mozzanata fordulat, és egy csoda, hogy még nem fedezték fel a színházi rendezők. Kiss Csaba a színészeire is kitért, mint mondta lenyűgöző csapatot kapott: Bánsági Ildikó, Blaskó Péter, Tompos Kátya, Györgyi Anna, Bodrogi Gyula, Bakos-Kiss Gábor és Farkas Dénes személyében.

A következő évad egyedüli külföldi rendezője Silviu Purcărete lesz, aki Csehov Cseresznyéskert című drámáját állítja színpadra. A Nemzeti Színház igazgatója elárulta, hogy a román rendezőnek több címmel kell „udvarolni” míg választ végül egyet, de szeret a Nemzeti színészeivel dolgozni és egyfajta barátság is köti már Vidnyánszky Attilához.

Izgalmas premiernek ígérkezik a 2017/18-as évadban az Egri csillagok. Gárdonyi Géza regényét Zalán Tibor írja át színpadra. Az író bár – elmondása szerint – rendkívül örült a feladatnak, egyúttal rettegés is fogta el, de nagyon örül és kissé alakít majd a klasszikus történeten.

A 2017/2018-as évad utolsó premierje Zsótér Sándor rendezése lesz. A gömbfejűek és a csúcsfejűek című Brecht darab a Szeget szeggel parafrázisa, egy rémmese – árulta el Zsótér, aki azt is hozzátette szélsőséges karaktereket mutat be a mű. Az előadásban Udvaros Dorottya mellett játszanak még Farkas Dénes, Kristán Attila, Söptei Andrea, Trokán Nóra és sokan mások.

Négy előadást ingyen nézhetnek tanárok és diákok

 „Hiszünk abban, hogy hatunk a  világra” – mondta Vidnányszky Attila, aki bejelentette, hogy a következő évadban négy előadást: a János vitézt, a Csongor és Tündét, a Tóth Ilonkát és a Fekete ég - A fehér felhő című darabokat diákcsoportok (és kísérőtanáraik) számára ingyenesen látogathatóvá teszi. #nemzetiadiakokert címmel programmal az a céljuk, hogy a lehető legtöbb diák számára elérhetővé váljanak. Az igazgató megjegyezte, hogy ezen előadásokat az elmúlt években telt házakkal játszotta a Nemzeti Színház: a János vitéz eddig 56 alkalommal került színre és 32.803 néző látta. A Csongor és Tündét 23 alkalommal játszottuk, 12.112 néző előtt, a Tóth Ilonka 2016. október 25-i bemutatója óta 17 alkalommal került színre (egyszer Münchenben, egyszer pedig Kolozsvárott is), 9009 néző előtt. A Fekete ég - A fehér felhő című, az I. világháború magyar áldozatait megidéző előadásunkat pedig 21 alkalommal játszottuk, 12.203 néző számára.

Újra indul a Nemzetiért Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila ugyanakkor megjegyezte, hogy bár tizenegy előadással készül a következő évadra, nagyon örül, hogy Szász János is elfogadta a felkérését, és a jövőben ő is rendez majd a Nemzeti Színházban, ahogy Viktor Rizsakov is.

A Nemzeti igazgatója ugyanakkor hozzátette, hogy miután 2017. decemberben lesz a színház vezetői székére a pályáztatás, ezért tovább nem tervezte a következő évadot, de azt leszögezte, hogy indulni fog újra a vezérigazgatói székért.

Az évad premierjein túl megtudtuk, hogy új tagok érkeznek a társulathoz, hat fiatal színész, akik nem teljesen ismeretlenek a nézők számára. A Kaposvári Egyetem frissen végzett hallgatói, akik a színházban töltötték a gyakorlati idejüket: Ács Eszter, Barta Ágnes, Katona Kinga, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor és Bordás Roland, de a Nemzeti Színház társulati tagja lesz az elmúlt években vendégként több szerepet is játszó Rubold Ödön is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.